KRUMPLIS TÉSZTA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 kg krumpli 1 fej vöröshagyma őrölt piros paprika 1 ek. zsír 50 dkg kocka vagy fodros metélt tészta
Elkészítés: A krumplis tésztát kétféleképpen is elkészíthetjük. Jómagam így is, úgy is készítettem már, s mindkét változatban nagyon ízletes.
Íme az egyik változat. A burgonyát pucoljuk meg és sós vízben főzzük puhára. Lehet egészben is hagyni a krumplit, de ha kisebb darabokra vágjuk, akár kockákra, akár gerezdekre, sokkal gyorsabban átpuhul, megfől a burgonya.
Amíg fől a krumpli, azalatt főzzük ki a tésztát is.
Tegyünk fel egy fazékba bőven vizet, amibe tegyünk 1 kk. sót és 1 ek. olajat.
A víz mennyisége legalább a fazék 3/4 részéig érjen.
Fedjük le egy fedővel és hagyjuk felforrni.
Miután forr a víz, a tésztát öntsük bele a vízbe, s egy fakanállal keverjük meg, hogy ne üljön le a tészta a fazékban a víz aljára és ne álljon össze.
Főzzük kb. 5-8 percig, s azalatt 2-3-szor keverjük is meg a tésztát a főzővízben.
Majd amikor azt látjuk, hogy már kezd főlni a tészta, zárjuk le a lángot és fedjük le a fazekat.
Néhány percig hagyjuk így állni, s ezalatt a pár perc alatt szépen megduzzadnak a tészta kockák, azaz megfőlnek a forró vízben.
Ekkor készítsünk elő a mosogatóba egy nagyobb tészta szűrőt és szűrjük le a tésztát.
Én magam ezután még le szoktam öblíteni hideg vízzel a tésztát és így hagyom lecsepegni.
Egy kevés étolajjal keverjük át a lecsepegett tésztát, amit átöntöttünk egy tálba és tegyük félre, amíg elkészítjük hozzá a burgonyát.
Miután puhára főlt a burgonya, szűrjük le a levétől és krumplinyomóval törjük át.
A hagymát pucoljuk le a héjától ás vágjuk kockákra.
A hagymát pucoljuk le a héjától ás vágjuk kockákra.
A sertés zsírt melegítsük fel egy kisebb lábaskában és ezen a felhevített zsíron pirítsuk meg a hagymát. Amikor meg van, zárjuk el alatta a lángot és szórjuk meg őrölt pirospaprikával.
Majd öntsük rá a paprikás hagymát a krumplira, s alaposan keverjük össze.
Ezt követően forgassuk össze a kifőzött tésztával.
Ilyenkor még többszöri sózással ízesítsünk utána, mivel hiába főlt a krumplink sós vízben, még utána is elbírja a sót.
Érdemes kóstolgatni, hogy szükség van-e további sózásra.
Ezzel el is készült a krumplis tészta első változata.
Én általában ilyen módon készítem el.
S a most következő pedig a másik elkészítési mód.
A tésztát ugyanúgy főzzük ki, mint az első receptnél.
Viszont itt a hagymát és a krumplit nem külön-külön készítjük, hanem főzünk egy paprikás krumplit., amiben azután, ha elkészült, kissé összetörjük a krumplit.
S a paprikás krumpli elkészülte után hozzákeverjük a tésztát.
Így is elkészítettem és azt kell, hogy mondjam, nagyon finom lett.
Bármelyik változatnál is maradunk, mindenhogyan finom lesz a végeredmény.
Csemege uborkával vagy csalamádéval tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!