VANÍLIA MÁRTÁS
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1/2 l tej
  • 1 púp. ek. liszt
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 2-3 dkg ráma
  • 1 vaníliás cukor
  • Elkészítés: Van olyan vanília mártás, amit egy lábasban kell besűríteni, de ezt a vanília mártást én gőz fölött szoktam felfőzni. 
    A gőzön való besűrítéssel is nagyon selymesen lágy krémet fogunk kapni és nagyon finom ízű mártás lesz a végeredmény. 
    A tojásokat válasszuk ketté és a tojássárgákat keverjük ki simára először a  kristálycukorral, majd a liszttel és a tejjel. S ezután tegyük fel a lábaskában lévő vízfürdőre és gőz fölött kézi habverővel folyamatosan keverve főzzük fel. 
    Miután besűrűsödött, de nem kell nagyon sűrűnek lennie, csak olyan átvonó képességűt kapunk, keverjük el benne a rámát és a vaníliás cukrot. 
    Ezzel el is készültünk a vanília mártással.
    Piték, clafutik, édes felfújtak mellé nagyon finom.
    Én általában dupla mennyiséget készítek, de fél liter tejből is 4 személyre bőven elegendő. Így aki ennél az adagnál szintén nagyobb adag mártást szeretne készíteni, csak meg kell dupláznia a hozzávalókat. 
    Itt a tojássárgákra most nincs szükség, azt akár le is fagyaszthatjuk vagy habcsók készítéshez is felhasználhatjuk.
    Szerintem könnyen elkészíthető, nagyon finom mártást kapunk ezzel az elkészítési módszerrel.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!