KRUMLIS-TOJÁSOS SÜLT HÚS
KIADÓS | ÜNNEPI | EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
8 szelet sertés karaj vagy sertés comb 10-12 tojás 10 dkg reszelt trapista sajt 1-1,5 kg. burgonya só őrölt bors ételízesítő 1 kis doboz tejföl kevés zsiradék alufólia
Elkészítés: Ebben a főételben az a különlegesség, hogy a hús mellett máris ott a köret is. Vagyis nemcsak a húst készítjük el, s utána mellé a köretet, hanem egyszerre sül meg a hús is és a köret is. Az elkészítése nem bonyolult. A hús, amit felhasználunk hozzá, lehet karaj is, de ugyancsak puhára sül a sertés comb is.
A húst, ha egyben vásároltuk, akkor előbb szeleteljük fel, kb. 1,5 cm szélesre.
Majd a szeleteket enyhén klopfoljuk ki, s mindkét oldalát sózzuk meg. Azután enyhén borsozzuk is meg.
Egy kevés sertés zsírral kikent tepsibe sorba rakjuk le a hús szeleteket és minden hús tetejét pici ételízesítővel is hintsük meg.
De bánjunk vele óvatosan, mert az ételízesítő is tartalmaz sót.
Majd öntsünk alá kb. fél-1 dl vizet és a tepsit alufóliával letakarva helyezzük be a 200 fokra előmelegített sütőbe.
Kb. 45-55 perc alatt süssük puhára a husikat.
45 percnél érdemes egy kés beleszúrásával leellenőrizni a húsok puhaságát.
Amíg sül a hús, azalatt főzzük meg a burgonyát.
Amíg sül a hús, azalatt főzzük meg a burgonyát.
A burgonyát, ami 1 és 1,5 kg közötti mennyiségű, pucoljuk meg és mossuk meg.
Annyi vízben, hogy ellepje, főzzük puhára.
A főzővízbe tegyünk bele 2 tk. sót is.
Miután puhára főlt a burgonya, szűrjük le, s kézi krumplinyomóval törjük össze.
Azután már a tejföllel való kikeveréshez érdemes robotgépet használni.
Tehát, ha összetörtük a krumplit, még enyhén sózzuk meg a krumplit, úgy ízesebb lesz és adjuk hozzá még meleg állapotában a tejfölt.
Ha kis doboz tejfölt vettünk, akkor azt adjuk hozzá, de ha nagy vödrös tejfölünk van oda haza, abból kb. 3 nagyobb evőkanállal tegyünk a krumplihoz.
A robotgéppel ezután a tejföllel elkeverve, pürét készítünk.
Közben, ha megsült hús is, távolítsuk el az alufóliát, arra már nem lesz a továbbiakban szükségünk.
De a sütőt ne kapcsoljuk le, mert majd vissza helyezzük a tepsit.
A húsok mellett a tepsiben ilyenkor marad vissza húslé, azt óvatosan öntsük le, mert nem kell, hogy a lében álljanak most már a húsok.
Ezt követően simítsuk rá a tejfölös krumplipürét a megsült húsra.
Ezt úgy szoktam csinálni, hogy egy kanállal mindenhová rakok a húsok tetejére és egy tortalapáttal szépen, egyenletesen elsimítom a köretet.
Majd egy evőkanál vagy fagyis kanál segítségével 10-11-12 mélyedést készítünk a krumplin. Én fagyis kanalat használtam hozzá, azzal készítettem mélyedéseket.
De mielőtt a krumplira rátesszük a kanalat, mártsuk meg vízbe, mert különben rá fog tapadni a köret és akkor nem lehet szépen kialakítani a kis árkokat.
Annyi kis mélyedést, árkot készítsünk, amennyi szépen elfér a krumplin és azután majd annyi tojásra lesz szükségünk, amennyi a mélyedés.
Ezekbe a mélyedésekbe beleütünk egy-egy tojást.
Az persze nagy valószínűséggel előfordul, hogy a tojásfehérje kissé szétfolyik, de az nem baj, az is szépen megsül majd a krumpli tetején.
Minden tojássárgájának a felületére szórjunk egy kevés reszelt sajtot, s a többi sajtot tegyük félre későbbre.
A továbbra is 200 fokos sütőbe helyezzük be - vissza - a tepsit és néhány perc után, amikor már kicsit ráolvadt a tojássárgákra a sajt, vegyük is ki a sütőből. A félre tett sajtot ezután mindenhová szórjuk rá.
Tegyük vissza a sütőbe és süssük még tovább az egytálételt mindaddig, míg szépen megsül a tojás is és rajta a sajt is.
Ez az idő onnantól kezdve, hogy először betettük a tepsit a sütőbe kb. 20 perc.
Lehet sültebbre is sütni a sajtot a tetején, de ha valaki úgy szeretné, hogy világosabbra sül a sajt, akkor annyira is elég megsütni.
De arra figyeljünk, hogy a tojás megszilárduljon a húsok között.
Ezt könnyen le lehet ellenőrizni.
Az ujjunkkal megtapintjuk, hogy megkeményedett-e a tojás, ha igen, akkor olyan tapintású lesz, mintha főtt tojást éreznénk. Nos, akkor jó lesz.
S akinek villany sütője van, a tojás megsülte után használhatja a grill funkciót és azzal pár perc alatt meg lehet pirítani a tetején a sajtot.
De ennek hiányában is szépen megsül a sajt a tetején, de lehet, hogy kicsit lassabban.
Én, volt olyan alkalom, hogy szép piroskásra sütöttem rajta a sajtot, míg más alkalommal hagytam, hogy csak szépen ráolvadjon a sajt a megsült tojásra.
Miután elkészült, picit várjunk vele, míg hűl és azt követően kockákra vágva szervírozzuk.
Langymelegen már szépen felvágható, de hidegen lehet a legszebben kockákra vágni.
Én úgy szoktam felszolgálni, hogy a tepsiben lévő hús felét felvágom és a másik felét csak később, amikor már nem meleg.
Persze, ha közben még kérnek belőle a család tagjaim, akkor természetesen nem várok tovább a többi hús felvágásával.
Mellé, mivel a köret már adott a krumplipüré a tojás kíséretében, egy majonézes salátát is kínálhatunk.
Ami lehet kukoricás vagy francia saláta.
De egy zöld saláta is remekül passzol hozzá.
Nagyon ízletes fogás, próbáljátok ki.
Jó étvágyat kívánok hozzá!