TÚRÓS POGÁCSA NAGYON EGYSZERŰEN
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
50 dkg liszt 50 dkg ráma 50 dkg túró 1-2 kávés kanál só Tetejére: 1 egész tojás só 20 dkg reszelt trapista sajt Külön: sütőpapír
Elkészítés: Ezt a remek túrós pogácsa receptet egy kolléganőmtől kaptam pár hete és azonnal ki is próbáltam. Kissé csodálkoztam is azon, hogy a tésztájába se tojás, se sütőpor nem szükséges hozzá, de a kolléganőm biztosított afelől, hogy semmi sem maradt ki, ennyi a recept. S valóban nem csalódtam benne, finom, még két nap múlva is puha marad, már ha tényleg marad belőle. S ami még fontos, hogy az egyszerűsége mellett nagyon kiadós.
Kettő gáztepsivel és egy kisebb tepsivel lett belőle.
Ennél a receptnél nincs sok dolgunk, egy tálba kimérjük a lisztet.
Majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű rámát, ligát, ki mit használ, amit azután kicsit morzsoljunk el a liszttel.
A rámát érdemes kisebb kockákra vágva hozzá tenni a liszthez és úgy összemorzsolni a kezünkkel.
Majd adjuk hozzá a túrót.
A túró pedig, ha túlságosan rögös, kissé törjük össze előtte egy krumplitörővel.
Én nem szoktam krémes túrót használni hozzá, mert az első alkalommal való sütés után még sokszor elkészítettem ezt a pogácsát, hanem mindenkor rögös túrót vásárolok a pogácsához.
Tegyünk hozzá ízlés szerinti mennyiségű sót. Én két kávés kanállal adtam hozzá. Ami egy teáskanálnyi adagot tesz ki.
Majd az egészet jól gyúrjuk össze.
A gyúrótáblát lisztezzük be és a tésztát osszuk 3 részre.
Ez csupán azért kell, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
Az első cipót nyújtsuk ki a meglisztezett gyúrótáblán, s ha netán tapadna a teteje a nyújtófára, akkor egy picikét lisztezzük be a tészta tetejét is, de csak éppen hogy.
A tésztát körülbelül 1,5-2 cm vastagra nyújtsuk ki.
Egy kisebb pogácsa szaggatóval, de nem a legkisebb méretűvel szaggassuk ki a pogikat.
Egy gáztepsit béleljünk sütőpapírral és egymástól hagyva egy kis helyet, helyezzük bele a kiszaggatott pogácsákat.
A megmaradt leeső részeket újra gyúrjuk át és készítsünk újabb pogácsákat.
Miután rákerült annyi pogácsa a gáztepsire, amennyi ráfért - de nem biztos, hogy ebből a cipóból mindegyik pogi a tepsire tehető, az majd megy a következőre - egy kisebb tojást üssünk fel egy tálkába és kissé verjünk fel villával.
S egy kis ecsettel kenjük le vele a pogik tetejét.
Azt követően mindegyikre tegyünk egy kevés reszelt sajtot.
S egy csipet sóval hintsük meg a pogácsákon lévő sajt kupacokat.
Majd 190-200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit és süssük aranybarnára, kb. 30 perc alatt.
Amint kész, a pogácsákat szedjük le egy tálcára a sütőpapírról.
Majd az újabb kiszaggatott pogácsákat sorakoztassuk újra rá a tepsire.
De ha van még egy gáztepsink, akkor arra már előbb is előkészíthetjük a következő adagot a sütéshez.
S végül járjunk el a harmadik cipóval is ugyanígy, majd azután azt is süssük meg, mint az előzőeket.
Természetesen a legkisebb és akár picivel nagyobb méretű pogácsa szaggatóval is el lehet készíteni a pogikat. Ez egyénileg történhet, ki mekkora pogácsákat szeretne készíteni.
Szerintem fincsi pogácsa. Igaz nem olyan lágyan puha, mint egy krumplis pogácsa, de egy műanyag dobozban tárolva, másnap is omlósan puha marad.
Az első és az utolsó előtti pogácsáról készült képek más alkalommal kerültek fotózásra.
De minden akkor ( is ) készült pogácsa hamar elfogyott ide haza.
Jó étvágyat kívánok hozzá!