TÖLTÖTT PAPRIKA
KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 50 dkg darált hús
  • 2-3 tojás
  • 1 fej hagyma
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • 1 dl rizs
  • 6-8 db étkezési ( TV ) paprika
  • 2-3 ek. zsír
  • 3-4 ek. liszt
  • 1 ü. paradicsomlé
  • víz
  • 2-3-4 ek. cukor
  • Elkészítés: A töltött paprika szintén olyan étel, amit többféleképpen készíthetünk. Van aki a paradicsom mártásban főzi meg a töltött paprikákat és gombócokat, s van aki külön-külön főzi meg ezeket, s a végén keveri csak össze a paprikákat a mártással. Én az utóbbi szerint készítem a töltött paprikát. De írom is a receptet, ahogy nálam készül ez a fogás.
    Első lépésként a rizst mossuk meg és csepegtessük le a felesleges vizet róla, majd főzzük meg sóval ízesített, kétszeres mennyiségű vízben. Azaz 1 dl-es bögrében  mért rizshez 2 dl vizet adjunk.
    Azután tegyünk fel egy fazékba vizet, amibe tegyünk bele 1-2 kk. sót is.
    S mire az forrni kezd, addigra elkészítjük a paprikákhoz a tölteléket.
    A hagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk kis kockákra. 
    Majd egy kevés ( teáskanálnyi zsír ) zsiradékon pirítsuk meg, s tegyük félre.
    A darált húst keverjük alaposan össze a tojásokkal. Ha kicsi a tojás, tehetünk hozzá 3-t is, de ha nagyobb méretű, 2 is elég. 
    Ízlés szerint adjunk hozzá sót, borsot, őrölt piros paprikát. Végül a főtt rizst is tegyük hozzá és a félre tett hagymát is keverjük bele.
    ( De készíthetjük úgy is a tölteléket, hogy a rizst főzés nélkül adjuk a darált húshoz. Én már így is, úgy is készítettem, de jobban szeretem a főtt rizzsel. ) Ha az összes belevaló bekerült a tálba, alaposan dolgozzuk össze a kezünkkel az egészet.
    A paprikáknak vágjuk ki a magházát. 
    A legegyszerűbb módszer az, amikor a paprika szárrészétől benyomjuk a paprikába a magházat, így az beletörik és ki tudjuk egy mozdulattal emelni a paprikából.
    Amint kiszedtük a magházat az összes paprikából, a paprikák belsejét töltsük meg egy teáskanál segítségével a darált húsos keverékből. Ami töltelékünk megmaradt, abból pedig  kézzel készítsünk gombócokat.
    Biztosan mindenki másnál is fog maradni a húsos keverékből, ha nem túl sok paprikát számít a töltéshez. 
    Én 6-8 db-nál többet nem szoktam megtölteni, ugyanis maga a paprika nem mindenkinek kell a családban, inkább a gombócok vannak előnyben. Viszont rendkívül jó ízt kölcsönöznek ennek az ételnek.  
    Ha már forr a feltett vizünk, rakjuk bele a töltött paprikákat és a gombócokat. Ebben a sós vízben főzzük meg a töltött paprikákat, gombócokat. 
    Ez a főzési idő kb. 20-25 perc.
    Amíg főlnek a gombócok és a paprikák, készítsük el a paradicsom mártást.

    Két ek. sertés zsírt olvasszuk fel egy lábasban, s miután felolvadt, adjunk hozzá 3-4 ek. lisztet és pirítsuk meg. Azt, hogy végül is mennyi liszt kell, majd láthatjuk, amikor elkeverjük a zsírt a liszttel. S ha úgy látjuk, hogy még szükséges hozzá liszt, akkor tegyünk bele.
    MIután készen van a rántás, vegyük le a tűzről és öntsük fel először egy kevés paradicsomlével. Kézi habverővel keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a többi paradicsomlét is. Majd adjunk hozzá ugyanennyi vizet is. 
    Sózzuk meg,  s tegyük vissza a tűzre és jól forraljuk ki. 
    Közben folyamatosan keverjük és annyi vizet adjunk még hozzá menet közben, hogy elérjük a kellő sűrűséget. A végén ízlés szerint ízesítsük egy kevés cukorral. S ha már az állaga is megfelelő és a mi szájízünknek való az édessége is, jól forraljuk össze az egész mártást.
    Tulajdonképpen az ízesítés, az, hogy mennyire legyen édes, mindenki ízlése szerint történhet.
    Ha készen van a mártás, tegyük takarék lángra és a  megfőtt paprikákat, gombócokat szűrőkanállal szedjük bele a mártásba. 
    Ha van lángelosztónk is, az még külön jó.
    Amellett, hogy takarék lángra tettük a lábas alatt a hőfok szabályzót, még a lángelosztót is tegyük a lábas aljába.
    Ezzel együtt forraljunk rajta és lassú lángon főzzük még kb. 20 percig. Így fognak összeérni majd az ízek. 
    S már el is készültünk a finom töltött paprikával.
    Az elkészült töltött paprikát főtt burgonyával tálaljuk.

    Tipp: Én télire szoktam lefagyasztani paprikát a töltött paprikához. Ehhez egy adaghoz 6-8-10 db paprikának kivágom a magházát, a paprikákat egymásba dugva teszem bele egy zacskóba és így alig foglalnak el helyet. S amikor eszembe jut télen, hogy töltött paprika legyen, csak ki kell vennem a fagyasztóból. S az, hogy fagyos a paprika nem gond, mert amíg összeállítom a tölteléket, annyit enged a jegességéből, amennyi éppen elég, s azután pedig úgyis forrásban lévő vízbe fog kerülni.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!