BESAMELES-ZÖLDSÉGES CSIRKECOMB
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
6-8 csirkecomb ( alsó, felső vagy vegyesen mindkettő ) só majoránna őrölt fekete bors 30-40 dkg zöldbab 3 sárgarépa 15 dkg ráma 2 ek. liszt kb. 5 dl tej 2 dl tejföl 5-10 dkg trapista sajt víz alufólia
Elkészítés: Ismételten egy besameles, csirkés fogást készítettem. Annyi különbséggel egy másik receptemben leírtaktól, hogy ebben az egytálételbe zöldség is került.
A csirkecombokat tisztítsuk meg, a nem oda illő dolgokat, gondolok itt tollra, sárgás bőr darabra, távolítsuk el.
Majd mossuk meg a húsokat.
A csirkecombokat késsel egy-két helyen szurkáljuk meg, hogy a csont mentén se maradjon majd véres a sütés során.
Azután sózzuk meg és majoránnával hintsük meg a combokat minden oldalról.
Egy tepsit kenjünk ki rámával és fektessük bele a befűszerezett csirkecombokat.
A combok tetejére rakjuk rá a zöldbabot, amit előtte aprítsunk fel tetszőleges hosszúságúra.
A sárgarépát pucoljuk meg és karikázzuk fel és azt is tegyük a zöldbab közé.
Természetesen a zöldségeket szintén mossuk meg 1-2 vízben, mielőtt a húshoz adnánk.
Majd 5 dkg rámát rakjunk ide-oda elosztva a zöldségek tetejére.
Öntsünk alá 1 dl vizet és takarjuk le alufóliával.
200 fokra előmelegített sütőben süssük 1 órát.
Az 1 óra letelte előtt 10-15 perccel készítsük el a besamellt.
Ehhez 10 dkg rámát olvasszunk fel egy kis lábasban és adjunk hozzá 2 púpozott ek. lisztet.
A liszt kifehéredéséig kevergessük, majd levéve a tűzről, öntsük fel egy kevés tejjel. Kézi habverővel keverjük csomómentesre és fokozatosan adjunk még hozzá tejet.
Sót és borsot tegyünk bele ízesítésül, s tegyük vissza a tűzre.
Majd továbbra is a kézi habverővel keverve, sűrítsük be a besamelt.
Ha túl sűrűnek találnánk a felfőzés során, adjunk még hozzá egy kevés tejet. A besamelnek nem kell se túl sűrűnek, se túl hígnak lennie, az állaga átvonó képességű legyen.
Miután kiforraltuk a besamelt, vegyük le a tűzről és keverjünk hozzá 2 dl tejfölt.
A tepsit 1 óra sütés után vegyük ki a sütőből, az alufóliát emeljük le a tetejéről, arra már nem lesz szükségünk.
A kész besamelt simítsuk rá a zöldségre és azután szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal.
Tegyük vissza a sütőbe és süssük még 25-30 percig.
A sajt és a besamel kissé piruljon meg rajta.
Ezzel el is készült az ízletes besameles-zöldséges csirkecomb ételünk.
Zöldséges rizzsel és lila hagymás uborkasalátával tálaljuk.
Mindkét receptet megtalálhatod a receptjeim között.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!