GESZTENYÉS-PUNCSOS SÜTEMÉNY
KIADÓS | ÜNNEPI | HÚSVÉT
HOZZÁVALÓK
Tészta: 6 tojás 6 ek. cukor 6 ek. víz 6 lapos ek. liszt 1 sütőpor 12 dkg darált dió Krém I. : 1 cs. puncs pudingpor 3 dl tej 12,5 dkg ráma 10 dkg cukor 1/2 cs. vaníliás cukor 1 kk. rumaroma Krém II. : 12,5 dkg ráma 10 dkg cukor 1/2 cs. vaníliás cukor 1 kk. rumaroma 25 dkg gesztenyepüré Teteje: 1 torta bevonó étcsokoládé 5-6 dkg ráma 2-4 csepp étolaj
Elkészítés:
Ez a remek puncsos süti a barátnőmtől való, akitől már igen sok süti receptet kaptam, de azóta, hogy ismerem ezt a receptet, már más oldalon is megpillantottam, legutóbb pl. a Nosalty oldalán, csak egy ici-picit más módon elkészítve.
Nagyon finom sütemény, bátran ajánlom mindenkinek.
A tésztához a tojások sárgáját keverjük ki a cukorral, majd a vízzel. Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a darált diót és végül a tojásfehérjék keményre felvert habját.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítsuk bele a diós masszát és előmelegített sütőben süssük készre, kb. 30 perc alatt.
Ha megsült, hűtsük ki és vágjuk ketté a tésztát.
Készítsük el a krém I.-et, azaz a puncsosat.
A pudingport keverjük el a tejjel és főzzük sűrűre, majd hűtsük ki.
Keverjük ki a rámát a cukorral. Mivel a rámás keveréket fele-fele arányban kell a krémekhez adni, ezért én úgy járok el, hogy mindkét krém hozzávalóinál megadott mennyiséget keverem ki egyszerre és elfelezem. Tehát így 25 dkg rámát kikeverek 20 dkg cukorral és 1 vaníliás cukorral, majd hozzáadok 2 kk. rumaromát. Aki rumosabban szereti, adhat még hozzá. Elfelezem a krémet és az egyik felét a puncs pudinggal eldolgozom. A másik felét pedig a krém II. - nél megadott gesztenyepürével keverem ki.
De ha valakinek úgy könnyebb, külön-külön is kikeverheti a rámás keveréket, mint ahogyan a hozzávalókban is írtam a mennyiségeket.
Állítsuk össze a sütit.
A félbe vágott diós lapra kenjük rá a gesztenye krémet, erre pedig simítsuk rá a puncsos krémet. Majd a krém tetejére helyezzük rá a másik diós lapot.
Ezután a lap tetejét vonjuk be csokimázzal. Ehhez a csokit és a rámát és az olajat olvasszuk fel gőz fölött és kenjük a sütemény tetejére.
Tipp: Amikor nem gyönyörű, egyenletesen sima a megsült tészta teteje, akkor az alsó lapot szoktam felülre tenni, mert az hibátlan.
S ha nem megfelelően oszlik el a csoki a sütemény tetején, akkor még egy fél adag csokimázat készítek, s azt ráöntöm a csokira. Így már biztos, hogy jó és szép, egyenletes lesz a csokis teteje.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ez a remek puncsos süti a barátnőmtől való, akitől már igen sok süti receptet kaptam, de azóta, hogy ismerem ezt a receptet, már más oldalon is megpillantottam, legutóbb pl. a Nosalty oldalán, csak egy ici-picit más módon elkészítve.
Nagyon finom sütemény, bátran ajánlom mindenkinek.
A tésztához a tojások sárgáját keverjük ki a cukorral, majd a vízzel. Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a darált diót és végül a tojásfehérjék keményre felvert habját.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítsuk bele a diós masszát és előmelegített sütőben süssük készre, kb. 30 perc alatt.
Ha megsült, hűtsük ki és vágjuk ketté a tésztát.
Készítsük el a krém I.-et, azaz a puncsosat.
A pudingport keverjük el a tejjel és főzzük sűrűre, majd hűtsük ki.
Keverjük ki a rámát a cukorral. Mivel a rámás keveréket fele-fele arányban kell a krémekhez adni, ezért én úgy járok el, hogy mindkét krém hozzávalóinál megadott mennyiséget keverem ki egyszerre és elfelezem. Tehát így 25 dkg rámát kikeverek 20 dkg cukorral és 1 vaníliás cukorral, majd hozzáadok 2 kk. rumaromát. Aki rumosabban szereti, adhat még hozzá. Elfelezem a krémet és az egyik felét a puncs pudinggal eldolgozom. A másik felét pedig a krém II. - nél megadott gesztenyepürével keverem ki.
De ha valakinek úgy könnyebb, külön-külön is kikeverheti a rámás keveréket, mint ahogyan a hozzávalókban is írtam a mennyiségeket.
Állítsuk össze a sütit.
A félbe vágott diós lapra kenjük rá a gesztenye krémet, erre pedig simítsuk rá a puncsos krémet. Majd a krém tetejére helyezzük rá a másik diós lapot.
Ezután a lap tetejét vonjuk be csokimázzal. Ehhez a csokit és a rámát és az olajat olvasszuk fel gőz fölött és kenjük a sütemény tetejére.
Tipp: Amikor nem gyönyörű, egyenletesen sima a megsült tészta teteje, akkor az alsó lapot szoktam felülre tenni, mert az hibátlan.
S ha nem megfelelően oszlik el a csoki a sütemény tetején, akkor még egy fél adag csokimázat készítek, s azt ráöntöm a csokira. Így már biztos, hogy jó és szép, egyenletes lesz a csokis teteje.
Jó étvágyat kívánok hozzá!