SÜLT SZTRAPACSKA
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg burgonya
  • 2-3 tojás
  • 30-40 dkg liszt
  • 10 dkg baconszalonna
  • 1 nagy tejföl
  • 50 dkg túró
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • zsiradék a tepsi kikenéséhez és a főzővízbe
  • Elkészítés: A burgonyát megpucoljuk, megmossuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a 2-3 tojást, ( ha kicsi a tojás, 3-t, ha nagy 2 is elég ) a  lisztet, ( aminek a mennyisége attól függ, hogy mennyit vesz fel a krumpli, hogy az állaga közepes sűrűségű legyen ) 1/2 mk. sót, 1 ek. olajat. Mindezeket jól kikeverjük olyanná,  hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. Forrásban lévő, sós vízbe kiszaggatjuk a krumplis nokedlit. A főzővízbe tegyünk 1 ek. olajat is. Amikor feljön a víz tetejére a nokedli, akkor még 2-3 percig hagyjuk főlni, mert a nyers krumplinak is meg kell főlnie.
    Miután szűrűvel kiszedjük, mindég keverjük át egy picike olajjal. Ha mindet kiszaggattuk és kifőztük, akkor a füstölt szalonnát kockázzuk fel és egy serpenyőben süssük ki zsírjára. A kisült szalonnakockákat szedjük ki a zsírjából és keverjük el a nokedlivel. A szalonnából visszamaradt zsírba tegyük bele a tejfölt és keverjük el, egyet-kettőt keverjünk rajta a tűzön hagyva. Ezután keverjük el a nokedlivel. Adjuk hozzá a túrót is és azzal is keverjük át. Egy tepsit zsiradékkal kenjünk ki, öntsük bele a túrós nokedlit, simítsuk el és a tetejére rakjuk le sorban a baconszalonnákat. Előmelegített sütőben süssük addig, amíg a szalonna megpirul rajta. Tálaláskor még külön tejfölt kínálhatunk hozzá!

    Jó étvágyat kívánok hozzá!
    Lupercalia
    2023-04-11
    Kedves Erzsike! Köszönöm a tanácsokat, de jó, hogy mondtad, hogy a kislyukú reszelő-részen reszeljem le, ezt meg is jegyeztem. Jól sikerült a húsvéti ünnep, most aztán jól jön egy kis diéta. :) További szép napokat kívánok neked, szeretettel! Andrea
    erzsike
    2023-04-11
    Kedves Andrea!A sült sztrapacska nagyon ízletes és főként mellé egy szelet pirosra, de mégis puhára sült tarjával nagyon laktató. Mellé mindenképp érdemes plusz tejfölt kínálni, mert így kicsit összesül, viszont az ízek is remekül összeállnak.Ha lesz időd rá, próbáld ki, megéri. Arra ügyelni kell, hogy a krumplit a reszelő kis lyukú felén kell lereszelni, ahol egy sajtot is finomra reszelünk, mert így fől majd át a főzővízben rendesen. Én simán is szoktam készíteni a sztrapacskát, azaz nem sütöm meg, úgy is finom.Remélem jól sikerült a húsvéti ünnep! Üdvözlettel: Erzsike
    Lupercalia
    2023-04-10
    Kedves Erzsike! Elmentettem a sztrapacska receptet. Tegnap néztem utána ennek az ételnek a neten, miután írtál róla, és nekem először furcsa volt, hogy nyers krumplit kell belereszelni. Hogy fog az megfőni rendesen? De látom, írod, hogy a nokedlit, miután feljött a felszínre, még 2-3 percig hagyjuk főni, így már értem, hogy lesz jó! :) Nekem ez a sült változat nagyon tetszik, valószínű, hogy ezt fogom kipróbálni először. Üdvözöllek: Andrea.