ALMÁS VANÍLIAKRÉMES SZELET
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
4-5 nagyobb alma ( kb. 1 kg ) vagy 1 ü. télire eltett reszelt alma hozzá 3-5 dkg ráma 4 ek. cukor 1 tk. őrölt fahéj Tészta: 8 tojás 8 ek. liszt 8 ek. cukor 1 cs. sütőpor 2 ek. kakaópor Krém: 2 cs. vaníliás pudingpor 6 dl tej 20 dkg cukor 1 cs. vaníliás cukor 20 dkg ráma Teteje: 5 dkg / 1/2 tábla / étcsokoládé külön 2-4 kis kocka csokoládé 3-4 dkg ráma
Elkészítés: Ez a vanília krémes almás sütemény hasonlít a tejszín krémes almás sütihez, hiszen csak a krémjük tér el egymástól.
Az elkészítése is hasonló.
Először pároljuk meg az almát. Hámozzuk meg, vágjuk ki a csumáját, majd reszeljük le.
Tegyünk egy serpenyőbe kevés vajat és pároljuk meg az almát. Ez hamar meg van, nem igényel sok időt.
Ha télire eltett almából készítjük, nincs vele párolási teendőnk.
Ha ezzel meg vagyunk, készítsük el a piskótát.
A tésztához a 8 tojásfehérjét verjük fel habbá a cukorral. A cukrot viszont csak akkor adjuk a fehérjékhez, ha már pici habot képeztünk. A kemény habba keverjük bele a tojássárgákat, majd a lisztet, amiben elvegyítettük a sütőport. Felezzük el a tésztát és az egyik felébe keverjük bele a kakaót.
Egy tepsit kenjünk ki rámával, s hintsünk meg zsemlemorzsával és simítsuk el rajta a párolt, vagy a télire eltett almát. A 4 ek. cukrot keverjük el az 1 tk. fahéjjal és szórjuk meg vele az almánkat. Az elsimított fahéjas almára öntsük rá a kakaós piskóta masszát, majd erre a fehér piskóta tésztát. Egy fakanál végével kicsit cifrázzuk meg a kétféle piskóta felületét.
Egy tepsit kenjünk ki rámával, s hintsünk meg zsemlemorzsával és simítsuk el rajta a párolt, vagy a télire eltett almát. A 4 ek. cukrot keverjük el az 1 tk. fahéjjal és szórjuk meg vele az almánkat. Az elsimított fahéjas almára öntsük rá a kakaós piskóta masszát, majd erre a fehér piskóta tésztát. Egy fakanál végével kicsit cifrázzuk meg a kétféle piskóta felületét.
180 fokra előmelegített sütőben süssük készre, kb. 30 perc alatt.
Amikor kivesszük a sütit a sütőből, végezzünk tűpróbát.
Ha megsült az almás piskótánk, hűtsük ki, és azután borítsuk ki a tésztát egy tálcára és ha kell egyengessük el az almát, ha véletlenül felhúzódna.
De nagyon ügyesen ki lehet borítani a süteményt a tepsiből, úgy, hogy a tálcát rátesszük a tepsi tetejére, s a kettőt együtt megfogva megfordítjuk a tepsit.
Így a tepsivel egyszerre kerül alulra a tálca és szépen a tálcára tud kerülni a sütemény.
Közben készítsük el krémet.
A pudingporokat főzzük sűrűre a tejjel és hagyjuk kihűlni. A kétféle cukrot keverjük ki a rámával és dolgozzuk bele a kihűlt pudingba. A krémet simítsuk az alma tetejére.
2-4 kocka csokit reszeljünk a sütemény tetejére. Majd olvasszuk fel gőz fölött az 5 dkg csokit a 2 dkg rámával és tegyük nyomózsákba és húzogassunk vékony csíkokat a krém, illetve a csokireszelék tetején úgy, hogy képezzünk kockákat. Ha nincs habzsákunk, akkor zacskóba vagy sütőpapírból hajtott tölcsér formába is tehetjük a csokit, de akkor a sarkán vágjunk egy kicsi lyukat.
Másnapig hagyjuk hidegen állni a süteményt és másnap felszeletelve szervírozzuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
2-4 kocka csokit reszeljünk a sütemény tetejére. Majd olvasszuk fel gőz fölött az 5 dkg csokit a 2 dkg rámával és tegyük nyomózsákba és húzogassunk vékony csíkokat a krém, illetve a csokireszelék tetején úgy, hogy képezzünk kockákat. Ha nincs habzsákunk, akkor zacskóba vagy sütőpapírból hajtott tölcsér formába is tehetjük a csokit, de akkor a sarkán vágjunk egy kicsi lyukat.
Másnapig hagyjuk hidegen állni a süteményt és másnap felszeletelve szervírozzuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!