FŰSZERES SÜLTHÚS PÁROLT ZÖLDSÉGGEL- SAJTTAL
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
8-10 szelet sertés karaj flekken fűszerkeverék olaj vagy zsír 15 - 20 dkg trapista sajt Párolt zöldséghez: zöldbab sárgarépa brokkoli petrezselyemzöld 4-5 gerezd fokhagyma só, ételízesítő kevés víz Egyéb: kevés olaj
Elkészítés: Ebben a húsételben tulajdonképpen el is készítjük az egyik köretet. Én mellé még krumplipürét is kínáltam, de akár a másik köret párolt rizs vagy valamilyen majonézes saláta is lehet. Bármelyikkel is tálaljuk, nagyon ízletes fogást varázsolhatunk a szeretteink vagy a vendégeink elé ezzel a fogással.









Jó étvágyat kívánok hozzá!

Először a sertés húst szeleteljük fel és azt követően klopfoljuk ki.
A csomag flekken fűszerkeverék felét keverjük el 1/2 dl olajjal.
Majd ezzel a fűszerpáccal kenjük meg a karaj szeleteket mindkét oldalról. Sózni viszont nem szükséges a húst, mert a fűszerkeverék is tartalmaz sót.
Majd miután mindkét oldalát bekentük egy ecsettel, hagyjuk állni kb. 20 percet.

Ezalatt tegyük fel megpárolni a zöldségeket.
A sárgarépát pucoljuk le a héjától és vágjuk tetszőleges nagyságúra.
A zöldbabot akár egyben is hagyhatjuk. De akkor is vágjuk le a két végét.
De kisebb darabokra is felvághatjuk.
Majd mossuk meg és csepegtessük le mindkét zöldséget.
A brokkolit szedjük rózsáira és azt is mossuk meg és egy szűrőben csepegtessük le.
Kevés zsiradékot, ami lehet zsír is vagy olaj is, hevítsünk fel egy lábasban és dobjuk rá a megmosott és tetszőlegesre darabolt zöldségeket.
A fokhagymát ezután tisztítsuk meg a héjától, aprítsuk fel és adjuk a zöldségekhez.
A petrezselyemzöldet szintén öblítsük le és aprítsuk fel.
Azt is keverjük a zöldségekbe.
Sózzuk meg ízlés szerint és 2 kávéskanál ételízesítővel is hintsük meg. Öntsünk alá kevés vizet, ami kb. 1 dl mennyiség legyen, és fedővel lefedve pároljuk készre.
Időnként keverjük át.
Közben, amíg párolódik a zöldség keverékünk, a bepácolódott húsokat, egy serpenyőben kevés zsiradékon süssünk meg.
Sülés közben 2-szer, 3-szor fordítsuk meg a husikat.
Majd ha megsültek, tegyük félre egy pillanatig.

A sütőnket ekkor kapcsoljuk be. Villany sütőnél 200 fokra, alsó-felső sütésre, hagyományos sütőnél pedig ennek a megfelelőjére kapcsoljuk a gombokat.
A sajtot ezután reszeljük le.
Egy gáztepsit kenjünk ki egy kevés olajjal, s készítsünk mindent a tepsi közelébe.

Majd fektessük bele a hús szeleteket, úgy, hogy közöttük maradjon hely a zöldségeknek.

Mindegyik hús közé tegyünk 2-3 kanál párolt zöldséget.

Azután a reszelt sajt nagy részével szórjuk meg a húsokat.

A fenn maradt kevesebb reszelt sajttal szórjuk meg a zöldségeket is.

Helyezzük be a tepsit az előmelegített sütőbe és süssük addig a tepsin lévő húsit és zöldségeket, míg a sajt rá nem olvad a finomságokra. Ez az idő kb. 10-15 perc, hiszen a zöldség is már megpárolódott és a húst is készre sütöttük.

Hagyjuk pár percet hűlni és azután már szervírozhatjuk is a családnak.
A flekken fűszernek köszönhetően nagyon ízletes húst fogunk kapni és a párolt zöldség is finom ízvilágú lesz a fokhagymának és az ételízesítőnek köszönhetően.

Jó étvágyat kívánok hozzá!