KÁPOSZTÁS TÉSZTA
EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs. kocka vagy fodros kocka tészta
  • 1-1,5 kg-os fejes káposzta
  • őrölt fekete bors
  • cukor
  • kevés olaj vagy sertés zsír
  • Elkészítés: A napokban vásároltam egy szép fejes káposztát és most azon gondolkodtam, hogy mit készítsek belőle. Legyen belőle egy káposztás rétes vagy egy kis kiflicske az ebéd utánra, netán éppen az ebédre készítsek egy káposztás tésztát. Az utóbbira esett a választásom.
    Elsőként tegyünk fel a gázra egy fazékban vizet a tésztához.
    Tegyünk a vízbe 1 kk. sót és kb. 1/2-1 ek. olajat.
    Majd a káposztát készítsük elő.
    A káposzta külső leveleit, ha nem szépek, vegyük le a káposzta fejről.
    Azután vágjuk 4 darabba a káposztát és reszeljük le egy tálba.
    Érdemes azon a reszelőn lereszelni, amit nokedli szaggatásra is lehet használni, mivel maga a káposzta gyalu nem a legjobb hozzá, mivel azzal hosszú szálak lesznek a káposztából.
    Ha készen vagyunk vele, sózzuk meg a káposzta reszeléket, kb. 1/2 vagy 1 lapos ek.-nyi mennyiséggel és hagyjuk állni olyan fél órát.
    A sót aszerint használjuk, hogy mennyi a káposztánk.
    Amíg áll a sóban, azalatt főzzük ki a tésztát.
    Hiszen lassan elkezdett a víz is forrni.
    Miután kifőztük és lecsepegtettük a tésztánkat, egy kevés olajjal keverjük át.
    A káposzta  ezalatt már levet engedett a sótól, így vegyünk egy lábast és olvasszunk fel benne kb. egy ek. zsírt vagy melegítsünk fel 3 ek. olajat.
    A káposztát jó alaposan csavarjuk ki a sótól és tegyük rá a zsiradékra.
    Kevergessük egy kicsit, majd fedjük le és hagyjuk így egy kis ideig, hogy a saját gőzében puhuljon, párolódjon a káposzta.
    Közben persze néhányszor keverjük át.
    Ezután, ha kissé puhultabb lett a káposzta, folytonos kevergetés mellett pirítsuk meg arany barnára.
    Amikor már majdnem készen van a káposzta, adjunk hozzá egy kevés őrölt borsot és azzal is pirítsuk még, egészen addig,míg készen nem lesz.
    A pirítási idő olyan 25-35 perc körül van.
    A végén, amint levettük a tűzről keverjünk hozzá egy kevés kristály cukrot.
    Egy ek. mennyiség elég belőle.
    Ez csak kis ízesítést ad a káposztának.
    Aki édesebben szereti, a saját tányérján megcukrozhatja még a tésztát.
    A kifőtt tésztával ezután keverjük össze a pirított káposztát.
    Ezzel el is készült a fincsi káposztás tésztánk.
    Egyébként lehet hozzá használni sima kocka tésztát is, de én nagyon szeretem a fodros kockát. Mivel az tuti nem tapad össze a főzés során, míg a sima kocka tésztánál ez előfordulhat.
    Akik szeretik a káposztás ételeket, azoknak ajánlom ezt a finom tésztát.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!