TEJES KALÁCS
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
3 ek. olvasztott ráma 1 lapos kk. só 2 tojássárgája 5 dkg élesztő 3 púpozott ek. cukor 1/2 l tej 45 dkg liszt kevés zsiradék a tepsi kikenéséhez mazsola- de ez el is maradhat, aki nem szereti
Elkészítés:
Ezt a fantasztikus kalács receptet a nőtincsi barátnőm anyósától kaptam, s ott is kóstoltam meg első alkalommal.
Azóta már több ízben készítettem itthon, s azt hiszem, aki kipróbálja, nem fog csalódni benne.
Az elkészítése nagyon egyszerű, kezdő háziasszonyok is gyorsan el tudják készíteni.
Íme a recept:
A tejből vegyünk el egy csészére valót és azt langyosítsuk meg.
Tegyünk bele 1 kis kanál cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt, majd
futassuk fel.
A tojássárgáját keverjük ki a többi cukorral, a sóval és az olvasztott rámával.
Majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt.
Ezt követően adjuk hozzá a lisztet és a többi tejet fokozatosan hozzáadva keverjük ki csomómentesre a keveréket.
Egy sűrű palacsinta tésztát fogunk kapni, dagasztani ezt a tésztát nem kell.
Aki szereti, a végén tegyen bele egy kevés mazsolát, de akár ez a hozzávaló el is maradhat. Egy kisebb ( lasagne méretű ) tepsit kenjünk ki vékonyan zsírral és öntsük bele a sűrű masszát.
Meleg helyen kelesszük addig, amíg a tészta megkel annyira, hogy a tepsi tetejéig nem emelkedik.
Amint megkelt a tészta, előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.
Hűtsük ki langyosra és porcukorral meghintve, kockákra vágva szervírozzuk.
A kisült kalácsot nemcsak önmagában kínálhatjuk, hanem
egy csésze kakaóval vagy tejes kávéval, vagy akár lekvárral is
szervírozhatjuk.
Tipp:
A mazsolát a tészta tetejére is rászórhatjuk, így aki a családban szereti, az csemegézhet belőle, s aki pedig nem, leveheti a kalács tetejéről, mert ha nem kevertük a tésztába,nem süllyed bele a mazsola, hanem a tetején marad.
Ha nincs meleg a lakásban, 5 percre 50 fokra melegítsük be a sütőt,
azután zárjuk el, s ezt követően a langyos sütőben csodásan meg tudjuk
keleszteni a tésztát.
Ezt a kavart tésztát a kelesztés során csak rövid ideig takarjuk le konyharuhával, s egy pici kelesztés után vegyük is le, mert a teljesen megkelt tészta beleragadna a a konyharuhába.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ezt a fantasztikus kalács receptet a nőtincsi barátnőm anyósától kaptam, s ott is kóstoltam meg első alkalommal.
Azóta már több ízben készítettem itthon, s azt hiszem, aki kipróbálja, nem fog csalódni benne.
Az elkészítése nagyon egyszerű, kezdő háziasszonyok is gyorsan el tudják készíteni.
Íme a recept:
A tejből vegyünk el egy csészére valót és azt langyosítsuk meg.
Tegyünk bele 1 kis kanál cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt, majd
futassuk fel.
A tojássárgáját keverjük ki a többi cukorral, a sóval és az olvasztott rámával.
Majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt.
Ezt követően adjuk hozzá a lisztet és a többi tejet fokozatosan hozzáadva keverjük ki csomómentesre a keveréket.
Egy sűrű palacsinta tésztát fogunk kapni, dagasztani ezt a tésztát nem kell.
Aki szereti, a végén tegyen bele egy kevés mazsolát, de akár ez a hozzávaló el is maradhat. Egy kisebb ( lasagne méretű ) tepsit kenjünk ki vékonyan zsírral és öntsük bele a sűrű masszát.
Meleg helyen kelesszük addig, amíg a tészta megkel annyira, hogy a tepsi tetejéig nem emelkedik.
Amint megkelt a tészta, előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.
Hűtsük ki langyosra és porcukorral meghintve, kockákra vágva szervírozzuk.
A kisült kalácsot nemcsak önmagában kínálhatjuk, hanem
egy csésze kakaóval vagy tejes kávéval, vagy akár lekvárral is
szervírozhatjuk.
Tipp:
A mazsolát a tészta tetejére is rászórhatjuk, így aki a családban szereti, az csemegézhet belőle, s aki pedig nem, leveheti a kalács tetejéről, mert ha nem kevertük a tésztába,nem süllyed bele a mazsola, hanem a tetején marad.
Ha nincs meleg a lakásban, 5 percre 50 fokra melegítsük be a sütőt,
azután zárjuk el, s ezt követően a langyos sütőben csodásan meg tudjuk
keleszteni a tésztát.
Ezt a kavart tésztát a kelesztés során csak rövid ideig takarjuk le konyharuhával, s egy pici kelesztés után vegyük is le, mert a teljesen megkelt tészta beleragadna a a konyharuhába.
Jó étvágyat kívánok hozzá!