SZÉKELYKÁPOSZTA
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 50-60 dkg sertéscomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 kk. őrölt pirospaprika
  • bors
  • fűszerkömény
  • babérlevél
  • tejföl
  • a rántáshoz: 1 ek. zsír
  • 1-2 ek. liszt
  • Elkészítés: Ha káposztás fogást készítek, az egyik kedvencünk a székely káposzta. Ez a káposztás, húsos étel akár hétköznapra, akár hétvégére egy ebéd alkalmából is készülhet a konyhánkban. Sok hozzávaló sem szükséges hozzá és a végeredmény egy ízletes káposztás, húsos ebéd vagy vacsora.
    Először a hagymát megtisztítjuk a héjától és apró kockákra vágjuk, majd kevés zsíron üvegesre fonnyasztjuk. Közben a sertéshúst mossuk meg és először szeletekre vágjuk, majd kockázzuk fel. Arra ügyeljünk, hogy ne legyenek se túl nagy, se túl kicsi kockák a hús darabok. 
    Az üvegesre fonnyadt hagymára ezt követően szórjuk rá a piros paprikát, keverjük át és rögtön öntsünk rá egy kevés vizet, hogy a paprika ne égjen meg. 
    Majd adjuk hozzá a húst, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg. 
    Pár percig hagyjuk így csak a hagymával és a fűszerekkel együtt, hogy párolódjon.
    Közben forgassuk össze néhányszor a pörkölt alapot..
    A néhány perces átforgatott és párolódott húst öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje,  majd főzzük kb. 30-40 percig. 
    Ezt követően a pörkölt kis főzési idejénél, adjuk hozzá a káposztát. 
    Amíg fől a hús, közben ha nagyon savanyúnak találjuk a káposztát, akkor  mossuk át. 
    S ha túl hosszúak a káposzta szálak, abban az esetben késsel több helyen vágjuk is át a káposzta részeket.
    Adjunk hozzá egy kevés köménymagot - kb. 1/2 kk. - majd tegyünk bele 1-2 babérlevelet. 
    Még egy kicsit sózzuk meg és pótoljuk annyi vízzel, hogy az egész ételünket majdnem ellepje. 
    S ezután főzzük puhára, kb. még 1 óra alatt. 
    Ez a főzési idő természetesen kitolódhat, ha még keménynek találjuk a káposztát.
    Ha már puha a káposzta, készítsünk egy vékony rántást. 
    Egy kisebb ek. zsíron pirítsunk meg 1-2 lapos ek. lisztet - ezt látjuk, hogy a zsiradékhoz mennyit adhatunk - s amikor megpirítottuk, szórjuk meg kevés őrölt piros  paprikával. 
    De csak kevéssel, mert a pörkölt alapba is tettünk már fűszerpaprikát. Öntsünk rá kevés hideg vizet, keverjük csomómentesre és habarjuk be vele a káposztát. 
    Ha sűrűnek találnánk a káposzta szaftját, pici vízzel még pótolhatjuk.
    Miután belekerült a rántás, néhányszori keverés mellett,  forraljuk össze.
    Tálaláskor, aki szereti, adjunk hozzá pár kanálnyi tejfölt a káposzta tetejére.
    Friss, házi kenyérrel kínálva nagyon ízletes.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!