GOMBÁS-SAJTOS TEPSIS HÚS
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
8-10 szelet setés karaj 1 kis üveg vagy konzerv szeletelt gomba 2-3 szelet lapsajt 2-3 szelet trapista sajt 1 fej vöröshagyma 1 ek. zsír+ zsiradék a tepsi kikenéséhez só, őrölt fekete bors ételízesítő őrölt piros paprika 5-10 dkg liszt 5-6 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A gombás ragunak köszönhetően ez a sült hús nagyon ízletes főfogás. Én elég kiadós mennyiséget készítettem hozzá. De természetesen lehet kevesebb hús mennyiségből is készíteni ezt a főételt, bár akkor annak megfelelően oszlanak el a hozzávalók arányai is.
A hússzeleteket először klopfoljuk ki, de ne legyen papír vékony. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk meg.
Ez az idő kb. 15-20 perc.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A hússzeleteket először klopfoljuk ki, de ne legyen papír vékony. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk meg.
A lisztet keverjük össze 1 tk. piros paprikával.
A tepsit kenjük ki zsiradékkal, s készítsük magunk mellé.
Majd a hússzeleteket mártsuk meg a paprikás lisztben és aztán fektessük bele egymás mellé a tepsibe.
A fokhagymát tisztítsuk meg a héjától, aprítsuk kisebb darabokra és dobjuk a húsok mellé.
A húsok alá öntsünk egy pici vizet, kb.1 dl mennyiséget.
A tepsit fedjük le alufóliával és 200 fokra előmelegített sütőben süssük készre, kb. 45-55 perc alatt.
Ha gáztepsin sütjük meg a húsokat, akkor az alufóliából úgy készíthetünk egy nagy gáztepsi méretű darabot, hogy két akkora darabot letépünk, amekkorára szükségünk lenne. Egymásra rakjuk és az egyik oldalán hosszában a kettőt egyszerre 2-3-szor behajtjuk.
Ha gáztepsin sütjük meg a húsokat, akkor az alufóliából úgy készíthetünk egy nagy gáztepsi méretű darabot, hogy két akkora darabot letépünk, amekkorára szükségünk lenne. Egymásra rakjuk és az egyik oldalán hosszában a kettőt egyszerre 2-3-szor behajtjuk.
Azután szétterítjük, vagyis középen szétnyitjuk, így azt tapasztaljuk, hogy a hajtásnál egyben maradt a kettő alufólia, tehát a kettőből lett egy darab fóliánk. Hát, remélem nem túl bonyolultan írtam le.
Közben, amíg sül a hús, készítsük el a gombát.
Közben, amíg sül a hús, készítsük el a gombát.
Az 1 ek. zsiradékot hevítsük fel, a hagymát megtisztítva és felkockázva dobjuk rá és fonnyasszuk üvegesre.
1 kk.piros paprikával hintsük meg, öntsünk alá egy pici vizet, amivel forraljuk össze a paprikás hagymát.
Adjuk hozzá a levétől lecsepegtetett gombát.
Sózzuk, borsozzuk meg, hintsük meg kevés ételízesítővel és öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
Majd pároljuk puhára.
A sajt szeleteket vágjuk félbe, de természetesen hagyhatjuk egész szeletben is, de akkor több kell belőle, annyi, amennyi hús van.
A félbe vágott sajtok mennyisége is annyi legyen, amennyi a hús szeletünk.
S lehet egyféle sajtból is készíteni, de lehet akár csak trapista sajt is, s lehet akár csak lap sajt is. Én vegyesen használtam.
Amikor megfőtt a gomba, zárjuk el alatta a lángot.
Amikor megfőtt a gomba, zárjuk el alatta a lángot.
Ha megsült a husink is, vegyük ki a sütőből és vegyük le róla az alufóliát. Mindegyik hússzelet tetejére tegyünk 1 ek.-nyi mennyiséget a gombából, vagy amennyi van, mindet használjuk fel.
Ha maradt a gombából szaft, azt pedig öntsük a húsok közé. Minden gomba tetejére tegyünk 1/2 szelet sajtot - nekem eléggé összesültek a hús szeletek, ezért fél szelet sajt is elegendő - és tegyük vissza annyi időre a sütőbe, amíg a gombás ragu összesül a hússal és a sajt is ráolvad.
Ez az idő kb. 15-20 perc.
Bármilyen körettel fenséges főfogás.
Én sajtos, tejfölös krumplit készítettem mellé.
Jó étvágyat kívánok hozzá!