MADÁRTEJ
EGYSZERŰ | KIADÓS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • 6 tojás
  • 12 ek. cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 liter tej
  • 3 ek. liszt
  • Elkészítés: Szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné a madártejet. Van aki édesebben, van aki kevésbé édesen és van aki sűrűbbre főzve a krémet és van aki folyósabb állagúra készítve. De mindenhogyan egy nagyon kellemes desszert. Én kicsit sűrűbb krémként szeretem a madártejet, de ha valaki hígabban szeretné elkészíteni, akkor a lisztből kevesebbet használjon. A tejet először felforraljuk, majd ez idő alatt, amíg hagyjuk felforrni a tejet,  a tojásokat szétválasztjuk és a tojásfehérjét 6 ek. cukorral kemény habbá verjük.
    Miután a tej felforrt, mérsékeljük alatta a lángot és kanál segítségével a felvert habból galuskákat szaggatunk a tejbe. Főzzük kb. fél percig, majd egy szűrőkanállal  megfordítjuk és kb. fél percig főzzük a másik oldalát is. Ezt majd lehet látni, ahogyan megnőnek a galuskák.
    A szűrőlapát segítségével kiszedjük egy tálba, s amikor mindet megfőztük, lecsurgatjuk alóla a visszamaradt tejet. Érdemes ezt úgy csinálni, hogy egy tálba beleteszünk egy szűrőt és ebbe szedjük ki a habot. Így szépen lecsepeg a szűrőn át a tálba a felesleges tej.
     
    A 6 tojássárgáját kikeverjük a 6 ek. cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet és azt a tejet, ami a tálba lecsurgott, s még egy kevés tejet a felforralt tejből is, s csomómentesre keverjük.
    Itt szintén érvényes az, hogy ki hogyan szereti a madártejet. Ki édesebben, ki kevésbé édesen. 
    Így a cukrot is aszerint adagolhatjuk hozzá.
    Mi édesen szeretjük, így ennyi cukorral készítem.  
    Belecsurgatjuk kikevert tojásos masszát a felforrt tejhez és folytonos keverés mellett besűrítjük. 
    Ezenkívül aki szereti a citromos ízt, az reszelje bele a krém főzésekor vagy a már készre főzött  madártejbe egy citromnak a héját. 
    Nagyon finom citromosan is, de citrom nélkül is, hiszen sokan leginkább úgy ismerik és úgy fogyasztják. 
    Bármelyik változatot bátran ajánlom mindenkinek.
    Én magam is készítettem citromosan is, de leginkább anélkül kerül ide haza a család elé.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!