SÜNCSALÁD TORTA
ÜNNEPI | SZÜLETÉSNAP | KREATÍV
HOZZÁVALÓK
  • Tészta I.: 8 tojás
  • 8 ek. cukor
  • 7 ek. liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 ek. kakaópor
  • Tészta II. : 5 tojás
  • 5 ek. cukor
  • 5 ek. liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • Tészta III. : 2 tojás
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. liszt
  • 1 kk. sütőpor
  • ehhez a formához a kikenéséhez ráma vagy vaj és liszt
  • Krém I.: 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 6 dl tej
  • 25 dkg ráma
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 vaníliás cukor
  • Krém II. : 30 dkg kristálycukor
  • 1,5 cs. vaníliás cukor
  • 15 dkg ( 1,5 tábla ) csokoládé
  • 9 tojás
  • 30 dkg ráma
  • Díszítéshez : fondant
  • Elkészítés: Ez a torta a barátnőm unokájának a születésnapjára készült.
    A sündisznócskák krémje ugyanabból a krémből van, mint a külön, egy magában készült sünike tortáé - a sündisznó torta az oldalon meg található - csak ezek a sünik kisebbek lettek, így a krém hozzávalói is módosultak, kevesebb lett a mennyiségük.
    De az összeállítása a krémnek ugyanolyan módon történik.
    A torta tésztáit több méretben és ízben kell elkészíteni. 
    Az egyik kakaós piskóta, a másik három, sima piskóta lesz. 
    A tészta I. lesz a torta alsó része, amin a sünik állnak, az egy fatuskó akar majd lenni, amit sajnos a fotó nem mutat annyira meg. 
    Ehhez egy 8 tojásos kakaós piskótát sütöttem, de nem kerek tortaformában, hanem valamivel nagyobb méretű, szögletes formában.
    Ahhoz válasszuk ketté a tojásokat és a 8 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá. Ha már képeztünk egy kis habot, adjuk hozzá a 8 ek. cukrot és azzal együtt verjük fel végleges keménységűre a habot. 
    Azt követően keverjük bele a 8 tojássárgáját, amit még habverővel keverjünk el a habban.
    Majd a sütőporral elvegyített 7 ek. lisztet és a kakaóport egy fakanállal forgassuk bele. 
    Egy sütőformát béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a piskóta masszát.
    Én mint írtam is, kocka alakú tortaformát használtam, mert az nagyobb a kerek tortaformámtól, de akinek nincs szögletes, a kerek tortaformáját is  használhatja.
    180 fokra előmelegített sütőben süssük készre a piskótát, kb. 30-35 perc  alatt. Végezzünk tűpróbát, mert a 8 tojásos piskóta lassabban sülhet. Azután készítsünk a mama süni tortához egy 5 tojásos sima piskótát, ez lesz a tészta II.
    De ehhez egy kisebb méretű tortaformára van szükségünk. 20 cm-es már jó lesz.
    Ugyanúgy készítsük el a piskóta masszát, ahogyan a 8 tojásos piskótának, csak  5 tojás és 5 ek. cukor, 5 ek. kanál liszt és 1 cs. sütőpor kell bele.
    A kisebb formát szintén béleljük ki sütőpapírral és simítsuk bele a masszát. Még most gyorsan készítsük el a két kis gyerek süni tésztáját is, ezek lesznek a tészta III. 
    Az az 5 perc nem fog ártani a tészta állásának, amíg a 2 tojásos piskóta alapot is összeállítjuk. 
    Ehhez úgy mint az előbb, csak még kevesebb mennyiséggel, a 2 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a 2 ek. cukorral, majd adjuk hozzá a 2 tojássárgát, azután a 2 ek. lisztet és a kicsi mennyiségű sütőport. 
    Vegyünk két egyforma kerekebb formájú csészét, kenjük ki vajjal vagy rámával és szórjuk meg liszttel - ezt a műveletet érdemes jóval előbb, már az első piskóta tészta előtt elvégezni - és felezzük el a 2 tojásos piskóta masszát.
    Majd mindkét csészébe öntsük bele a fele-fele tésztát. Ugyanolyan hőfokon, azaz 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg egyszerre a csészékben lévő tésztákat a kis tortaformában lévő piskótával együtt.
    Itt a sütési idő már kevesebb lehet. A kis piskótákat 10-15 perc után kivehetjük, míg a nagyobbat kb. 20-25 percig sütjük. De itt is végezzünk tűpróbát.
    Majd mindet hűtsük ki és vágjuk őket 3 lapba. 
    Készítsük el a krémeket.
    Itt is külön-külön kell elkészíteni a krémeket, akár csak a piskótákat. Krém I. : A pudingporokat keverjük csomómentesre a tejjel és főzzük sűrűre, s hűtsük ki. 

    A rámát keverjük ki a kétféle cukorral és dolgozzuk bele a kihűlt  pudingba.
    Krém II. : Az egész  tojásokat keverjük ki a cukorral egy tálban - ne műanyagot használjunk - s tördeljük hozzá a csokoládét. Az egészet gőz fölött főzzük sűrűre. Ez a besűrítési idő kb. 30 percet vesz igénybe. 
    Ha besűrítettük a krémet, hideg vízbe állítva hűtsük ki. 
    A kihűlt csokikrémbe dolgozzuk bele gépi habverővel a habosra kevert rámát.
    Miután minden piskóta meghűlt és 3 lapba vágtuk, kenjük meg a krémekkel. 
    Először a nagy kakaós tortát kenjük meg, de mielőtt megkennénk, a sarkokat késsel kerekítsük le, hogy ne szögletes fatuskót kapjunk. 
    Ezt a tortát  az I.számú krémmel, azaz a vaníliás krémmel kenjük meg. 
    Az oldalát és a tetejét ezzel a krémmel nem kell megkenni, oda majd a csokis krémből teszünk egy keveset.
    A sünikéknek, a nagynak és a kicsiknek is egyaránt vágjunk le az oldalából egy kis félkör ívet és azt a lekerekített darabot majd tegyük a hátukra rá. Természetesen majd krémmel oda rögzítve.
    S azzal is megemeljük a hátacskájukat. 
    A krém II.- ből, vagyis a csokis krémből kenjük meg a süniknek a felvágott torta lapokat, de ne vastagon, mert a tüskék is ebből a krémből lesznek kialakítva. 
    A süniket azután vékonyan kívülről is kenjük meg. 
    Ezután a süniket tegyük be a hűtőbe kis ideig, legalább 1 órára, hogy megszilárduljon kívülről a krém.
    A fatuskó oldalát és a tetejét is szintén ezzel a csokikrémmel kenjük meg, de csak vékonyan.
    Majd amikor az oldalát is megkenjük krémmel, később a fatuskót körben is megdíszíthetjük picit krémmel a habkinyomó segítségével. 
    S ezt  is tegyük kis időre hűtőszekrénybe.
    Azt követően kivéve a hűtőből, majd az oldalát egy villával cifrázzuk meg, ez adja meg az erezetet. 
    De ezt csak akkor tegyük, ha már a tetejét beborítottuk a fondanttal. 
    A kis süni tortácskáknak és a nagyobb süni tortának a betöltésére, s a fatuskó  oldalára az egész krém mennyiségből fél adagnyi jusson.  
    Azaz a másfél adag krém mennyiségből kb. egy adagnyi maradjon meg.  Mivel a tüskékre szükség lesz egy adagnyi krémre.
    A fatuskó és a sünikék arcának a bevonásához elkészítettem a fondantot. Érdemes világos rózsaszín pillecukrot vásárolni hozzá, mert akkor a sünik arcának az alapszíne már meg is van. 
    A fondant  elkészítését megtalálhatjátok a " Fondant " címszó alatt, azt most külön nem írnám le.
    S amikor elkészült a fondant, egy nagyobb darabhoz adjunk egy kevés kakaóport, annyit, hogy világos barna színt kapjunk. Átgyúrjuk és kinyújtjuk akkorára, amennyi befedi majd a fatuskó tetejét. A megmaradt fondantból elveszünk egy kisebb darabot, s abba is adjunk kakaóport, annyit, hogy egy sötétebb barna színt kapjunk. 
    A kakaópor mennyisége egyiknél sem kell, hogy sok legyen, kb. 1-2 kk. Amikor ezt a kisebb darabot is átgyúrjuk, akkor kinyújtjuk és egy hosszú csíkot sodorjunk belőle. 
    Csiga alakban helyezzük rá a kinyújtott világos barna fondant közepére, akkora darabra, amekkora majd a torta tetejére fog ráhelyezkedni. S nyújtófával pedig bele nyújtjuk a fondantba. 
    Így lesz a torta tetején, azaz a tuskó tetején kirajzolódva a fa erezete, az évgyűrűk.
    Vegyük ki a fatuskónak szánt torta lapot a hűtőből és rákerülhet ezután a fondant bevonat.  
    Óvatosan helyezzük rá a nyújtófa segítségével a kész fondantot a torta tetejére. Egy simítóval simítsuk el a tetejét  és körbe le kell vágni ollóval a leeső részeket. 
    Azután  egy kisebb darabot megint nyújtsunk ki, de ahhoz már ne tegyünk semmi barna színű fondantot, az maradjon világosan, mivel az lesz a nagy és az egyik kicsi süni arca. 
    Szabjunk ki akkora darabokat a kinyújtott fondantból, amekkora a nagyobb sünin az arc mérete körülbelül és helyezzük fel az arcra a tortán. Az egyik kis süni arca ugyanilyen fondanttal lett beborítva, úgy hogy arra is nyújtsunk ki egy kis rész fondantot, szabjunk ki belőle egy darabot és helyezzük fel a kis süni arcára.
    A másik kis süni arcát erősebb rózsaszínre gyúrjuk meg, s ehhez a kis darabhoz adjunk 1-2 csepp piros ételfestéket. 
    Ugyanúgy felhelyezzük, mint az előző kettőt. 
    A szemük külső része világosabb fondantból van, ahhoz kis karikákat vágjunk ki a világos fondantból és vizes ecsettel felragasztjuk az arcocskákra. 
    A szemgolyó és az orruk pedig a sötétebb lesz, így az pedig a kakaóval átgyúrt fondantból lett elkészítve. 
    Mindkettőnél vizes ecsettel kenjük meg azt a részt, ahová rögzíteni akarjuk. 
    Az utolsó művelet pedig a süniknél a tüskék felhelyezése. 
    Én ehhez a csokis krémet csillagcsöves habkinyomóba töltöttem és mindenhová körbe-körbe tüskéket nyomtam a krémből. 
    De akinek jobban megy habzsákból, akkor abból alakítsa ki a csokis tüskéket. 
    Abban az esetben csillagcsővel ellátott habzsákba kell tölteni a krémből és  mindenhová nyomjunk kis habrózsákat.
    Ezt követően tegyük hűtőbe másnapig állni a tortákat, hogy az ízek összeérjenek és a külső krémek is megszilárduljanak.
    Másnap nem maradt más hátra, mint a díszítés.
    Ehhez a fondantból zöld, sárga, piros ételfestékek hozzáadásával gyümölcsöket, virágokat, leveleket és gombákat lehet elkészíteni. 
    Aki nem igazán akar ilyesminek neki fogni, már nagyon sok helyen lehet marcipánból készült virágokat, gyümölcsöket és más figurákat készen kapni. Így azokat a figurákat, gyümölcsöket, virágokat üzletekben is be lehet szerezni a tortához.
    Aki mégis szeretné mind a virágokat, gyümölcsöket saját maga elkészíteni, nyugodtan vágjon bele, mert nem nehéz az elkészítésük.
    Most már nincs más hátra, mint hogy összeállítsuk a tortát.
    Egy lapos fakanál vagy hosszú pengéjű pl. palacsinta fordító lapát segítségével nyúljunk alá a nagy kocka alakú torta alapzatnak és emeljük át egy tortatálra.
    Majd a süniket ugyanígy helyezzük át a fatörzs tortára.
    Először a nagyobb méretű sünit, vagyis a mama sünit tegyük a kocka alakú torta közepére.
    Én úgy fordítottam, hogy élével felénk nézzen a szögletes torta. 
    S középre tettem a mama sünit.
    Majd a mama süni két oldalára helyezzük át a két kis gyerek sünit.Tegyük a sünikék hátára a gyümölcsöket, a fatuskó szélére a krémmel körbe díszített részre a gombákat és a levelekkel együtt a virágokat is.
    Ezzel el is készült a süncsalád torta.
    Nagyon jó kreatívkodást és jó sütést  kívánok!

    Jó étvágyat kívánok hozzá!