TÖLTÖTT PAPRIKA
KIADÓS
HOZZÁVALÓK
50 dkg darált hús 2-3 tojás 1 fej hagyma só őrölt fekete bors őrölt piros paprika 1,5 dl rizs kevés zsemlemorzsa 8-10 db étkezési ( TV ) paprika 1 ek. zsír 2-3 ek. liszt 1 ü. paradicsomlé víz 1-2 tk. cukor
Elkészítés:
Első lépésként a rizst főzzük meg sóval ízesített, kétszeres mennyiségű vízben. Azaz 1,5 dl-es bögrében mért rizshez 3 dl vizet adjunk.
Azután tegyünk fel egy fazékba vizet, s mire az forrni kezd, addigra elkészítjük a paprikákhoz a tölteléket.
A zsírt olvasszuk fel egy kis lábasban, adjunk hozzá 2-3 lapos ek. lisztet és pirítsuk meg. Vegyük le a tűzről és öntsük fel először egy kevés paradicsomlével. Kézi habverővel keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a többi paradicsomlét is. Sózzuk meg, tegyük vissza a tűzre és jól forraljuk ki. Közben folyamatosan keverjük és annyi vizet adjunk még hozzá menet közben, hogy elérjük a kellő sűrűséget. A végén ízlés szerint ízesítsük egy kevés cukorral.
Ha készen van a mártás, tegyük takarék lángra és a megfőtt paprikákat, gombócokat szűrőkanállal szedjük bele a mártásba. Ezzel együtt forraljunk rajta és lassú lángon főzzük még 15-20 percig. Így fognak összeérni az ízek. S már el is készültünk a finom töltött paprikával.
Az elkészült töltött paprikát főtt burgonyával tálaljuk.
Tipp: Én télire szoktam lefagyasztani paprikát a töltött paprikához. Ehhez egy adaghoz 8-10 db paprikának kivágom a magházát, a paprikákat egymásba dugva teszem bele egy zacskóba és így alig foglalnak el helyet. S amikor eszembe jut télen, hogy töltött paprika legyen, csak ki kell vennem a fagyasztóból. S az, hogy fagyos a paprika nem gond, mert amíg összeállítom a tölteléket, annyit enged a jegességéből, amennyi éppen elég, s azután pedig úgyis forrásban lévő vízbe fog kerülni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Első lépésként a rizst főzzük meg sóval ízesített, kétszeres mennyiségű vízben. Azaz 1,5 dl-es bögrében mért rizshez 3 dl vizet adjunk.
Azután tegyünk fel egy fazékba vizet, s mire az forrni kezd, addigra elkészítjük a paprikákhoz a tölteléket.
A hagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk kis kockákra. Majd egy kevés ( teáskanálnyi zsír ) zsiradékon pirítsuk meg, s tegyük félre.
A darált húst keverjük alaposan össze a tojásokkal. Ha kicsi a tojás, tehetünk hozzá 3-t is, de ha nagyobb méretű, 2 is elég. Ízlés szerint adjunk hozzá sót, borsot, őrölt piros paprikát. Végül a főtt rizst is és a félre tett hagymát is keverjük hozzá.
( De készíthetjük úgy is a tölteléket, hogy a rizst főzés nélkül adjuk a darált húshoz. Én már így is, úgy is készítettem, de jobban szeretem a főtt rizzsel. )
A paprikáknak vágjuk ki a magházát. A legegyszerűbb módszer az, amikor a paprika szárrészétől benyomjuk a paprikába a magházat, így az beletörik és ki tudjuk egy mozdulattal emelni a paprikából.
Amint kiszedtük a magházat az összes paprikából, a paprikák belsejét töltsük meg egy teáskanál segítségével a darált húsos keverékből. Ami töltelékünk megmaradt, abból pedig kézzel készítsünk gombócokat.
Ha már forr a feltett vizünk, tegyünk bele 1-2 kk. sót és rakjuk bele a töltött paprikákat és a gombócokat. Ebben a sós vízben főzzük meg a töltött paprikákat, s ez a főzési idő kb. 20-25 perc.
Amíg főlnek a gombócok és a paprikák, készítsük el a paradicsom mártást.
A darált húst keverjük alaposan össze a tojásokkal. Ha kicsi a tojás, tehetünk hozzá 3-t is, de ha nagyobb méretű, 2 is elég. Ízlés szerint adjunk hozzá sót, borsot, őrölt piros paprikát. Végül a főtt rizst is és a félre tett hagymát is keverjük hozzá.
( De készíthetjük úgy is a tölteléket, hogy a rizst főzés nélkül adjuk a darált húshoz. Én már így is, úgy is készítettem, de jobban szeretem a főtt rizzsel. )
A paprikáknak vágjuk ki a magházát. A legegyszerűbb módszer az, amikor a paprika szárrészétől benyomjuk a paprikába a magházat, így az beletörik és ki tudjuk egy mozdulattal emelni a paprikából.
Amint kiszedtük a magházat az összes paprikából, a paprikák belsejét töltsük meg egy teáskanál segítségével a darált húsos keverékből. Ami töltelékünk megmaradt, abból pedig kézzel készítsünk gombócokat.
Ha már forr a feltett vizünk, tegyünk bele 1-2 kk. sót és rakjuk bele a töltött paprikákat és a gombócokat. Ebben a sós vízben főzzük meg a töltött paprikákat, s ez a főzési idő kb. 20-25 perc.
Amíg főlnek a gombócok és a paprikák, készítsük el a paradicsom mártást.

A zsírt olvasszuk fel egy kis lábasban, adjunk hozzá 2-3 lapos ek. lisztet és pirítsuk meg. Vegyük le a tűzről és öntsük fel először egy kevés paradicsomlével. Kézi habverővel keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a többi paradicsomlét is. Sózzuk meg, tegyük vissza a tűzre és jól forraljuk ki. Közben folyamatosan keverjük és annyi vizet adjunk még hozzá menet közben, hogy elérjük a kellő sűrűséget. A végén ízlés szerint ízesítsük egy kevés cukorral.
Ha készen van a mártás, tegyük takarék lángra és a megfőtt paprikákat, gombócokat szűrőkanállal szedjük bele a mártásba. Ezzel együtt forraljunk rajta és lassú lángon főzzük még 15-20 percig. Így fognak összeérni az ízek. S már el is készültünk a finom töltött paprikával.
Az elkészült töltött paprikát főtt burgonyával tálaljuk.
Tipp: Én télire szoktam lefagyasztani paprikát a töltött paprikához. Ehhez egy adaghoz 8-10 db paprikának kivágom a magházát, a paprikákat egymásba dugva teszem bele egy zacskóba és így alig foglalnak el helyet. S amikor eszembe jut télen, hogy töltött paprika legyen, csak ki kell vennem a fagyasztóból. S az, hogy fagyos a paprika nem gond, mert amíg összeállítom a tölteléket, annyit enged a jegességéből, amennyi éppen elég, s azután pedig úgyis forrásban lévő vízbe fog kerülni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!