ZÖLDSÉGES-GOMBÁS RIZS
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 2 kisebb cukkini
  • 2 sárgarépa
  • 1 kis konzerv vagy üveg gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 bögre rizs, hozzá 3 bögre víz
  • ételízesítő
  • zsiradék
  • őrölt piros paprika
  • Elkészítés: A 1,5 bögre rizst mossuk meg és szűrőn alaposan csepegtessük le, hogy ne maradjon alatta semmi víz. Egy kevés zsiradékot hevítsünk fel lábasban, adjuk hozzá a lecsepegtetett rizst és pirítsuk üvegesre. Öntsük fel 3 bögre vízzel, sózzuk és ételízesítőzzük meg és forraljuk fel. Főzzük pár percig, majd ezután vegyük takarék lángra. Ha van lángelosztónk, azt is tegyük a lábas alá. S végül így  kis lángos pároljuk készre a rizst. / A bögre a víz  kimérésekor is ugyanaz legyen, mint a rizsnél. / Közben készítsük el a zöldség ragut. Egy kevés zsiradékra dobjuk rá a levétől leszűrt gombát. A cukkinit héjastól - hiszen még nagyon zsenge, ezért nem kell meghámozni - vágjuk kisebb darabokra és adjuk a gombához. A sárgarépát pucoljuk meg és vagy karikákra vagy félkarikákra szeleteljük fel és ezt is adjuk a cukkinis gombához. Sót és ételízesítőt adjunk hozzá. A fokhagymát tisztítsuk meg a héjától, aprítsuk fel és keverjük a zöldségekhez. Öntsünk alá 1 dl vizet és fedővel lefedve pároljuk készre. Ha már kész a zöldséges ragu, keverjünk bele 1-2  kk. piros paprikát. A kész ragut keverjük össze a készre párolódott rizzsel.
    Nemcsak ízvilágában, hanem küllemben is nagyon kellemes köretet kapunk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!