BESAMELES-ZÖLDSÉGES CSIRKECOMB
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 6-8 csirkecomb ( alsó, felső vagy vegyesen mindkettő )
  • majoránna
  • őrölt fekete bors
  • 30-40 dkg zöldbab
  • 3 sárgarépa
  • 15 dkg ráma
  • 2 ek. liszt
  • kb. 5 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 5-10 dkg trapista sajt
  • víz
  • alufólia
  • Elkészítés: Egy tepsit kenjünk rámával és a csirkecombokat fektessük bele, amiket előbb sózzunk meg és majoránnával hintsünk meg. Késsel egy-két helyen szurkáljuk meg a combokat, hogy a csont mentén se maradjon véres a sütés során. A combok tetejére rakjuk rá a zöldbabot, amit aprítsunk fel tetszőleges hosszúságúra. A sárgarépát pucoljuk meg és karikázzuk fel és azt is tegyük a zöldbab közé. 5 dkg rámát rakjunk ide-oda elosztva a zöldségek tetejére. Öntsünk alá 1 dl vizet és takarjuk le alufóliával. Előmelegített sütőben süssük 1 órát. Az 1 óra letelte előtt 10 perccel készítsük el a besamellt. Ehhez 10 dkg rámát olvasszunk fel egy kis lábasban és adjunk hozzá jó 2 ek. lisztet. A liszt kifehéredéséig kevergessük, majd öntsük fel tejjel. Sót és borsot tegyünk bele ízesítésül, s kézi habverővel kikeverve sűrítsük be a besamellt. Ha túl sűrűnek találnánk, adjunk még hozzá egy kevés tejet. A besamellnek nem kell se túl sűrűnek, se túl hígnak lennie, az állaga átvonó képességű legyen. Miután kiforraltuk a besamellt, vegyük le a tűzről és keverjünk hozzá 2 dl tejfölt. A tepsit 1 óra sütés után vegyük ki a sütőből, az alufóliát emeljük le, arra már nem lesz szükségünk. A kész besamellt simítsuk rá a zöldségre és szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal. Tegyük vissza a sütőbe és süssük még 20-25 percig. A sajt és a besamell kissé piruljon meg rajta.
    Zöldséges rizzsel és lila hagymás uborkasalátával  tálaljuk. Mindkét receptet megtalálhatod a receptjeim között.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!