TÖLTÖTT PAPRIKA
KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 50 dkg darált hús
  • 2 kisebb tojás
  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • 1 dl rizs
  • 4-5-6 db étkezési ( TV ) paprika
  • 3 ek. zsír
  • 3-4 ek. liszt
  • 1 ü. paradicsomlé
  • víz
  • 2-3-4 ek. cukor
  • Elkészítés: A töltött paprika szintén olyan étel, amit többféleképpen készíthetünk. Van aki a paradicsom mártásban főzi meg a töltött paprikákat és gombócokat, s van aki külön-külön főzi meg ezeket, s a végén keveri csak össze a paprikákat a mártással. Én az utóbbi szerint készítem a töltött paprikát. De írom is a receptet, ahogy nálam készül ez a fogás.

    Első lépésként a rizst mossuk meg és csepegtessük le a felesleges vizet róla, majd főzzük meg sóval ízesített, kétszeres mennyiségű vízben. 
    Azaz 1 dl-es bögrében  mért rizshez 2 dl vizet adjunk.
    De nem kell, hogy teljesen puha legyen, mert még dagadhat a gombócban is.  
    Miután készen van a rizs, hűtsük ki. 
    Természetesen lehet zacskós rizst is készíteni hozzá, bár valószínű, hogy az a mennyiség kicsit sok ehhez a húsos töltelékhez.
    A hagymát pucoljuk le a hajától és vágjuk kis kockákra. 
    Majd egy kevés ( teáskanálnyi zsír ) zsiradékon pirítsuk meg, s tegyük félre azt is hűlni.
    Azután tegyünk fel egy fazékba vizet, amibe tegyünk bele 1-2 kk. sót is.
    S mire az forrni kezd, addigra elkészítjük a paprikákhoz a tölteléket.
    A darált húst keverjük alaposan össze a fűszerekkel. Ízlés szerint adjunk hozzá sót, borsot, s őrölt piros paprikát. 
    Majd dolgozzuk el a tojásokkal. 
    Végül a főtt rizst is és a félre tett hagymát is tegyük hozzá és jól  keverjük el az egész masszát.
    Ezt a munka műveletet akár kézzel is végezhetjük - én úgy szoktam - mert akkor érezzük igazán, hogy eldolgoztuk-e a húst a többi hozzávalóval.
    Bár készíthetjük úgy is a tölteléket, hogy a rizst főzés nélkül adjuk a darált húshoz. Én már így is, úgy is készítettem, de jobban szeretem a főtt rizzsel. 
    A paprikákat mossuk meg, s aztán vágjuk ki a magházukat és jól rázzuk ki a bennük maradt magokat.
    A legegyszerűbb módszer az, amikor a paprika szárrészétől benyomjuk a paprikába a magházat, így az beletörik és ki tudjuk egy mozdulattal emelni a paprikából.
    Amint kiszedtük a magházat az összes paprikából, a paprikák belsejét töltsük meg egy teáskanál segítségével a darált húsos keverékből. 
    Ami töltelékünk megmaradt, mert az marad, abból pedig  vizes kézzel készítsünk gombócokat.
    Sorakoztassuk rá egy tálcára az összedolgozás során.
    Itt a fotón nagyobb mennyiségű volt a darált hús, így a paprikák száma is nálam több lett.
    De a fél kg húshoz 4-5 paprikát számoljunk.
    Én általában azért 5-6 db-nál többet nem szoktam megtölteni, ugyanis maga a paprika nem mindenkinek kell a családban, inkább a gombócok vannak előnyben. Viszont rendkívül jó ízt kölcsönöznek ennek az ételnek.  
    Ha már forr a feltett vizünk, rakjuk bele a töltött paprikákat és a gombócokat. Ebben a sós vízben főzzük meg a töltött paprikákat, s a gombócokat. 
    Ez a főzési idő kb. 20-25 perc.
    A főzési időt mindenkor a víz újra forrásától számítsuk.
    De előfordult már az is, hogy 30 percig főltek a gombócok a vízben, mert épp nem tudtam hamarabb kiszedni a főzővízből. De az sem volt baj, hisz nem fog szétfőlni. De már 20 perc alatt is megfőlnek.
    Érdemes a gombócokat megszámolni, amikor bekerülnek a vízbe, hogy amikor kiszedjük azokat, valóban annyit is szedjünk ki.
    Amíg főlnek a gombócok és a paprikák, készítsük el a paradicsom mártást.

    3 ek. sertés zsírt olvasszuk fel egy lábasban, s miután felolvadt, adjunk hozzá 3-4 ek. lisztet és pirítsuk meg. Azt, hogy végül is mennyi liszt kell, majd láthatjuk, amikor elkeverjük a zsírt a liszttel. S ha úgy látjuk, hogy még szükséges hozzá liszt, akkor tegyünk bele.
    Miután készen van a rántás, vegyük le a tűzről és öntsük fel először egy kevés paradicsomlével. Kézi habverővel keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a többi paradicsomlét is. Azután adjunk hozzá ugyanennyi vizet is. 
    Sózzuk meg,  s tegyük vissza a tűzre és folyamatos keverés mellett sűrítsük be.
    A keverés során majd látható lesz, hogy kellően sűrű lett-e a mártás. 
    Ha túl sűrű, annyi vizet és paradicsomlét fele-fele arányban adjunk még hozzá menet közben, hogy elérjük a kellő sűrűséget. 
    A végén, amikor már forr,  ízlés szerint ízesítsük egy kevés cukorral. S ha már az állaga is megfelelő és a mi szájízünknek való az édessége is, még jól forraljuk össze az egész mártást.
    Tulajdonképpen az ízesítés az, ami meghatározza a mártás édességét, hogy mennyire legyen édes, mindenki ízlése szerint történhet.
    Közben, ha megfőltek a 25 perc alatt a gombócok, egy szűrőkanállal szedjük ki egy tálba a főzővízből.
    S ha készen van a mártás is, tegyük takarék lángon egy platnyira a lábast és a  megfőtt paprikákat, gombócokat rakjuk bele a mártásba. 
    Ezekkel a gombócokkal lassú lángon főzzük még kb. 15-20 percig. Így, a lassú lángon, pötyörögve főlve fognak összeérni majd az ízek. 

    Közben-közben keverjük meg a mártást.
    De ezt sem szabad úgy nagy hévvel tenni, de mivel lassan párolódik össze a gombóc a szósszal, kissé leül a mártás a lábas aljára.
    Ezért a fakanalat beletéve a lábas aljába, csak a gombócok között haladva a lábas alján keverjünk erre-arra a fakanállal. Ezt még legalább a 2-3-szor ismételjük meg a lassú főzés alatt.
    Az elkészült töltött paprikát főtt burgonyával vagy krumplipürével tálaljuk.

    Tipp: Én télire szoktam lefagyasztani paprikát a töltött paprikához. Ehhez egy adaghoz 4-6-8 db paprikának kivágom a magházát, s a paprikákat egymásba dugva teszem bele egy zacskóba és így alig foglalnak el helyet. S amikor eszembe jut télen, hogy töltött paprika legyen, csak ki kell vennem a fagyasztóból. S az, hogy fagyos a paprika nem gond, mert amíg összeállítom a tölteléket, annyit enged a jegességéből, amennyi éppen elég, s azután pedig úgyis forrásban lévő vízbe fog kerülni.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!