TONHALAS TÉSZTA
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1 cs. 50 dkg-os kagyló tészta 2-3 kis doboz tonhal konzerv ( aprított ) 1 fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma kevés zsiradék - olaj vagy zsír 1 dl paradicsomlé 1 babérlevél só őrölt fekete bors oregánó kevés kechup - 2-3 ek.-nyi mennyiség víz 10 dkg trapista sajt parmezán sajt
Elkészítés: A tonhal vagy olajos hal ízét nem mindenki szereti, de akik szeretik ezt az ízvilágot, azoknak ajánlom ezt a főfogást, nem fognak benne csalódni, ha kipróbálják. Én régebben nem igen készítettem ilyen tésztás ételt, de egy ideje a lányom és a kedvese és a fiam és annak a kedvese szeretik a halas ételeket, így ezt a halas tésztát is. S eleinte csak a lányom készítette ezeket a fogásokat, aztán már én magam is megfőztem nekik.
Az elkészítése nem bonyolult, s nem is igényel hosszú időt a főzése.
Először tegyünk fel vizet egy fazékban a tészta kifőzéséhez.
Amíg várjuk, hogy elkezdjen forrni a víz, addig készítsük el a paradicsomos tonhalat, amit majd elkeverünk a kifőtt tésztával.
A hagymát ehhez pucoljuk meg, majd vágjuk apró kockákra. Egy lábasban vagy egy serpenyőben olvasszunk fel 1 kisebb ek. zsírt vagy annak megfelelő, kb. 2 ek. olajat és dobjuk rá a felkockázott vöröshagymát. Pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a tonhalat, de az olajat kicsit öntsük le róla, azt ne adjuk a hagymához a hallal együtt.
Ezután adjuk hozzá a paradicsomlét, s 1,5 dl vizet. Ízesítsük 1-2 csipet sóval, borssal, oregánóval, babérlevéllel és keverjük bele a kechupot is. A fokhagymát szintén pucoljuk meg és felaprítva vagy reszelve adjuk hozzá.
Kb. 10 percig néha kevergetve pároljuk össze a tonhalat a paradicsomos hagyma alappal.
Ha sűrűnek találnánk, még adhatunk hozzá egy kicsike vizet, de az egésznek mártás sűrűségűnek kell lennie.
Közben, ha már forr vagy forrt a vizünk a tészta kifőzésére, akkor tegyünk bele 1 kk. sót és egy teás kanál olajat, majd öntsük bele a tésztát. keverjük át , majd néhány perces főzés után - kb. 5-7 perc után - zárjuk el a gázt és fedjük le a fedővel a fazekat. Ebben a forró, gőzölgő vízben kb. 10 perc alatt teljesen meg fog puhulni a tészta. Ezzel a módszerrel nem fog szétfőlni, szépen egyben maradnak a tészta darabok.
Ezt követően szűrjük le a tésztát és egy kevés olajjal, ( kb. 1 tk. ) keverjük át.
A kifőtt tésztát keverjük el a kész paradicsomos tonhallal, amiből távolítsuk el a babérlevelet. Majd öntsük bele egy lasagne méretű tepsibe vagy más hőálló edénybe.
A tepsit kiolajozni már nem kell, hiszen a tonhalas tésztánk már olajos.
S végül szórjuk meg reszelt sajttal a tetejét.
Előmelegített sütőben süssük addig, amíg a sajt ráolvad a tetejére.
Aki szereti a parmezán sajtot, az még tehet ilyen sajtot is egy keveset a tányérján felszolgált tonhalas tészta tetejére, de valóban csak kevés kell belőle, mert igen intenzív az íze.
Természetesen ez el is maradhat s a parmezán nélkül is fincsi halas ételt tudtunk gyorsan elkészíteni akár ebédre, akár vacsorára. ( Csupán nálunk a kis család így, parmezánnal "megkoronázva" szereti ).
Jó étvágyat kívánok hozzá!
erzsike
2014-11-18
Kedves Andrea! Nagy örömmel olvastam, hogy sikere
volt a tonhalas tésztának, amit készítettél!Remélem
sok más recept is elnyeri a tetszésedet és a párodét
is, én ennek szívből örülök! További jó sütést-
főzést kívánok!Szia. Erzsike
Lupercalia
2014-11-13
Aki nem próbálja ki,
az nem is hinné el!
:) További szép
novemberi napokat
kívánok
Neked!(Lelkesen
böngészem a
receptjeidet, az
újdonságokat is
mindig figyelem.
Köszönjük!) Andrea
Lupercalia
2014-11-13
Annyit változtattam,
hogy nem sütöttem
meg arra már nem
volt idő....:)
Egyszerűen
összekevertem a
konzerv halat a
paradicsomsűrítménnyel,
natúr joghurttal
lágyítottam és
összefőztem.
Mennyire finom ez az
étel!
Lupercalia
2014-11-13
Kedves Erzsike!
Megcsináltam ezt az
ételt, majd még azon
a héten újra
csináltam, akkora
sikere volt. Párom
is köszöni Neked ezt
a nagyszerű
receptet. Olyan jó a
változatosság, ilyet
még soha nem
csináltam ezelőtt.
erzsike
2014-10-18
Örülök,hogy tetszik a recept, remélem ízleni is fog.
Nálunk mindenki szereti.Köszönöm a jó kívánságokat!
Üdvözlettel:Erzsike
Lupercalia
2014-10-17
Nagyon szuper ötlet,
páromnak is
tetszett! :)
Hamarosan ki is
fogjuk próbálni.
Köszönjük szépen!
További szép napokat
és jó főzőcskézést
kívánok szeretettel:
Andrea.