SAJTOS RAKOTT KARFIOL
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 kisebb fej karfiol
  • 4 egész tojás
  • 2 nagy ek. tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg trapista sajt
  • őrölt fekete bors
  • kevés ráma vagy liga a sütőtál kikenéséhez
  • Elkészítés: A minap éppen azon gondolkodtam, hogy mit készítsek vacsorára. Húsos fogást nem akartam főzni, csak valami könnyű egytálételben gondolkodtam. Éppen vásároltam egy szép fejecske karfiolt, így a sajtos rakott karfiolra esett a választásom. Tejföl, tojás és sajt volt a hűtőben, így minden adott volt az elkészítéséhez.
    Először a karfiolt szedjük rózsáira, s ha túl nagyok a karfiol rózsák, ketté is vághatjuk.
    Mossuk meg és bő, sós vízben főzzük puhára.
    Azután szűrjük le a levétől és hagyjuk kihűlni vagy legalább langyos állapotig hagyjuk állni.
    A sütőnket ezután már kapcsoljuk be, hogy bemelegedjen.
    Villany sütőnél 200 fokra, alsó-felső sütésre állítsuk.
    A hagyományos sütőnél ennek a hőfoknak a megfelelőjére.
    Vegyünk elő egy sütőtálat vagy egy kisebb méretű tepsit és vékonyan kenjük ki az alját rámával vagy ligával.
    A meghűlt karfiol rózsákat osszuk el, fektessük el a sütőtálban.
    A tojásokat habosítsuk össze az ízlés szerinti mennyiségű  sóval, borssal. Adjuk hozzá a tejfölt és jól keverjük össze.
    A fokhagymát pucoljuk le a héjától és reszeljük bele vagy fokhagyma nyomón nyomjuk bele a tojásos keverékbe.
    A sajtot reszeljük le és a fele mennyiséget, azaz 5 dkg-t tegyük ehhez a masszához és azzal is dolgozzuk össze.
    Miután mindent összekevertünk, a sütőtálban lévő karfiolokra öntsük rá ezt az öntetet.
    Egyengessük el, ha szükséges, de szépen elterül majd.
    A megmaradt 5 dkg reszelt sajttal szórjuk meg a tetejét.
    Az előmelegített sütőbe tegyük be a tálat és süssük szép pirosra 25-30 perc alatt.
    Természetesen mivel minden sütő más, így a megadott sütési idő eltérhet 2-3 perccel az enyémtől.
    Tehát érdemes figyelni és amikor már kb. 20-25 percnél szép aranybarnára pirult a sajt, vegyük ki a sütőből.
    Hagyjuk legalább langy melegre hűlni, mert forrón nem lehet szépen felvágni.
    Majd azután felkockázva szervírozzuk.
    Mellé készíthetünk bármilyen köretet.
    Akár burgonyapürét, akár petrezselymes burgonyát vagy más köretet.
    Én sajtos burgonya golyókat és párolt rizst tálaltam hozzá.
    Mindkettő köret receptjét megtalálhatjátok a köret címszó alatt.
    Emellett friss salátát vagy savanyúságot is kínálhatunk mellé.
    Ezekből a hozzávalókból egy egyszerű, könnyű vacsora ételt varázsoltunk az asztalra.
    Recept forrása: receptneked.hu

    Jó étvágyat kívánok hozzá!