SZILVALEKVÁROS MUFFIN
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
20 dkg liszt 1 tk. sütőpor 2 narancs reszelt héja 1 egész tojás 1 kis doboz natúr joghurt 10 dkg cukor 10 dkg szilvalekvár 1 ek. étolaj papírkapszlik
Elkészítés: Azt szeretem a muffinokban, hogy amikor megsülnek, olyan az állaguk, mint egy mini kalácska. Persze lehet bele tenni gyümölcsöket, pudingot, túrót, túrórudit, különböző ízű lekvárokat, de amikor készre sülnek, a tésztájuk kalácsos állagúra sül. Ennek a muffinnak is nagyon egyszerű a receptje, bár szerintem a muffinok azok a desszertek, amiket nem lehet elrontani, hiszen az alap receptek alapján a hozzávalókat csak össze kell keverni és azután lehet beletenni különböző gyümölcsöket vagy más fincsi belevalókat.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Először itt is keverjük össze a száraz hozzávalókat.
Azaz a lisztet keverjük el a sütőporral és a narancsok reszelt héjával. A narancsokat előtte alaposan mossuk meg és töröljük szárazra. Én általában próbálok bio narancsot vásárolni ilyen célra, vagyis ha a sütibe reszelt narancshéj kell. Mert nem tudni, hogy milyen védőszerekkel kezelhetik a nem bio narancsokat, mire a polcokra kerülnek.
Igaz az drágább, mint a sima narancs, így abból elég annyit venni, amennyire szükség van.
Majd egy külön tálban állítsuk össze a nedves alapanyagokat.
A joghurtot tegyük egy tálba és a megmosott és szárazra törölt tojást üssük hozzá és keverjük ki akár robotgéppel, akár kézi habverővel.
Majd adjuk hozzá a cukrot, az étolajat és a lekvárt. Minddel dolgozzuk össze a joghurtos alapot.
A száraz és a folyékony anyagokat azután keverjük össze.
Ezzel el is készült a muffin tésztánk kikeverése.
A muffin sütőformát béleljük ki papírkapszlikkal, s mindegyikbe tegyünk a tésztából. Vagy ha szilikonos muffin formáink vannak, azzal ilyen tennivalónk nincs, azokat csak készítsük magunk elé.
Arra figyeljünk, hogy a muffin kapszlikat vagy a szilikon muffin formákat csak 3/4 részéig töltsük csak meg a masszával, mert úgyis meg fognak emelkedni a kis tésztáink.
200 fokra előmelegített sütőben süssük a muffinokat kb. 20-25 percig.
200 fokra előmelegített sütőben süssük a muffinokat kb. 20-25 percig.
Érdemes ekkor tűpróbát végezni, s ha már nem tapad rá - pl. egy kés pengéjére, ha azt szúrtunk bele - a tészta, akkor jól megsültek a tésztácskáink.
Majd láthatjuk, hogy szép magasra megnőnek sülés közben a lekváros kis muffinok.
Kínálhatjuk önmagában is, de a tetejére valamilyen krémet is készíthetünk hozzá.
Majd láthatjuk, hogy szép magasra megnőnek sülés közben a lekváros kis muffinok.
Kínálhatjuk önmagában is, de a tetejére valamilyen krémet is készíthetünk hozzá.
Abban az esetben mindenképp hűtsük ki előbb a muffinokat és csak azután kerüljön rá a krém.
Akár csokis krémmel, akár vaníliás krémmel vagy tejszínhabbal is megdíszíthetjük. S már csak " hab a tortán ", ha fondant virágokat és cukorgyöngyöt is teszünk a krém tetejére.
Ez a muffin egyszerű, de a lekvárnak köszönhetően nagyon kellemes ízű finomság. Egy délutáni kávé vagy kakaó mellé kitűnő nassolni való.
Jó étvágyat kívánok hozzá!