SZÉKELYKÁPOSZTA
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1 kg savanyú káposzta 50-60 dkg sertéscomb 1 fej vöröshagyma 2 kk. őrölt pirospaprika só bors fűszerkömény babérlevél tejföl a rántáshoz: 1 ek. zsír 1-2 ek. liszt
Elkészítés: Ha káposztás fogást készítek, az egyik kedvencünk a székely káposzta. Ez a káposztás, húsos étel akár hétköznapra, akár hétvégére egy ebéd alkalmából is készülhet a konyhánkban. Sok hozzávaló sem szükséges hozzá és a végeredmény egy ízletes káposztás, húsos ebéd vagy vacsora.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Először a hagymát megtisztítjuk a héjától és apró kockákra vágjuk, majd kevés zsíron üvegesre fonnyasztjuk. Közben a sertéshúst mossuk meg és először szeletekre vágjuk, majd kockázzuk fel. Arra ügyeljünk, hogy ne legyenek se túl nagy, se túl kicsi kockák a hús darabok.
Az üvegesre fonnyadt hagymára ezt követően szórjuk rá a piros paprikát, keverjük át és rögtön öntsünk rá egy kevés vizet, hogy a paprika ne égjen meg.
Majd adjuk hozzá a húst, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg.
Pár percig hagyjuk így csak a hagymával és a fűszerekkel együtt, hogy párolódjon.
Közben forgassuk össze néhányszor a pörkölt alapot..
A néhány perces átforgatott és párolódott húst öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd főzzük kb. 30-40 percig.
Ezt követően a pörkölt kis főzési idejénél, adjuk hozzá a káposztát.
Amíg fől a hús, közben ha nagyon savanyúnak találjuk a káposztát, akkor mossuk át.
S ha túl hosszúak a káposzta szálak, abban az esetben késsel több helyen vágjuk is át a káposzta részeket.
Adjunk hozzá egy kevés köménymagot - kb. 1/2 kk. - majd tegyünk bele 1-2 babérlevelet.
Még egy kicsit sózzuk meg és pótoljuk annyi vízzel, hogy az egész ételünket majdnem ellepje.
S ezután főzzük puhára, kb. még 1 óra alatt.
Ez a főzési idő természetesen kitolódhat, ha még keménynek találjuk a káposztát.
Ha már puha a káposzta, készítsünk egy vékony rántást.
Egy kisebb ek. zsíron pirítsunk meg 1-2 lapos ek. lisztet - ezt látjuk, hogy a zsiradékhoz mennyit adhatunk - s amikor megpirítottuk, szórjuk meg kevés őrölt piros paprikával.
De csak kevéssel, mert a pörkölt alapba is tettünk már fűszerpaprikát. Öntsünk rá kevés hideg vizet, keverjük csomómentesre és habarjuk be vele a káposztát.
Ha sűrűnek találnánk a káposzta szaftját, pici vízzel még pótolhatjuk.
Miután belekerült a rántás, néhányszori keverés mellett, forraljuk össze.

Tálaláskor, aki szereti, adjunk hozzá pár kanálnyi tejfölt a káposzta tetejére.
Friss, házi kenyérrel kínálva nagyon ízletes.
Friss, házi kenyérrel kínálva nagyon ízletes.
Jó étvágyat kívánok hozzá!