BURGONYÁS RÉTES
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 cs 6 db-os réteslap
  • 1 kg burgonya
  • 1 fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • oregánó fűszer
  • petrezselyemzöld
  • 5 dkg ráma
  • kevés olaj
  • Elkészítés: Általában a rétesekről mindenkinek édesség jut az eszébe, de több olyan rétes recept van, ami sós változatát mutatja be. Ez a rétes sem édességként készül, hanem egy főfogás, a hortobágyi húsos palacsinta köreteként.
    A burgonyát először pucoljuk meg a héjától, mossuk meg és vágjuk kisebb kockákra. Sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le.
    A hagymát és a fokhagymát szintén tisztítsuk meg a héjától és mindkettőt  aprítsuk fel. 
    A rámát olvasszuk fel egy serpenyőben és a hagymát is és a fokhagymát is egyszerre hozzáadva a felolvasztott rámához, fonnyasszunk üvegesre.
    A petrezselyemzöldet szintén mossuk meg, jól csepegtessük le a felesleges vizet és aprítsuk fel nagyon kicsi darabokra.
    Majd adjuk hozzá a hagyma és fokhagyma keverékéhez. 
    Azután fűszerezzük meg oregánóval ízlés szerinti mennyiségben, majd némi kevergetés után, amikor már összeértek az ízek, vegyük le a tűzről.  
    A megfőtt krumplit szűrjük le a levétől és a felét krumplinyomóval törjük össze. Az összetört burgonyát keverjük a fűszerezett hagymához és üssünk bele 1 egész tojást.
    Ízesítsük meg sóval, s keverjük jól össze.  
    Végül adjuk hozzá a másik rész krumplit, amit kockákban hagytunk meg.  Óvatosan keverjük át ezzel is, úgy hogy ne törjön össze az egészben hagyott burgonya. 
    Egy réteslapot terítsünk le konyharuhára vagy sütőpapírra, ( én sütőpapírra terítettem ki a réteslapot ) olajjal kenjük meg a felületét, majd terítsünk rá egy másik réteslapot. Ezt a réteslapot viszont már nem kell meg kenni az  olajjal.
    A tölteléket szemmel osszuk el 3 felé és az egyik rész tölteléket egy csíkban halmozzuk rá a réteslap elejére.
    Majd tekerjük fel a réteslapot.

    Még kétszer járjunk el ugyanígy 2x2 réteslappal, s így lesz 3 rúd krumplis rétesünk. 
    Egy zsiradékkal kikent tepsibe fektessük bele a rétes rudakat.
    A másik tojást villával verjük fel és kenjük meg vele a rétesek tetejét.  Előmelegített sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
    Várjunk vele néhány percig, s azután már felvágható a krumplis rétes.
    Bármilyen sült hús mellé vagy a hortobágyi húsos palacsintához kiváló köretként kínálható.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!