BURGONYÁS RÉTES
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1 cs 6 db-os réteslap 1 kg burgonya 1 fej hagyma 3-4 gerezd fokhagyma 2 tojás oregánó fűszer só petrezselyemzöld 5 dkg ráma kevés olaj
Elkészítés: Általában a rétesekről mindenkinek édesség jut az eszébe, de több olyan rétes recept van, ami sós változatát mutatja be. Ez a rétes sem édességként készül, hanem egy főfogás, a hortobágyi húsos palacsinta köreteként.
A burgonyát először pucoljuk meg a héjától, mossuk meg és vágjuk kisebb kockákra. Sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le.
A hagymát és a fokhagymát szintén tisztítsuk meg a héjától és mindkettőt aprítsuk fel.
Még kétszer járjunk el ugyanígy 2x2 réteslappal, s így lesz 3 rúd krumplis rétesünk.
A burgonyát először pucoljuk meg a héjától, mossuk meg és vágjuk kisebb kockákra. Sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le.
A hagymát és a fokhagymát szintén tisztítsuk meg a héjától és mindkettőt aprítsuk fel.
A rámát olvasszuk fel egy serpenyőben és a hagymát is és a fokhagymát is egyszerre hozzáadva a felolvasztott rámához, fonnyasszunk üvegesre.
A petrezselyemzöldet szintén mossuk meg, jól csepegtessük le a felesleges vizet és aprítsuk fel nagyon kicsi darabokra.
Majd adjuk hozzá a hagyma és fokhagyma keverékéhez.
Azután fűszerezzük meg oregánóval ízlés szerinti mennyiségben, majd némi kevergetés után, amikor már összeértek az ízek, vegyük le a tűzről.
A megfőtt krumplit szűrjük le a levétől és a felét krumplinyomóval törjük össze. Az összetört burgonyát keverjük a fűszerezett hagymához és üssünk bele 1 egész tojást.
Ízesítsük meg sóval, s keverjük jól össze.
Ízesítsük meg sóval, s keverjük jól össze.
Végül adjuk hozzá a másik rész krumplit, amit kockákban hagytunk meg. Óvatosan keverjük át ezzel is, úgy hogy ne törjön össze az egészben hagyott burgonya.
Egy réteslapot terítsünk le konyharuhára vagy sütőpapírra, ( én sütőpapírra terítettem ki a réteslapot ) olajjal kenjük meg a felületét, majd terítsünk rá egy másik réteslapot. Ezt a réteslapot viszont már nem kell meg kenni az olajjal.
A tölteléket szemmel osszuk el 3 felé és az egyik rész tölteléket egy csíkban halmozzuk rá a réteslap elejére.
Majd tekerjük fel a réteslapot.

Még kétszer járjunk el ugyanígy 2x2 réteslappal, s így lesz 3 rúd krumplis rétesünk.
Egy zsiradékkal kikent tepsibe fektessük bele a rétes rudakat.
A másik tojást villával verjük fel és kenjük meg vele a rétesek tetejét. Előmelegített sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
A másik tojást villával verjük fel és kenjük meg vele a rétesek tetejét. Előmelegített sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
Várjunk vele néhány percig, s azután már felvágható a krumplis rétes.
Bármilyen sült hús mellé vagy a hortobágyi húsos palacsintához kiváló köretként kínálható.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Bármilyen sült hús mellé vagy a hortobágyi húsos palacsintához kiváló köretként kínálható.
Jó étvágyat kívánok hozzá!