GESZTENYÉS-PUNCSOS SÜTEMÉNY
KIADÓS | ÜNNEPI | HÚSVÉT
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. víz
  • 6 lapos ek. liszt
  • 1 sütőpor
  • 12 dkg darált dió
  • Krém I. : 1 cs. puncs pudingpor
  • 3 dl tej
  • 12,5 dkg ráma
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 cs. vaníliás cukor
  • 1 kk. rumaroma
  • Krém II. : 12,5 dkg ráma
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 cs. vaníliás cukor
  • 1 kk. rumaroma
  • 25 dkg gesztenyepüré
  • Teteje: 1 torta bevonó étcsokoládé
  • 5-6 dkg ráma
  • 2-4 csepp étolaj
  • Elkészítés:
    Ez a remek puncsos süti a barátnőmtől való, akitől már igen sok süti receptet kaptam, de azóta, hogy ismerem ezt a receptet, már más oldalon is megpillantottam, legutóbb pl. a Nosalty oldalán, csak egy ici-picit más módon elkészítve.
    Nagyon finom sütemény, bátran ajánlom mindenkinek.

    A tésztához a tojások sárgáját keverjük ki a cukorral, majd a vízzel. Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a darált diót és végül a tojásfehérjék keményre felvert habját.
    Sütőpapírral bélelt tepsibe simítsuk bele a diós masszát és előmelegített sütőben süssük készre, kb. 30 perc alatt.
    Ha megsült, hűtsük ki és vágjuk ketté a tésztát.
    Készítsük el a krém I.-et, azaz a puncsosat.
    A pudingport keverjük el a tejjel és főzzük sűrűre, majd hűtsük ki.
    Keverjük ki a rámát a cukorral. Mivel a rámás keveréket fele-fele arányban kell a krémekhez adni, ezért én úgy járok el, hogy mindkét krém hozzávalóinál megadott mennyiséget keverem ki egyszerre és elfelezem. Tehát így 25 dkg rámát kikeverek 20 dkg cukorral és 1 vaníliás cukorral, majd hozzáadok 2 kk. rumaromát. Aki rumosabban szereti, adhat még hozzá. Elfelezem a krémet és az egyik felét a puncs pudinggal eldolgozom. A másik felét pedig a krém II. - nél megadott gesztenyepürével keverem ki.
    De ha valakinek úgy könnyebb, külön-külön is kikeverheti a rámás keveréket, mint ahogyan a hozzávalókban is írtam a mennyiségeket.
    Állítsuk össze a sütit.
    A félbe vágott diós lapra kenjük rá a gesztenye krémet, erre pedig simítsuk rá a puncsos krémet. Majd a krém tetejére helyezzük rá a másik diós lapot.
    Ezután a lap tetejét vonjuk be csokimázzal. Ehhez a csokit és a rámát és az olajat olvasszuk fel gőz fölött és kenjük a sütemény tetejére.

    Tipp: Amikor nem gyönyörű, egyenletesen sima a megsült tészta teteje, akkor az alsó lapot szoktam felülre tenni, mert az hibátlan.
    S ha nem megfelelően oszlik el a csoki a sütemény tetején, akkor még egy fél adag csokimázat készítek, s azt ráöntöm a csokira. Így már biztos, hogy jó és szép, egyenletes lesz a csokis teteje.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!