KOVÁSZOS UBORKA ÉS KOVÁSZOS KÁPOSZTA
EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • Uborkához: Annyi uborka, amennyi egy 5 l-es üvegbe belefér, kb. 1,5-2 kg
  • 1/2 csokor kapor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 l víz
  • 3 lapos ek. só
  • 1 szelet kenyér
  • Káposztához: 1- 2 fej édes káposzta, amennyi feldaraboltan belefér egy 5 l-es üvegbe
  • 3 ek. só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 csokor kapor
  • 2 l víz
  • 2 szelet kenyér
  • Elkészítés: A kovászos uborka az egyik olyan savanyúság, amit szinte mindenki szeret. A nyár, a meleg idő legelső savanyúsága, ami 4-5 nap alatt tökéletesen beérik. Lehet fogyasztani különböző húsételek, tészta vagy krumplis fogások mellé. De én még zsíros kenyérrel is imádom. Tulajdonképpen ezt is változatosan készítik, de én az egyik legegyszerűbb módon szoktam kovászolni az uborkát. 
    ( A nejlon zacskót csak a fotó kedvéért, az uborkák láthatósága miatt hajtottam fel, mert amúgy úgy hagyom, ahogy rákerül az üveg tetejére. ) Annyi uborkát veszünk alapul, amennyi egy 5 literes üvegbe belefér. Természetesen az ubik nagyságától ez a mennyiség nagyban függ. 
    Ha kevesebb az uborka, akkor kisebb üvegben is készíthetjük.
    Az uborkákat először nagyon alaposan mossuk meg.
    Én mindég úgy szoktam megmosni a kovászolni való ubikat, hogy először kézzel megdörzsölve megmosom egy adag hideg vízben.
    Majd a következő váltó vízben egy szivaccsal  mosom meg.
    A kisméretű mosogató szivacs dörzsis felével ledörzsölöm az uborka reszelős felületét.
    Vagy egy erre a célra tökéletes a szilikon kis dörzsike, amivel  mostanában szoktam ledörzsölni az uborka recés felületét.
    Természetesen ha szivacsot használunk, a szivacs teljesen új legyen, most használjuk először és azután csak erre a célra használjuk, tehát ne mosogassunk vele.
    A következő váltó víz pedig már arra szolgáljon, hogy leöblítjük, lemossuk az előbb megdörzsölt felületet az uborkán.
    Miután alaposan megmostuk az uborkákat, mindkét végét vágjuk le. Amelyik uborka nagyobb, azokat vágjuk be ketté, és a másik felénél szintén ketté. De ne vágjuk szét teljesen az uborkákat. A kisebbeket nem fontos bevágni, csak 1-2 helyen megszurkálni.
    Egy kimosott 5 l-es üvegbe szépen, sorban rakjuk bele az ubikat. 
    A tetejére dobjunk bele egy héjától megtisztított fokhagyma gerezdet, s a  megmosott 1/2 csokor kaprot tegyük az uborkák tetejére. 
    2 liter enyhén langyos vízben - olyan legyen, mint az állott víz - oldjunk fel 3 lapos ek. sót és öntsük az uborka tetejére. 
    Előfordulhat, hogy 1-1,5 dl víz még kellhet hozzá. 
    A kapor tetejére tegyük rá az 1 szelet kenyeret. 
    Egy nejlon zacskót tegyünk rá az üveg tetejére, s befőttes gumival rögzítsük és azután tegyük ki a napra. 
    Az üveg alá érdemes egy tányért vagy tálcát tenni, mert éréskor kiforrhat a leve. 
    3-4-5 nap érlelés után már fogyasztható is a finom kovászos uborka. 
    Ha már jó a kovászos uborka, azt szemmel is látni véljük majd.
    Azaz, ekkora már szépen elszíneződik a leve, vagyis zavaros és nem szép átlátszó lesz az uborkalé. S az uborkák is ha szép érettek lesznek az üvegben, akkorra elkészült a kovászos uborkánk.
    A kenyeret és a kaprot távolítsuk el és kóstoljuk meg az ubinkat.
    Ha már megérett, már szervírozhatjuk is a család számára.
    A napok száma attól függően változhat az érés során, hogy mennyire van meleg.
    S természetesen nem csak nejlon zacskót lehet erre a célra használni, csak én ezt szoktam meg. Hanem lefedhetjük az üvegnek a tetejét egy kis tányérral is.
    A kovászolt káposztát ugyanígy kell elkészíteni, csak azt 4-6 cikkbe kell vágni. S persze azt nem tudjuk megmosni.
    A kovászolni való lé is ugyan olyan kell, hogy legyen, mint az uborkáé. 
    Viszont a káposzta 1-1,5 hétig érlelődik. 
    Érdemes meg-megkóstolni, hogy mikor jó, mert mostanában nagyon melegek vannak. Lehet, hogy lerövidül a kovászolni való káposzta ideje is.
    Mindkettő ízletes, bár a káposztát nem gyakran készítettem, inkább az uborka a favorit, az mindenkor jöhet nálunk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!