TÚRÓS-GYÜMÖLCSÖS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 25 dkg darált keksz
  • 5 dkg olvasztott ráma
  • 1/4 ü. rumaroma
  • kb. 1,5-2 dl tej
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • Krém: 1 vaníliás pudingpor
  • 5 ek. cukor
  • 4 dl tej
  • 25 dkg túró
  • 2,5 dl habtejszín ( Hulala )
  • 3 cs. vaníliás cukor
  • 1 ü. barack befőtt vagy 3-4 friss barack
  • 10 dkg fagyasztott vagy friss ribizli
  • Teteje: 2,5 dl habtejszín ( Hulala )
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • csokireszelék
  • Elkészítés: Ezt a sütés nélküli süteményt leginkább akkor szoktam készíteni, ha tudom, hogy pár óra múlva vendégek érkeznek hozzám, s valami habos-túrós sütivel szeretném megkínálni a vendégeimet. Ha délutánra jönnek a vendégek és reggel tájban össze van állítva a süti, az a 5-6 órai állás idő elegendő a felvágásig.
    Az elkészítése nagyon egyszerű, közel 30 percen belül már össze is állítottuk a süteményt.
    Én most ehhez a sütihez egy kocka alakú csatos tortaformát használtam, de egy kisebb méretű tepsi is tökéletes  hozzá. 
    Viszont a csatos forma azért jó, mert annak a külső peremét csak ki kell csatolni és már le is emelhető a sütiről az oldal pereme a formának.
    A tészta hozzávalóit jól dolgozzuk össze és a csatos tortaforma aljába simítsuk, egyengessük bele. 
    Amíg elkészítjük a krémet, arra a kis időre tegyük be a hűtőbe, hogy addig is hidegen pihentessük a kekszes alapot.
    Ezt követően elkészíthetjük a krémet.
    A pudingport a cukorral és a tejjel keverjük ki csomómentesre és főzzük fel, majd hűtsük ki. 
    Amint kihűlt, egy robotgéppel keverjük hozzá a túrót.
    Azután a tejszínt a 3 cs. vaníliás cukorral verjük fel kemény habbá és forgassuk össze a túrós pudinggal. 
    Ezt a túrós krémet simítsuk rá a kekszes alapra, amit ekkor már ki is vehetünk a hűtőből.
    A barack befőttet közben csepegtessünk le a levétől és a barackokat szeleteljük fel nagyon vékonyra. 
    Majd rakjuk ki a gyümölccsel a krém tetejét. 
    A ribizlivel pedig szórjuk meg a barackokat. 
    Természetesen ha friss barackot használunk, csak hámozzuk meg és úgy szeleteljük. 
    Ugye itt már nem kell lecsepegtetni, mint a befőttnél. 
    S ha fagyasztott a ribizli, előtte természetesen olvasszuk fel és csepegtessük le, hogy a sok folyadék ne áztassa el a sütit.
    Végül a tetejére a 2,5 dl habtejszínt verjük kemény habbá a vaníliás cukorral és simítsuk rá a gyümölcsökre. 
    A hab tetejét cifrázzuk-csíkozzuk meg egy villával, majd szórjuk meg csokireszelékkel.

    Pár órára tegyük hűtőbe az elkészített süteményt és miután kivettük, ha csatos formában van, csatoljuk le a forma oldalát.
    Majd egy meleg vízbe mártott, de megtörölt éles késsel vágjuk fel kockákra vagy hosszúkás formára a habos sütit..
    Rendezzük rá egy szép kínáló tálra vagy tálcára és már szervírozhatjuk is a vendégek számára.
    Aki egészen biztos akar lenni a sütemény stabilitását illetően, akkor egy csomag zselatin fixet felezzen el, s az egyik felét dolgozza bele a túrós krémbe.
    A másik felét pedig a tejszínhabba. 
    Én nem használtam hozzá, de bátran lehet ezt a hozzávalót is használni. 
    Tipp: Érdemes a habtejszín vásárlásakor egy fél literes  tejszínt venni, úgy gazdaságosabb, mintha két kisebb kiszerelésűt vásárolnánk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!