KRUMPLIS TÉSZTA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • őrölt piros paprika
  • 1 ek. zsír
  • 50 dkg kocka vagy fodros metélt tészta
  • Elkészítés: A krumplis tésztát  kétféleképpen is elkészíthetjük. Jómagam így is, úgy is készítettem már, s mindkét változatban nagyon ízletes.
    Íme az egyik változat. A burgonyát pucoljuk meg és sós vízben főzzük puhára. Lehet egészben is hagyni a krumplit, de ha kisebb darabokra vágjuk, akár kockákra, akár gerezdekre, sokkal gyorsabban átpuhul, megfől a burgonya.
    Amíg fől a krumpli, azalatt főzzük ki a tésztát is.
    Tegyünk fel egy fazékba bőven vizet, amibe tegyünk 1 kk. sót és 1 ek. olajat.
    A víz mennyisége legalább a fazék 3/4 részéig érjen.
    Fedjük le egy fedővel és hagyjuk felforrni.
    Miután forr a víz, a tésztát öntsük bele a vízbe, s egy fakanállal keverjük meg, hogy ne üljön le a tészta a fazékban a víz aljára és ne álljon össze.
    Főzzük kb. 5-8 percig, s azalatt 2-3-szor keverjük is meg a tésztát a főzővízben.
    Majd amikor azt látjuk, hogy már kezd főlni a tészta, zárjuk le a lángot és fedjük le a fazekat.
    Néhány percig hagyjuk így állni, s ezalatt a pár perc alatt szépen megduzzadnak a tészta kockák, azaz megfőlnek a forró vízben.
    Ekkor készítsünk elő a mosogatóba egy nagyobb tészta szűrőt és  szűrjük le a tésztát.
    Én magam ezután még le szoktam öblíteni hideg vízzel a tésztát és így hagyom lecsepegni. 
    Egy kevés étolajjal keverjük át a lecsepegett tésztát, amit átöntöttünk egy tálba és tegyük félre, amíg elkészítjük hozzá a burgonyát.
    Miután puhára főlt a burgonya, szűrjük le a levétől és krumplinyomóval törjük át.
    A hagymát  pucoljuk le a héjától ás vágjuk kockákra.
    A sertés zsírt melegítsük fel egy kisebb lábaskában és ezen a felhevített  zsíron pirítsuk meg a hagymát. Amikor meg van, zárjuk el alatta a lángot és szórjuk meg őrölt pirospaprikával.
    Majd  öntsük rá a paprikás hagymát a krumplira, s alaposan keverjük össze.
    Ezt követően forgassuk össze a kifőzött tésztával.  
    Ilyenkor még többszöri sózással ízesítsünk utána, mivel hiába főlt a krumplink sós vízben, még utána is elbírja a sót. 
    Érdemes kóstolgatni, hogy szükség van-e további sózásra.
    Ezzel el is készült a krumplis tészta első változata.
    Én általában ilyen módon készítem el.
    S a most következő pedig a másik elkészítési mód.
    A tésztát ugyanúgy főzzük ki, mint az első receptnél.
    Viszont itt a hagymát és a krumplit nem külön-külön készítjük, hanem főzünk egy paprikás krumplit., amiben azután, ha elkészült,  kissé összetörjük a krumplit.
    S a paprikás krumpli elkészülte után hozzákeverjük a tésztát.
    Így is elkészítettem és azt kell, hogy mondjam, nagyon finom lett.
    Bármelyik változatnál is maradunk, mindenhogyan finom lesz a végeredmény.
    Csemege uborkával vagy csalamádéval tálaljuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!