TEJES KALÁCS
EGYSZERŰ | KIADÓS | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 3 ek. olvasztott ráma
  • 1 lapos kk. só
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg élesztő
  • 3 púpozott ek. cukor
  • 1/2 l tej
  • 45 dkg liszt
  • kevés zsiradék a tepsi kikenéséhez
  • mazsola- de ez el is maradhat, aki nem szereti
  • Elkészítés:
    Ezt a fantasztikus kalács receptet a nőtincsi barátnőm anyósától kaptam, s ott is kóstoltam meg első alkalommal.
    Azóta már több ízben készítettem itthon, s azt hiszem, aki kipróbálja, nem fog csalódni benne.
    Az elkészítése nagyon egyszerű, kezdő háziasszonyok is gyorsan el tudják készíteni.
    Íme a recept:
    A tejből vegyünk el egy csészére valót és azt langyosítsuk meg.
    Tegyünk bele 1 kis kanál cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt, majd
    futassuk fel.
    A tojássárgáját keverjük ki a többi cukorral, a sóval és az olvasztott rámával.
    Majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt.
    Ezt követően adjuk hozzá a lisztet és a többi tejet fokozatosan hozzáadva keverjük ki csomómentesre a keveréket.
    Egy sűrű palacsinta tésztát fogunk kapni, dagasztani ezt a tésztát nem kell.
    Aki szereti, a végén  tegyen bele egy kevés mazsolát, de akár ez a hozzávaló el is maradhat. Egy kisebb ( lasagne méretű ) tepsit kenjünk ki vékonyan zsírral és öntsük bele a sűrű masszát.

    Meleg helyen kelesszük addig, amíg a tészta megkel annyira, hogy a tepsi tetejéig nem emelkedik.
    Amint megkelt a tészta, előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.
    Hűtsük ki langyosra és porcukorral meghintve, kockákra vágva szervírozzuk.
    A kisült kalácsot nemcsak önmagában kínálhatjuk, hanem 
    egy csésze kakaóval vagy tejes kávéval, vagy akár  lekvárral is
    szervírozhatjuk.

    Tipp:
    A mazsolát a tészta tetejére is rászórhatjuk, így aki a családban szereti, az csemegézhet belőle, s aki pedig nem, leveheti a kalács tetejéről, mert ha nem kevertük a tésztába,nem süllyed bele a mazsola, hanem a tetején marad.
    Ha nincs meleg a lakásban, 5 percre 50 fokra melegítsük be a sütőt,
    azután zárjuk el, s ezt követően  a langyos sütőben  csodásan meg tudjuk
    keleszteni a tésztát.
    Ezt a kavart tésztát a kelesztés során csak rövid ideig takarjuk le konyharuhával, s egy pici kelesztés után vegyük is le, mert a teljesen megkelt tészta beleragadna a a konyharuhába.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!