JUGOSZLÁV KRÉMES
EGYSZERŰ | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 5 tojás
  • csipet só
  • 20 dkg cukor
  • 1 tk. őrölt kávé
  • 5 ek. étolaj
  • 20 dkg liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 8 dkg darált dió
  • Krém: 2 vaníliás pudingpor
  • 2 púp. ek. liszt
  • 6 dl tej
  • 30 dkg cukor
  • 2 vaníliás cukor
  • 30 dkg ráma
  • Teteje: 1 tortabevonó csokoládé
  • 3 ek. étolaj
  • Elkészítés: Ezt a krémest a NoSalty.hu oldalon láttam, s nagyon fincsi sütinek tűnt. Így gyorsan ki is próbáltam, bár az arányokon kicsit változtattam, igaz csak minimálisan. S valóban nagyon finom sütemény.

    A tésztához az 5 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a csipet sóval. Miután már képeztünk egy kevés habot, akkor adjuk hozzá a kristálycukrot is és azzal együtt verjük fel a tojásfehérjéket. Ha kemény a hab, keverjük bele az őrölt kávét, 5 tojássárgáját ( amikor válasszuk szét a tojásokat, ügyeljünk arra, hogy egészben maradjon a sárgája ), az 5 ek. étolajat, s mindezeket dolgozzuk el benne. Majd a sütőporral elvegyített lisztet és a darált diót is adjuk hozzá. Óvatosan keverjük el és egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítsuk bele a diós masszát. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük készre, majd hűtsük ki.
    Azt követően vágjuk ketté. Az eredeti recept alapján a tészta tetején van a krém, de én ketté vágtam és a tészta közé simítottam a krémet. De természetesen tetszés szerint variálható  az összeállítás.

    Készítsük el a krémet.
    A vaníliás pudingport, a lisztet és a tejet keverjük csomómentesre és főzzük sűrűre. Még forró állapotában keverjük hozzá a kétféle cukrot. Majd hűtsük ki. Miután kihűtöttük, dolgozzuk bele a rámát.
    A ketté vágott tészta közé kenjük el a krémet és a tetejét vonjuk be csokimázzal. Ehhez gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét az étolajjal, majd ha már felolvadt, simítsuk a sütemény tetejére. Hagyjuk állni egy napig, s azután felszeletelve szervírozzuk.

    Az eredeti receptben a krém csak szimpla 1 cs. pudinggal és minden más hozzávalónak a feléből készül, de miután így kipróbáltam, rájöttem, ha dupla adag krémet készítünk, finomabb a süteményünk.
    Úgyhogy itt már dupla adag krémmel készül a sütemény.
    A süti tetején csak simán is hagyhatjuk a csokimázat, de akár meg is cifrázhatjuk, mint a fotón is látható.
    Abban az esetben még egy pár kocka csokit olvasszunk fel szintén gőz fölött és nejlon zacskóba öntsük bele. A zacskó sarkát picit vágjuk le és csurgassuk meg a csokimáz tetejét.
    Még egy tipp: Ha kimarad a kávé a tésztából, az sem baj - én készítettem úgy is - akkor is nagyon finom lesz a tésztája.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!