TEJFÖLÖS BURGONYAPÜRÉ
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg burgonya
  • 1-2 dl tejföl
  • kevés petrezselyemzöld
  • Elkészítés: A burgonyapürét többféleképpen el lehet készíteni. A tejföllel készült az egyik variáció. Ez a burgonyapüré azért nem teljesen ugyanolyan, mint a megszokott krumplipüré, hiszen abban ráma vagy vaj van és tejjel van lazítva az állaga. Viszont a tejföltől is ugyanolyan lágy és krémes pürét kapunk, mint ha tejjel és rámával készítenénk. Ennek a pürének a krémességét igazából a tejföl adja majd meg.  
    S a mennyisége a tejfölnek majd attól függ, hogy mennyire lesz krémes a kikeverés során a burgonya pürénk.
    Az elkészítése nagyon egyszerű.
    A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és krumplinyomóval összetörjük. Adjuk hozzá a tejfölt, s még ízesítsük további sóval, mert a krumpli hamar magába szívja a sót a főzés során. Így akkor lesz igazán ízes, ha a kikeverés folyamán újabb sót teszünk bele.
    Ezután keverjük az egészet krémesre. A tejföl mennyiségét láthatjuk majd a keverés során. 
    Ha nem elég krémes, miután hozzáadtunk 1 dl tejfölt, akkor dolgozzunk bele több mennyiséget.
    Érdemes habverővel keverni a pürét, mert azzal sokkal habosabbra, krémesebbre lehet kikeverni.
    Tálaláskor szórjuk meg vágott petrezselyemmel.
    Bármilyen húsétel kitűnő körete.

    Tipp: Fagyikanállal adagolva guszta kis gömböket tehetünk a tányérra.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!