BARACKOS SÜTEMÉNY
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 15 dkg ráma
  • 15 dkg cukor
  • 6 egész tojás
  • 35 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 dl tej
  • 2 ek. kakaó
  • 1 üveg vagy konzerv barack befőtt
  • Krém: 1 vaníliás pudingpor
  • 4 ek. cukor
  • 3,5 dl tej
  • 10 dkg ráma
  • Teteje: 10 dkg éttortabevonó csokoládé
  • 5 dkg ráma
  • kevés fehér csokoládé
  • Elkészítés: Ez az egyszerű barackos sütemény szintén az egyik süteményes könyvemből való. Ezt most barack befőttből készítettem, de természetesen, amikor érik a friss barack, akkor abból is megsüthetjük a süteményt. A szobahőmérsékletű rámát kikeverjük a cukorral, majd a 6 egész tojásokkal. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a tejet. Kettévesszük a masszát és az egyik felébe belekeverjük a kakaót. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe belesimítjuk a fehér tésztát, ráöntjük a barna tésztát és megcifrázzuk. A barackot lecsepegtetjük a levétől és kockákra vágjuk. Majd rászórjuk a massza tetejére. Előmelegített sütőben készre sütjük, kb. 25-30 perc alatt.
    Ha megsült, kihűtjük. Kiborítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt, visszafordítjuk a gyümölcsös felére és a tetejére kenjük a krémet.
    Krém: A pudingport elkeverjük a cukorral és a tejjel  sűrűre főzzük. Kihűlés után beledolgozzuk a rámát. A pudingos krém tetejére csokimázat tegyünk, ehhez gőz fölött olvasszuk fel a csokit a rámával, majd még melegen simítsuk rá a krémre. Mielőtt még megdermedne a csoki, rögtön reszeljünk rá fehér csokoládét, ez beleolvad a sötét csokiba és szép látványt nyújt. Ha véletlenül nincs fehér csokink, ez el is maradhat, enélkül is mutatós és finom lesz a sütink. Másnapig állni hagyjuk és másnap felkockázva szervírozzuk.
    Már több receptemnél is említettem, hogy hogyan lehet gyönyörűen felvágni egy csokimázas sütit, azaz én mindig így szoktam eljárni és garantált a végeredmény. Egy kést - amit nem sajnálunk és érdemes ezt csak erre használni - láng fölött melegítsünk fel és olvasszuk bele a csokiba a szeletelés mentén. Azután szeletelhető a sütemény és egy hajszál repedés sem lesz a csokin. Minden újabb melegítéshez mossuk le a kést és töröljük szárazra.
    Még szeretnék veletek egy konyhai tippet megosztani. Ezt a tippet ennél a süteménynél is használtam. Amikor olyan sütiknél kell levenni a sütőpapírt, aminek a tetején valamilyen gyümölcs sült a tésztába - de más sütinél is alkalmazható - akkor úgy szoktam megfordítani, hogy ráteszek egy tálcát a süti tetejére, azzal együtt fordítom meg, lehúzom a sütőpapírt és a tálcával együtt fordítom vissza. Ezáltal még véletlenül sem fog megtörni a kisült tészta.
    Remélem ezzel a picike ötlettel is sikerült gazdagabbá tennem a konyhai munkát.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!