GOMBÁS-SAJTOS TEPSIS HÚS
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • 8-10 szelet setés karaj
  • 1 kis üveg vagy konzerv szeletelt gomba
  • 2-3 szelet lapsajt
  • 2-3 szelet trapista sajt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. zsír+ zsiradék a tepsi kikenéséhez
  • só, őrölt fekete bors
  • ételízesítő
  • őrölt piros paprika
  • 5-10 dkg liszt
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • Elkészítés: A gombás ragunak köszönhetően ez a sült hús nagyon ízletes főfogás. Én elég kiadós mennyiséget készítettem hozzá. De természetesen lehet kevesebb hús mennyiségből is  készíteni ezt a főételt, bár akkor annak megfelelően oszlanak el a hozzávalók arányai is. 

    A hússzeleteket először klopfoljuk ki, de ne legyen papír vékony. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk meg.
     A lisztet keverjük össze 1 tk. piros paprikával. 
    A tepsit kenjük ki zsiradékkal, s készítsük magunk mellé.
    Majd a hússzeleteket mártsuk meg a paprikás lisztben és aztán fektessük bele egymás mellé a tepsibe. 
    A fokhagymát tisztítsuk meg a héjától, aprítsuk kisebb darabokra és dobjuk a húsok mellé. 
    A húsok alá öntsünk egy pici vizet,  kb.1 dl  mennyiséget. 
    A tepsit fedjük le alufóliával és 200 fokra előmelegített sütőben süssük készre, kb. 45-55 perc alatt.
    Ha gáztepsin sütjük meg a húsokat, akkor az alufóliából úgy készíthetünk egy nagy gáztepsi méretű darabot, hogy két akkora darabot letépünk, amekkorára szükségünk lenne. Egymásra rakjuk és az egyik oldalán hosszában a kettőt egyszerre 2-3-szor behajtjuk. 
    Azután szétterítjük, vagyis középen szétnyitjuk, így azt tapasztaljuk, hogy a hajtásnál egyben maradt a kettő alufólia, tehát a kettőből lett egy darab fóliánk. Hát, remélem nem túl bonyolultan írtam le.
    Közben, amíg sül a hús, készítsük el a gombát. 
    Az 1 ek. zsiradékot hevítsük fel, a hagymát megtisztítva és felkockázva dobjuk rá és fonnyasszuk üvegesre. 
    1 kk.piros paprikával hintsük meg, öntsünk alá egy pici vizet, amivel forraljuk össze a paprikás hagymát.
    Adjuk hozzá a levétől lecsepegtetett gombát. 
    Sózzuk, borsozzuk meg, hintsük meg kevés ételízesítővel és öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
    Majd pároljuk puhára. 
    A sajt szeleteket vágjuk félbe, de természetesen hagyhatjuk egész szeletben is, de akkor  több kell belőle, annyi, amennyi hús van. 
    A félbe vágott sajtok mennyisége is annyi legyen, amennyi a hús szeletünk. 
    S lehet egyféle sajtból is készíteni, de lehet akár csak trapista sajt is, s lehet akár csak lap sajt is. Én vegyesen használtam.
    Amikor megfőtt a gomba, zárjuk el alatta a lángot. 
    Ha megsült a husink is, vegyük ki a sütőből és vegyük le róla az alufóliát. Mindegyik hússzelet tetejére tegyünk 1 ek.-nyi mennyiséget a gombából, vagy amennyi van, mindet használjuk fel. 
    Ha maradt a gombából szaft, azt pedig öntsük a húsok közé. Minden gomba tetejére tegyünk 1/2 szelet sajtot - nekem eléggé összesültek a hús szeletek, ezért fél szelet sajt is elegendő - és tegyük vissza annyi időre a sütőbe, amíg a gombás ragu összesül a hússal és a sajt is ráolvad.

    Ez az idő kb. 15-20 perc.
    Bármilyen körettel fenséges főfogás.
    Én sajtos, tejfölös krumplit készítettem mellé.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!