ÉDESBURGONYA SONKÁVAL ÉS SAJTTAL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
3-6 db édesburgonya 10 dkg sonka 5-10 dkg reszelt trapista sajt pici étolaj a tetejére só őrölt fekete bors sütőpapír
Elkészítés: A receptjeim között már szerepel egy recept az édesburgonyáról, ami nagyon-nagyon egyszerű. De ez az elkészítési mód is nagyon gyors, nem igényel sok előkészületet és bárki el tudja készíteni. A burgonyák száma egyénenként változhat, lehet ezt a köretet két személyre is készíteni, de akár több burgonyát is felhasználhatunk hozzá. Persze abban az esetben a sonka és a sajt mennyisége is változhat. Mint írtam az előbbi receptemnél is, nem mindenki ismeri ezt a burgonya fajtát. De szerintem érdemes kipróbálni.
Ezek a burgonyák hosszúkás alakúak és amikor lepucoljuk a héját, látni lehet, hogy narancs sárga színűek, mint a sütőtök.
A héja kicsit vastagabb, mint a sima burgonyának.
Az íze pedig szintén a sütőtök ízéhez hasonlít, azaz ez is édes ízű.
Az elkészítése roppant egyszerű.
A burgonyákat előbb héjastul mossuk meg, majd pucoljuk meg.
Ezt követően szintén mossuk meg és hosszában vágjuk ketté a krumplikat.
Egy tepsibe helyezzünk sütőpapírt és fektessük bele a félbe vágott krumplikat.
Azt követően egy kevéske olajat öntsünk egy kis tálkába és egy konyhai ecsettel kenjük le a krumplik tetejét.
200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be és süssük így kb. 25-30 percig.
Ennyi idő alatt már megpuhul a burgonya.
Vegyünk egy karalábé vájót vagy ennek hiányában egy kis kanalat, s vájjuk ki vele a burgonyák közepét.
De a kivájt részt ne dobjuk el, hanem szedjük egy tálba.
Kicsit sózzuk és borsozzuk meg, majd adjuk hozzá a sonkát.
Amit előtte persze vágjunk fel apró kockákra.
A sonka típusa mindegy, a saját ízlésünkre van bízva.
Lehet az gépsonka, füstölt sonka stb.
Ha összekevertük a sonkával a kivájt részt, szépen kanalazzuk vissza burgonyákba ezt a sonkás töltelékbe.
Amikor ezzel is elkészültünk, a töltött krumplik tetejét szórjuk meg reszelt sajttal és tegyük vissza az egészet a sütőbe.
Körülbelül 10-15 percig süssük még, amíg a sajt szépen rápirul a tetejére.
Ezt a köretet tej érzékenyek is fogyaszthatják, csupán akkor ne tegyünk sajtot a tetejére.
Nagyon ízletes, finom az így elkészített töltött édesburgonya.
Jó étvágyat kívánok hozzá!