FŰSZERES SÜLTHÚS PÁROLT ZÖLDSÉGGEL- SAJTTAL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 8-10 szelet sertés karaj
  • flekken fűszerkeverék
  • olaj vagy zsír
  • 15 - 20 dkg trapista sajt
  • Párolt zöldséghez: zöldbab
  • sárgarépa
  • brokkoli
  • petrezselyemzöld
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • só, ételízesítő
  • kevés víz
  • Egyéb: kevés olaj
  • Elkészítés: Ebben a húsételben tulajdonképpen el is készítjük az egyik köretet. Én mellé még krumplipürét is kínáltam, de akár a másik köret párolt rizs vagy valamilyen majonézes saláta is lehet. Bármelyikkel is tálaljuk, nagyon ízletes fogást varázsolhatunk a szeretteink vagy a vendégeink elé ezzel a fogással.
    Először a sertés húst szeleteljük fel és azt követően klopfoljuk ki.
    A csomag flekken fűszerkeverék felét keverjük el 1/2 dl olajjal. 
    Majd ezzel a fűszerpáccal kenjük meg a karaj szeleteket mindkét oldalról. Sózni viszont nem szükséges a húst, mert a fűszerkeverék is tartalmaz sót. 
    Majd miután mindkét oldalát bekentük egy ecsettel, hagyjuk állni kb. 20 percet. 
    Ezalatt tegyük fel megpárolni a zöldségeket. 
    A sárgarépát pucoljuk le a héjától és vágjuk tetszőleges nagyságúra.
    A zöldbabot akár egyben is hagyhatjuk. De akkor is vágjuk le a két végét.
    De kisebb darabokra is felvághatjuk.
    Majd mossuk meg és csepegtessük le mindkét zöldséget.
    A brokkolit szedjük rózsáira és azt is mossuk meg és egy szűrőben csepegtessük le.
    Kevés zsiradékot, ami lehet zsír is vagy olaj is, hevítsünk fel egy lábasban és  dobjuk rá a megmosott és tetszőlegesre darabolt zöldségeket. 
    A fokhagymát ezután tisztítsuk meg a héjától, aprítsuk fel és adjuk a zöldségekhez. 
    A petrezselyemzöldet szintén öblítsük le és aprítsuk fel.
    Azt is keverjük a zöldségekbe. 
    Sózzuk meg ízlés szerint és 2 kávéskanál ételízesítővel is hintsük meg. Öntsünk alá kevés vizet, ami  kb. 1 dl mennyiség legyen,  és fedővel lefedve pároljuk készre. 
    Időnként keverjük át.
    Közben, amíg párolódik a zöldség keverékünk, a bepácolódott húsokat, egy serpenyőben kevés zsiradékon süssünk meg. 
    Sülés közben 2-szer, 3-szor fordítsuk meg a husikat.
    Majd ha megsültek, tegyük félre egy pillanatig. 
    A sütőnket ekkor kapcsoljuk be. Villany sütőnél 200 fokra, alsó-felső sütésre, hagyományos sütőnél pedig ennek a megfelelőjére kapcsoljuk a gombokat.
    A sajtot ezután reszeljük le. 
    Egy gáztepsit kenjünk ki egy kevés olajjal, s készítsünk mindent a tepsi közelébe.
    Majd fektessük bele a hús szeleteket, úgy, hogy közöttük maradjon hely a zöldségeknek.
    Mindegyik hús közé tegyünk 2-3 kanál párolt zöldséget.
    Azután a reszelt sajt nagy részével szórjuk meg a húsokat.
    A fenn maradt kevesebb reszelt sajttal szórjuk meg a zöldségeket is.
    Helyezzük be a tepsit az előmelegített sütőbe és süssük addig a tepsin lévő húsit és zöldségeket, míg a sajt rá nem olvad a finomságokra. Ez az idő kb. 10-15 perc, hiszen a zöldség is már megpárolódott és a húst is készre sütöttük.
    Hagyjuk pár percet  hűlni és azután már szervírozhatjuk is a családnak.
    A flekken fűszernek köszönhetően nagyon ízletes húst fogunk kapni és a párolt zöldség is finom ízvilágú lesz a fokhagymának és az ételízesítőnek köszönhetően.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!