ALMÁS TEJSZÍNES KRÉMES SZELET
KIADÓS | ÜNNEPI | KARÁCSONY
HOZZÁVALÓK
  • 4-5 nagyobb alma ( kb. 1 kg ) vagy 1 ü. télire eltett reszelt alma
  • 3 ek. cukor, hozzá 1 tk. őrölt fahéj
  • Tészta: 8 tojás
  • 8 ek. liszt
  • 8 ek. cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 ek. kakaópor
  • Krém: 2 cs. tejszínes pudingpor
  • 7 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 15 dkg ráma
  • Teteje: 10 dkg / 1 tábla / étcsokoládé
  • 4-6 kis kocka tejcsokoládé
  • 8-10 dkg ráma
  • Elkészítés: Az almás süteménynek ez a tejszín krémes változata nagyon ízletes. Az elkészítése sem bonyolult, könnyedén össze lehet állítani. Először a sütihez pároljuk meg az almát. 
    Hámozzuk meg az almákat, s a reszelő durva részén reszeljük le. Tegyünk egy serpenyőbe kevés vajat és pároljuk meg az almát puhára.
    Ha télire eltett almából készítjük, nincs vele párolási teendőnk. ( Én általában ezzel készítem, mivel minden nyáron szoktam eltenni pár üveg almát és azután már csak elő kell venni a polcról. ) 
    Ha ez készen van, a tésztához a 8 tojásfehérjét felverjük habbá a cukorral. A cukrot csak akkor adjuk a tojásfehérjékhez, ha már pici habot képeztünk. A kemény habba ezután keverjük bele a tojássárgákat, majd a lisztet, amiben elvegyítettük a sütőport. Felezzük el a tésztát és az egyik felébe keverjük bele a kakaóport. 
    Egy tepsit kenjünk ki vajjal vagy rámával, hintsük meg zsemlemorzsával és simítsuk el rajta a párolt, illetve télire eltett almát. A 3 ek. cukrot keverjük el az 1 tk. fahéjjal és szórjuk meg vele az almánkat. Az elsimított fahéjas almára  öntsük rá a kakaós piskóta masszát, majd erre a fehér piskóta tésztát. Egy fakanál végével kicsit cifrázzuk meg, kevergessük meg a felszínét a piskóta tésztánkat.
    180 fokra előmelegített sütőben süssük készre, kb. 30 perc alatt az almás sütinket.
    Végezzünk tűpróbát, s ha már nem tapad a tészta a kés pengéjére, akkor megsült a tésztánk.
    Majd hűtsük ki a tepsiben a sütit és csak ezután borítsuk ki a tésztát egy tálcára. Ha kell, egyengessük el az almát, ha véletlenül  felhúzódna. 
    Közben készítsük el krémet. 
    A pudingporokat főzzük sűrűre a tejjel és hagyjuk kihűlni. A kétféle cukrot keverjük ki a rámával és dolgozzuk bele a kihűlt pudingba. 
    A krémet miután kihűlt az almás piskótánk, simítsuk az alma tetejére.
    A krém tetejére most már  elkészíthetjük a csokimázat. 
    Ehhez olvasszunk fel gőz fölött 10 dkg étcsokoládét 5-6 dkg rámával és simítsuk el a süti tetején. A 3-4 kis kocka tejcsokit szintén olvasszuk fel utána 1-2 dkg rámával, majd ha már összeolvadt, tegyük nyomózsákba.
    Amikor már  kezd dermedni a nagy felületű csoki, akkor a nyomózsákból  húzogassunk vékony csíkokat vagy kockákat a csokin. 
    Ha nincs habzsákunk, akkor zacskóba  is tehetjük a csokit, de akkor a sarkán vágjunk egy kicsi lyukat. 
    A csoki teljes dermedése után tegyük hűtőbe és másnapig hagyjuk állni a süteményt. Majd másnap felszeletelve szervírozzuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!