HAMIS MÁJGALUSKA LEVES
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
  • 5-6 szem burgonya
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 2-3 szál petrezselyem gyökér
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • 5-6 szem egész bors
  • 1 tk. ételízesítő
  • 1 zöldségleves kocka
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • petrezselyemzöld
  • a májgaluskához: 2 konzerv májkrém
  • 2 tojás
  • 1-2 csipet bors
  • 1-2 csipet só
  • 2-3-4 ek. zsemlemorzsa
  • 1/2 mk. majoránna
  • Elkészítés: A hamis májgaluska levesnek az elkészítését még az anyukámtól tanultam. Gyerek koromban többször volt otthon ilyen májgaluska leves. A hamis címet azért kapta, mert a galuskák nem friss májból vannak, hanem májkrémből. Az mostanság is gyakran van itthon, így nem gond, ha nincs a hűtőben csirkemáj. 
    Az elkészítése pedig nagyon egyszerű.
    A zöldség leveshez megpucoljuk és megmossuk a sárgarépákat, a petrezselyem gyökereket és a burgonyákat.
    Majd tetszőleges darabokra vágjuk.
    Egy fazékba belerakjuk és felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni. 
    Befűszerezzük sóval, egész borssal, hozzáadjuk a tisztított hagymát és a  fokhagymát. 
    A petrezselyem zöldet mossuk meg, csepegtessük le róla a felesleges vizet és aprítsuk fel. S az is kerülhet bele a levesbe.
    Hagyjuk felforrni, s amikor már forrt egyet a leves alapunk, dobjunk hozzá egy zöldségleves kockát.
    Végül így addig főzzük, amíg a zöldségek puhák nem lesznek. 
    Közben, ahogy fől a leves, még 1 tk. ételízesítőt is tegyünk bele.
    Ezt követően, ha már minden puha a levesben, elkészítjük hozzá a májgaluskát. 
    A felsorolt hozzávalókat simára keverjük és nokedli szaggatóval beleszaggatjuk a levesbe. 
    A kikeverés során, ha kissé hígnak találnánk a masszát, adjunk még hozzá egy pici zsemlemorzsát. 
    De arra vigyázzunk, hogy túl sűrű ne legyen, mert akkor kemény lesz. 
    Amikor beleszaggattuk - úgy, mint a nokedlit - keverjük át, hogy ne üljön le a leves aljára, majd ha feljöttek a galuskák a leves tetejére, hagyjuk még főlni 5-10 percig.
    A főzés utolsó 10 percében ízesítsük még meg a levesünket 1 tk. őrölt piros paprikával.
    Amikor elkészült az ízletes leves, kóstoljuk meg és ha úgy találjuk, ízesítsünk utána még sóval.
    Ez a remek hamis májgaluska leves nem igazi májból készült, de a májkrém is nagyon jól kiadja a májas ízét.
    Egyszerű és finom!

    Jó étvágyat kívánok!