BARACKOS SÜTEMÉNY
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
Tészta: 15 dkg ráma 15 dkg cukor 6 egész tojás 35 dkg liszt 1 sütőpor 1 dl tej 2 ek. kakaó 1 üveg vagy konzerv barack befőtt Krém: 1 vaníliás pudingpor 4 ek. cukor 3,5 dl tej 10 dkg ráma Teteje: 10 dkg éttortabevonó csokoládé 5 dkg ráma kevés fehér csokoládé
Elkészítés: Ez az egyszerű barackos sütemény szintén az egyik süteményes könyvemből való. Ezt most barack befőttből készítettem, de természetesen, amikor érik a friss barack, akkor abból is megsüthetjük a süteményt. A szobahőmérsékletű rámát kikeverjük a cukorral, majd a 6 egész tojásokkal. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a tejet. Kettévesszük a masszát és az egyik felébe belekeverjük a kakaót. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe belesimítjuk a fehér tésztát, ráöntjük a barna tésztát és megcifrázzuk. A barackot lecsepegtetjük a levétől és kockákra vágjuk. Majd rászórjuk a massza tetejére. Előmelegített sütőben készre sütjük, kb. 25-30 perc alatt.
Ha megsült, kihűtjük. Kiborítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt, visszafordítjuk a gyümölcsös felére és a tetejére kenjük a krémet.
Krém: A pudingport elkeverjük a cukorral és a tejjel sűrűre főzzük. Kihűlés után beledolgozzuk a rámát. A pudingos krém tetejére csokimázat tegyünk, ehhez gőz fölött olvasszuk fel a csokit a rámával, majd még melegen simítsuk rá a krémre. Mielőtt még megdermedne a csoki, rögtön reszeljünk rá fehér csokoládét, ez beleolvad a sötét csokiba és szép látványt nyújt. Ha véletlenül nincs fehér csokink, ez el is maradhat, enélkül is mutatós és finom lesz a sütink. Másnapig állni hagyjuk és másnap felkockázva szervírozzuk.
Már több receptemnél is említettem, hogy hogyan lehet gyönyörűen felvágni egy csokimázas sütit, azaz én mindig így szoktam eljárni és garantált a végeredmény. Egy kést - amit nem sajnálunk és érdemes ezt csak erre használni - láng fölött melegítsünk fel és olvasszuk bele a csokiba a szeletelés mentén. Azután szeletelhető a sütemény és egy hajszál repedés sem lesz a csokin. Minden újabb melegítéshez mossuk le a kést és töröljük szárazra.
Még szeretnék veletek egy konyhai tippet megosztani. Ezt a tippet ennél a süteménynél is használtam. Amikor olyan sütiknél kell levenni a sütőpapírt, aminek a tetején valamilyen gyümölcs sült a tésztába - de más sütinél is alkalmazható - akkor úgy szoktam megfordítani, hogy ráteszek egy tálcát a süti tetejére, azzal együtt fordítom meg, lehúzom a sütőpapírt és a tálcával együtt fordítom vissza. Ezáltal még véletlenül sem fog megtörni a kisült tészta.
Remélem ezzel a picike ötlettel is sikerült gazdagabbá tennem a konyhai munkát.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ha megsült, kihűtjük. Kiborítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt, visszafordítjuk a gyümölcsös felére és a tetejére kenjük a krémet.
Krém: A pudingport elkeverjük a cukorral és a tejjel sűrűre főzzük. Kihűlés után beledolgozzuk a rámát. A pudingos krém tetejére csokimázat tegyünk, ehhez gőz fölött olvasszuk fel a csokit a rámával, majd még melegen simítsuk rá a krémre. Mielőtt még megdermedne a csoki, rögtön reszeljünk rá fehér csokoládét, ez beleolvad a sötét csokiba és szép látványt nyújt. Ha véletlenül nincs fehér csokink, ez el is maradhat, enélkül is mutatós és finom lesz a sütink. Másnapig állni hagyjuk és másnap felkockázva szervírozzuk.
Már több receptemnél is említettem, hogy hogyan lehet gyönyörűen felvágni egy csokimázas sütit, azaz én mindig így szoktam eljárni és garantált a végeredmény. Egy kést - amit nem sajnálunk és érdemes ezt csak erre használni - láng fölött melegítsünk fel és olvasszuk bele a csokiba a szeletelés mentén. Azután szeletelhető a sütemény és egy hajszál repedés sem lesz a csokin. Minden újabb melegítéshez mossuk le a kést és töröljük szárazra.
Még szeretnék veletek egy konyhai tippet megosztani. Ezt a tippet ennél a süteménynél is használtam. Amikor olyan sütiknél kell levenni a sütőpapírt, aminek a tetején valamilyen gyümölcs sült a tésztába - de más sütinél is alkalmazható - akkor úgy szoktam megfordítani, hogy ráteszek egy tálcát a süti tetejére, azzal együtt fordítom meg, lehúzom a sütőpapírt és a tálcával együtt fordítom vissza. Ezáltal még véletlenül sem fog megtörni a kisült tészta.
Remélem ezzel a picike ötlettel is sikerült gazdagabbá tennem a konyhai munkát.
Jó étvágyat kívánok hozzá!