KRUMLIS-TOJÁSOS SÜLT HÚS
KIADÓS | ÜNNEPI | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • 8 szelet sertés karaj vagy sertés comb
  • 10-12 tojás
  • 10 dkg reszelt trapista sajt
  • 1-1,5 kg. burgonya
  • őrölt bors
  • ételízesítő
  • 1 kis doboz tejföl
  • kevés zsiradék
  • alufólia
  • Elkészítés: Ebben a főételben az a különlegesség, hogy a hús mellett máris  ott a köret is. Vagyis nemcsak a húst készítjük el, s utána mellé a köretet, hanem egyszerre sül meg a hús is és a köret is. Az elkészítése nem bonyolult. A hús, amit felhasználunk hozzá, lehet karaj is, de ugyancsak puhára sül a sertés comb is.

    A húst, ha egyben vásároltuk, akkor előbb szeleteljük fel, kb. 1,5 cm szélesre. 
    Majd a szeleteket enyhén klopfoljuk ki, s mindkét oldalát sózzuk meg. Azután enyhén borsozzuk is meg. 
    Egy kevés sertés zsírral kikent tepsibe sorba rakjuk le a hús szeleteket és minden hús tetejét pici ételízesítővel is hintsük meg. 
    De bánjunk vele óvatosan, mert az ételízesítő is tartalmaz sót. 
    Majd öntsünk alá kb. fél-1 dl vizet és a tepsit alufóliával letakarva helyezzük be a 200 fokra előmelegített sütőbe. 
    Kb. 45-55 perc alatt süssük puhára a husikat. 
    45 percnél érdemes egy kés beleszúrásával leellenőrizni a húsok puhaságát.
    Amíg sül a hús, azalatt főzzük meg a burgonyát.
    A burgonyát, ami 1 és 1,5 kg közötti mennyiségű, pucoljuk meg és  mossuk meg.
    Annyi vízben, hogy ellepje, főzzük puhára. 
    A főzővízbe tegyünk bele 2 tk. sót is. 
    Miután puhára főlt a burgonya, szűrjük le, s kézi krumplinyomóval törjük össze.
    Azután már a tejföllel való kikeveréshez érdemes robotgépet használni.
    Tehát, ha összetörtük a krumplit, még enyhén sózzuk meg a krumplit, úgy ízesebb lesz és adjuk hozzá még meleg állapotában a tejfölt.
    Ha kis doboz tejfölt vettünk, akkor azt adjuk hozzá, de ha nagy vödrös tejfölünk van oda haza, abból kb. 3 nagyobb evőkanállal tegyünk a krumplihoz.
    A robotgéppel ezután a tejföllel elkeverve, pürét készítünk. 
    Közben, ha megsült hús is, távolítsuk el az alufóliát, arra már nem lesz a továbbiakban szükségünk.
    De a sütőt ne kapcsoljuk le, mert majd vissza helyezzük a tepsit.
    A húsok mellett a tepsiben ilyenkor marad vissza húslé, azt óvatosan öntsük le, mert nem kell, hogy a lében álljanak most már a húsok.
    Ezt követően simítsuk rá a tejfölös krumplipürét a megsült húsra. 
    Ezt úgy szoktam csinálni, hogy egy kanállal mindenhová rakok a húsok tetejére és egy tortalapáttal szépen, egyenletesen elsimítom a köretet.
    Majd egy evőkanál vagy fagyis kanál segítségével 10-11-12 mélyedést készítünk a krumplin. Én fagyis kanalat használtam hozzá, azzal készítettem mélyedéseket.
    De mielőtt a krumplira rátesszük a kanalat, mártsuk meg vízbe, mert különben rá fog tapadni a köret és akkor nem lehet szépen kialakítani a kis árkokat.
    Annyi kis mélyedést, árkot készítsünk, amennyi szépen elfér a krumplin és azután majd annyi tojásra lesz szükségünk, amennyi a mélyedés. 
    Ezekbe a mélyedésekbe beleütünk egy-egy tojást.
    Az persze nagy valószínűséggel előfordul, hogy a tojásfehérje  kissé szétfolyik, de az nem baj, az is szépen megsül majd a krumpli tetején.
    Minden tojássárgájának a felületére szórjunk egy kevés reszelt sajtot, s a többi sajtot tegyük félre későbbre.
    A továbbra is 200 fokos sütőbe helyezzük be - vissza -  a tepsit és néhány perc után, amikor már kicsit ráolvadt a tojássárgákra a sajt, vegyük is ki a sütőből. A félre tett sajtot ezután mindenhová szórjuk rá.
    Tegyük vissza a sütőbe és süssük még tovább az egytálételt mindaddig, míg szépen megsül a tojás is és rajta a sajt is.
    Ez az idő onnantól kezdve, hogy először betettük  a tepsit a sütőbe kb. 20 perc.
    Lehet sültebbre is sütni a sajtot a tetején, de ha valaki úgy szeretné, hogy világosabbra sül a sajt, akkor annyira is elég megsütni. 
    De arra figyeljünk, hogy a tojás  megszilárduljon a húsok között.
    Ezt könnyen le lehet ellenőrizni.
    Az ujjunkkal megtapintjuk, hogy megkeményedett-e a tojás, ha igen, akkor olyan tapintású lesz, mintha főtt tojást éreznénk. Nos, akkor jó lesz.
    S akinek villany sütője van, a tojás megsülte után használhatja a grill funkciót és azzal pár perc alatt meg lehet pirítani a tetején a sajtot.
    De ennek hiányában is szépen megsül a sajt a tetején, de lehet, hogy kicsit lassabban.
    Én, volt olyan alkalom, hogy szép piroskásra sütöttem rajta a sajtot, míg más alkalommal hagytam, hogy csak szépen ráolvadjon a sajt a megsült tojásra.
    Miután elkészült, picit várjunk vele, míg hűl és azt követően kockákra vágva szervírozzuk.
    Langymelegen már szépen felvágható, de hidegen lehet a legszebben kockákra vágni.
    Én úgy szoktam felszolgálni, hogy a tepsiben lévő hús felét felvágom és a másik felét csak később, amikor már nem meleg.
    Persze, ha közben még kérnek belőle a család tagjaim, akkor természetesen nem várok tovább a többi hús felvágásával.
    Mellé, mivel a köret már adott a krumplipüré a tojás kíséretében, egy majonézes salátát is kínálhatunk.
    Ami lehet kukoricás vagy francia saláta.
    De egy zöld saláta is remekül passzol hozzá.
    Nagyon ízletes fogás, próbáljátok ki.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!