KIJEVI KRÉMES
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 40 dkg liszt
  • 16 dkg cukor
  • 20 dkg ráma
  • 4 tojássárgája
  • 3 ek. tejföl
  • 1 cs. sütőpor
  • Diós hab: 4 tojásfehérje
  • 16 dkg cukor
  • 20 dkg darált dió
  • Krém: 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 6 dl tej
  • 20 dkg ráma
  • 20 dkg cukor
  • Teteje: 2 tojásfehérje
  • 1 ek. víz
  • 10 ek. porcukor
  • 5 dkg csokoládé
  • hozzá 2-3 dkg ráma
  • Ezt a süteményt már több ízben elkészítettem, de úgy, hogy a diós lap teteje tojáshabbal van bevonva, s csokival van megcsurgatva, most először került így felszolgálásra.
    Az igazság az, hogy ezt a süti receptet egy barátnőmtől kaptam, igaz nem mostanában, de a Rozi erdélyi konyhája oldalon láttam meg, hogy a teteje sokkal mutatósabb, ha nem csak a diós hab van rajta. S ezentúl csak így készítem. Köszönöm az ötletet!
    Elkészítés:
    A tésztához a hozzávalókat gyúrjuk össze és osszuk 3 gombócra. Az első gombócot  nyújtsuk ki akkora tésztalappá, amekkora a tepsink, s a tepsi megvajazott hátuljára fektessük rá.
    Készítsük el a diós habot.
    A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá, oly módon, hogy amikor már képeztünk egy kevés habot, adjuk hozzá a cukrot is. Amint kemény a tojáshab, keverjük hozzá a darált diót. A diós hab 1/3 részét simítsuk rá a tepsi hátán lévő tésztalapra és előmelegített sütőben süssük készre, kb. 10-15 perc alatt. Járjunk így el a másik két cipóval/lappal is. Majd hagyjuk a lapokat kihűlni.

    Készítsük el a krémet.
    A vaníliás pudingporokat főzzük fel sűrűre a tejjel és hűtsük ki. A rámát keverjük alaposan ki a cukorral és dolgozzuk bele a kihűlt pépbe.
    A kész krémmel töltsük meg a lapokat. Ezután készítsük el a tetejére a tojáshabot.
    A 2 tojásfehérjét, a vizet és a porcukrot gőz fölött verjük fel kemény habbá és simítsuk a felső lapra. Erre 5 dkg ét vagy tejcsokoládét olvasszunk fel szintén gőz fölött  2-3 dkg rámával és csurgassuk meg vele a hab tetejét.
    Másnapig hagyjuk állni, addigra megpuhulnak a lapok.

    Nagyon finom krémes a diónak köszönhetően. S nagyon mutatós is, bármilyen ünnepnapon megállja a helyét.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!