GOMBAMÁRTÁS
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1 üveg vagy konzerv gomba ( lehet friss gomba is ) 1 fej hagyma 1 paradicsom 1 paprika 1 ek. zsír só bors ételízesítő 2 dl főzőtejszín 2 lapos ek. liszt
Elkészítés: A gombamártást nagyon szeretem sertésből készült sült húsok mellé tálalni, mert szerintem nagyon jól párosulnak együtt. Köretnek párolt rizst vagy valamilyen krumplis fogást készítek mellé.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A gombamártáshoz a zsírt olvasszuk fel egy lábasban, s a hagymát a héja lepucolása után, kockázzuk fel apróra és adjuk a zsiradékhoz.
Fonnyasszuk meg, majd a paradicsomot és a paprikát is - a csumájuk nélkül - kockázzuk fel és adjuk a hagymához.
Pirítsuk össze az egészet egy kicsit, majd hintsük meg kevés őrölt piros paprikával, s öntsük fel egy kicsi vízzel, de csak annyival, hogy a paprika ne égjen meg, mert akkor keserű lesz. Hagyjuk egyet összerottyanni és ezt követően a levétől leszűrt gombát is adjuk hozzá.
Sózzuk borsozzuk, ételízesítőzzük ízlés szerint és most már öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a gombát.
Főzzük az egészet puhára, s közben ha kell, a főzés során pótolhatjuk a vizet.
Miután megfőtt a gomba, a lisztet egy kis tálkában keverjük csomómentesre a főzőtejszínnel és szűrőn át beleöntve sűrítsük be vele a gombát.
Miután megfőtt a gomba, a lisztet egy kis tálkában keverjük csomómentesre a főzőtejszínnel és szűrőn át beleöntve sűrítsük be vele a gombát.
Ha sűrűnek találnánk a besűrítés folyamán, adjunk hozzá még egy kevés vizet. Ezt a folyamatos keverés mellett láthatjuk majd.
Ezt követően jól forraljuk ki és ezzel el is készült a gombamártás, amit már tálalhatunk is.
Természetesen lehet készíteni friss gombával is, abban az esetben a
gomba héját távolítsuk el és szeleteljük fel a gombát. ( Én mindég
leforrázom a friss gombát, ezt még az anyukámtól tanultam. Ezáltal sokkal puhább lesz a gomba. Ehhez felteszek vizet egy kis lábasban és amikor forr a víz, beledobom a megtisztított és felszeletelt gombát és 5-10 percig forralom. Ezután leszűröm és már használom is a főzéshez. )
A gombamártás összeállítása és főzése sem időigényes, körülbelül 20-25 perc alatt elkészül. S egy remek kísérője lehet a sült húsainknak.
Természetesen lehet készíteni friss gombával is, abban az esetben a
gomba héját távolítsuk el és szeleteljük fel a gombát. ( Én mindég
leforrázom a friss gombát, ezt még az anyukámtól tanultam. Ezáltal sokkal puhább lesz a gomba. Ehhez felteszek vizet egy kis lábasban és amikor forr a víz, beledobom a megtisztított és felszeletelt gombát és 5-10 percig forralom. Ezután leszűröm és már használom is a főzéshez. )
A gombamártás összeállítása és főzése sem időigényes, körülbelül 20-25 perc alatt elkészül. S egy remek kísérője lehet a sült húsainknak.
Jó étvágyat kívánok hozzá!