HAMIS VAGDALT
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
5-6 közepes méretű burgonya 15-20 dkg párizsi 1 egész tojás só ételízesítő kevés friss vagy 1 kk. szárított petrezselyem zöld 2 ek. finom liszt 4-5 ek. zsemlemorzsa 5-6 dl olaj vagy zsír a sütéshez
Elkészítés: Ezt a vagdaltat főként főzelékek mellé ajánlom. Ha nincs otthon darált hús vagy ha van is, csak épp nincs kivéve a fagyasztóból, ekkor ez a fasírt mentő vagdalt nagy könnyedséget jelent. Én párizsit szoktam ehhez a hamis fasírozotthoz vagy más néven nevezve, vagdalthoz használni, de lehet helyettesíteni valamilyen sonkával is.


Főzelékek, mártások mellé ajánlom feltétként, de egy salátával elfogyasztva is remek választás.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Az elkészítése egyszerű.
A burgonyákból túl nagyokat ne válasszunk, inkább közepes méretűek legyenek.
Először alaposan mossuk meg a krumplikat és héjában főzzük meg, majd utána kissé langyosra hűtve pucoljuk meg és krumplinyomóval törjük össze. De készítettem már úgyis, hogy megpucoltam a burgonyát és úgy főztem puhára. Az eredeti változat szerint héjában kell megfőzni, de a másik verzióval is ugyanolyan jó lesz.
A párizsiból 20 dkg vásárolhatunk hozzá, de ha valamivel kevesebb lett, az nem probléma. Itt arra gondolok, ha van otthon, de esetleg csak 15 dkg körüli mennyiség van, azzal a kevesebbel is összeállítható a vagdalt.
Tehát a párizsit nagyon apróra vágjuk fel. Hozzáadjuk a krumplihoz és bele adjuk még a tojást, ízlés szerinti mennyiségű sót és annyi lisztet, hogy összekösse a masszát. Ez a mennyiség kb. 2 evőkanálnyi.
Tegyünk bele egy kevés ételízesítőt és petrezselyem zöldet. Ha frisset használunk, mossuk meg és aprítsuk fel.
Nem kell belőle sok, hiszen az össz. vagdalt sem lesz nagy adag.
Ha nincs friss petrusunk, akkor fagyasztott vagy szárított is remek lesz hozzá. Én most az utóbbit tettem bele.
Alaposan összedolgozzuk a krumplis keveréket, amit kézzel is végezhetünk, de persze fakanállal is.
Majd vizes kézzel formáljunk gombócokat, amit el is lapíthatunk, de egyszerű golyókká formálva is meghagyhatunk.

Azután zsemlemorzsában forgassuk meg. 

Azt követően forró zsiradékban süssük ki szép pirosra a vagdaltjainkat.
A kis hamis fasírtokban a szétvágásuk során szépen kirajzolódnak a felvágott darabkák. A krumplival készítve pedig egy lágy fasírozottunk lesz.

Főzelékek, mártások mellé ajánlom feltétként, de egy salátával elfogyasztva is remek választás.
Jó étvágyat kívánok hozzá!