MÉZES ZSERBÓ
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
Tészta: 50 dkg finom liszt + a nyújtáshoz egy kevés 6 dkg sertés zsír 16 dkg kristálycukor 1 kk. szódabikarbóna 2 tojás 4 ek. méz kevés tej, kb. 1-1,5 dl Krém: 3 tojássárgája 3 ek. kristálycukor 1 cs. vaníliás cukor 3 ek. liszt 5 dl tej 20 dkg ráma külön 20 dkg kristálycukor 2-3 kk. rumaroma Teteje: 10 dkg ét tortabevonó csokoládé 3-5 dkg ráma külön 2-3 kocka csokoládé, hozzá pici ráma
Elkészítés: Ez a sütemény recept az anyukám receptje. Az igaz, hogy általában a zserbóról rögtön az jut az eszünkbe, hogy annak a tölteléke dióval készül. Ez a recept nem ír hozzá diót, de mégis zserbó néven ismert. A sütit érdemes pl. szombat délelőtt elkészíteni és vasárnap délelőttig állni hagyni, hogy kellően puhuljon meg a tésztája. ( Persze bármikor elkészíthető, de ha hétvégére készítjük, akkor a szombat délelőtti sütés a legideálisabb. ) Ugyanis a méz hozzáadásával kissé keményebb tésztát kapunk és ha kicsit többet áll a kész sütemény, akkor lehet igazán szépen felszeletelni.
Amikor elkészült a süti, akkor pár órát a spajzban hagytam állni és csak azután tettem a hűtőbe, ezáltal is elősegítve a tészta puhulását.
A süteményhez a tésztának a megadott hozzávalóit dolgozzuk össze.
A liszthez morzsoljuk el a zsírt, adjuk hozzá a szódabikarbónát. Majd az egész tojásokat és a mézet. A méz mennyisége lapos evőkanálnyi legyen. Először csak pici tejet adjunk hozzá és kezdjük el összegyúrni a tésztát és azután adjunk még hozzá annyit, hogy kellően puha állagot kapjunk.
A gyúrótáblát hintsük meg liszttel és a begyúrt tésztát osszuk 4 cipóra. Az elsőt nyújtsuk ki akkorára, amekkora a tepsink.
Egy normál méretű tepsit válasszunk.
Közben a sütőnket melegítsük elő, ha gázos, akkor a megadott hőfokra. Ha villany sütőnk van, abban az esetben 180 fokra, alsó-felső sütésre.
Az anyukámnak gázpalackos gáztűzhelye van, így annál a sütőn csak két sütési lehetőség van, az egyik a nagy lángon való sütés - ha ott sütök, erre állítom - és a takarék lángon való sütés.
A tepsi hátoldalát zsírozzuk be és a nyújtófa segítségével helyezzük rá a tésztát. Igazgassuk el, ha nagyobb lett, vágjuk le azt a lelógó tészta részt. Azt azután hozzá gyúrhatjuk a másik cipóhoz.
Helyezzük be a sütőbe és süssük világos rózsaszínre kb. 10-15 perc alatt. Ez a sütési idő sütőtől függ.
Közbe nyújtsuk ki a következő lapot és készítsünk elő egy tálcát.
Ha kész az első lap, óvatosan csúsztassuk le a tálcára.
A kinyújtott másik lapot helyezzük fel ugyanerre a tepsire - esetleg ha szükséges, újra zsírozzuk meg és ugyanúgy süssük meg a lapot. A másik két lapot is készítsük így el és süssük meg őket.
Azért érdemes egyébként ugyanerre a tepsire tenni a következő lapokat is, még ha van is másik ugyanilyen tepsink, mert mivel ez meleg, sokkal jobban el lehet rajta igazítani a többi kinyújtott tésztát.
Ha meg vannak a lapok, amíg hűlnek, készítsük el a krémet.
A 3 tojássárgáját keverjük ki a 3 ek. cukorral, a vaníliás cukorral, a 3 ek. liszttel és a tejjel, majd az egészet főzzük fel sűrűre. Azután hűtsük ki. Azalatt a rámát keverjük jól ki a 20 dkg cukorral és ha kihűlt a főzött krém, dolgozzuk el vele, majd adjunk hozzá ízlés szerint rumaromát. Érdemes 2 kávés kanál mennyiség után megkóstolni a krémet, hogy kell-e még bele egy kevés.
A krémet osszuk el három részre és töltsük meg vele a lapokat.
Végül készítsük el a csokimázat a tetejére.
Egy kis lábasba tegyünk vizet, helyezzük a gázra és tegyünk a lábas tetejére egy tálat.
Tördeljük bele a 10 dkg csokoládét. Amint a vízgőz felett kezd olvadni, először csak egy kicsi rámát adjunk hozzá, majd a kevergetés során még annyit tegyünk hozzá, hogy kellően olvadt csokit kapjunk.
Ezután az egészet öntsük a legfelső lap tetejére és simítsuk el egyenletesen a tetejét.
Helyezzük vissza ugyanezt a tálat a vízgőzre - persze ismét égjen a lábas alatt a láng - és a többi pár kocka csokit tegyük bele. Ahogy olvad, egy nagyon kicsi rámát adjunk hozzá, csak annyit, hogy egy selymes csoki állagot kapjunk. Ez a mennyiség a rámából 1-2 dkg.
Ha megolvadt a csokink, ezzel díszítsük meg a már félig dermedt csokimázunk tetejét.
Ezt úgy a legkönnyebb elvégezni, hogy vegyünk egy bögrét. A bögre belsejébe tegyünk egy nejlon zacskót, úgy hogy kívülre hajtsuk a zacskó többi részét.
A zacskóba öntsük bele az olvadt csokit, majd miután kivettük a bögréből a zacskót, tekerjük meg a zacskó száját, így lett egy kicsi csokival teli zsákocskánk.
A zsákocska sarkát vágjuk le ollóval, de csak egy pici lyukat hagyva és így húzgáljunk a csoki tetején csíkokat, vagy éppen bármilyen más motívumot is készíthetünk vele.
A bögrére egyébként csak praktikusság szempontjából van szükség.
Azaz, hogy ne öntsük az olvadt csokit a zacskó mellé.
Miután elegendő időt állt a süteményünk, szeleteljük fel a sütinket.
Nagyon szépen, repedés nélkül fel lehet vágni a csokis sütiket, úgy, hogy láng felett felmelegítünk pár pillanat alatt egy kiskést és a csokiba csak bele olvasztjuk a szeletelés helyét.
Természetesen minden újabb kés melegítésnél le kell mosni a késről a rajta maradt csoki maradványt, mert az ráégne különben.
Azután a beolvasztás mentén már szépen fel tudjuk szeletelni a süteményeinket.
Remélem ez a praktika nektek is beválik.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Lupercalia
2020-01-01
Kedves Erzsike! Köszönjük szépen mindketten a jókívánságokat! Mi is boldog és örömteli 2020-as évet kívánunk Neked és a családodnak! Szeretettel: Andrea
erzsike
2019-12-29
Kedves Andrea! Köszönöm szépen a karácsonyi üdvözletet! Nagyon sok szeretettel kívánok neked és a párodnak Boldog, sikerekben gazdag új esztendőt! Szeretettel: Erzsike
Lupercalia
2019-12-24
Kedves Erzsike! Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és az egész családnak sok szeretettel! Andrea