KOVÁSZOS UBORKA ÉS KOVÁSZOS KÁPOSZTA
EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • Uborkához: Annyi uborka, amennyi egy 5 l-es üvegbe belefér, kb. 2 kg
  • 2 csokor kapor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 l víz
  • 3 lapos ek. só
  • 1 nagy vagy 2 kicsi szelet kenyér
  • Káposztához: 1- 2 fej édes káposzta, amennyi feldaraboltan belefér egy 5 l-es üvegbe
  • 3 ek. só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 csokor kapor
  • 2 l víz
  • 2 szelet kenyér
  • Elkészítés: A kovászos uborka receptjét azért teszem fel, mert bár nem főznivalós köret, de mégis köret. Tulajdonképpen ezt is változatosan készítik, de én az egyik legegyszerűbb módon szoktam kovászolni az uborkát. Annyi uborkát veszünk alapul, amennyi egy 5 literes üvegbe belefér. Természetesen az ubik nagyságától ez a mennyiség nagyban függ. Az uborkákat nagyon alaposan mossuk meg.
    Én mindég úgy szoktam megmosni a kovászolni való ubikat, hogy először kézzel megdörzsölve megmosom egy adag hideg vízben.
    Majd a következő váltó vízben egy szivaccsal mosom meg.
    A kisméretű mosogató szivacs dörzsis felével ledörzsölöm az uborka reszelős felületét.
    Természetesen a szivacs teljesen új legyen, most használjuk először és csak erre a célra, tehát ne mosogassunk vele.
    A következő váltó víz pedig már arra szolgáljon, hogy leöblítjük, lemossuk az előbb megdörzsölt felületet az uborkán.
    Miután alaposan megmostuk az uborkákat, mindkét végét vágjuk le. Amelyik uborka nagyobb, azokat vágjuk be ketté, és a másik felénél szintén ketté. De ne vágjuk szét teljesen az uborkákat. Egy kimosott 5 l-es üvegnek az aljára tegyünk egy 1/2 csokor megmosott kaprot és szépen sorban rakjuk bele az ubikat. A tetejére dobjunk bele egy megtisztított fokhagyma gerezdet, s a másik megmosott 1/2 csokor kaprot is tegyük az uborkák tetejére. 
    2 liter enyhén langyos vízben - olyan legyen, mint az állott víz - oldjunk fel 3 lapos ek. sót és öntsük az uborka tetejére. Előfordulhat, hogy 1-1,5 dl víz még kellhet hozzá. A kapor tetejére tegyük rá az 1 - 2 szelet kenyeret. Egy nejlon zacskót tegyünk rá, befőttes gumival rögzítsük és tegyük ki a napra. Az üveg alá érdemes egy tányért vagy tálcát tenni, mert éréskor kiforrhat a lé. 
    2-3 nap érlelés után már fogyasztható is. ( Ha már jó, a kenyeret távolítsuk el és úgy szedjünk belőle a főétel mellé. )
    A kovászolt káposztát ugyanígy kell elkészíteni, csak azt 4-6 cikkbe kell vágni. S persze azt nem tudjuk így megmosni.
    A kovászolni való lé is ugyan olyan, mint az uborkáé. Viszont a káposzta 1-1,5 hétig érlelődik. Érdemes meg-megkóstolni, hogy mikor jó, mert mostanában nagyon melegek vannak, lehet, hogy lerövidül a kovászolni való idő.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!