TÚRÓS NOKEDLI TÚRÓVAL ÉS SÜLT SZALONNÁVAL
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Nokedlihez: 50 dkg liszt
  • 3 tojás
  • kevés só
  • víz
  • 25 dkg túró
  • A nokedli tetejére: 25 dkg túró
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • tejföl
  • Elkészítés: A túrós tésztának ezt a változatát nagyon szeretem, bár időigényesebb, hiszen nokedlit kell szaggatni, s nem pedig egyszerűen csak kifőzni a zacskóból a főzővízbe beleöntött tésztát. De higgyétek el, megéri a fáradságot. Hiszen nemcsak egy sima nokedli tésztát szaggatunk ki, hanem a nokedli tésztába még beledolgozunk egy kis túrót is. Ettől még finomabb lesz a végén még túróval összekevert nokedlink.

    Először tegyünk fel a gázra egy fazékban vizet és tegyünk bele 1 kk. sót és 1 tk. olajat. S hagyjuk, hogy  felforrjon.
    Amikor azt látjuk, hogy hamarosan forrni fog a vizünk, állítsuk össze a nokedli tésztáját.
    A lisztet öntsük egy tálba, majd sózzuk meg és azzal keverjük össze a lisztet.
    Adjuk hozzá a tojást, amit érdemes előtte egy tálkában egy villával összehabosítani.
    S annyi vizet adjunk hozzá, hogy se túl lágy, de se túl sűrű ne legyen a nokedli tésztánk. Az egészet keverünk ki.
    Amikor ez meg van, hozzá keverjük a 25 dkg túrót. 
    Azzal, hogy a nokedli tésztájába is kevertünk túrót, azáltal egy nagyon könnyű, puha légies, nokedlit kapunk majd a végén. 
    Amint forr a víz, egy kevés tésztát tegyünk a nokedli szaggatóra és szaggassuk ki a nokedlit. 
    Amint kiszedtük, leszűrtük a nokedlit, áttéve a tálba, egy pici étolajjal keverjük át. 
    Végezzük a nokedli kiszaggatását mindaddig, míg tart a nokedli tésztánk.
    A kifőtt nokedlit végül keverjük össze  25 dkg túróval. 
    A füstölt szalonnát vágjuk kockákra és süssük zsírjára egy serpenyőben. 
    Aki szereti, kicsit még sütheti ropogósabbra is a szalonnát. 
    Szedjük ki azután a zsírjából, hogy ne szívja magába a kisült zsiradékot. Tálaláskor adjuk a szalonna pörcöt a nokedli tetejére és öntözzük meg tejföllel.
    Még egy változattal szeretném ezt az ételt bemutatni nektek, ahogyan szoktam tálalni.
    Ugyanígy elkészítjük a túrós nokedlit.
    De előtte megfőzünk egy füstölt csülköt, ami természetesen jóval előbb kell, hogy megfőljön. Hiszen időigényesebb.
    Aztán a csülök húst levágjuk a csontjáról.
    A levágott füstölt húst felszeleteljük. Majd egy hőálló tálba vagy egy kisebb tepsibe simítjuk a túrós nokedlit.
    A tetejére eligazgatjuk a csülök darabokat.
    A tepsit vagy tálat behelyezzük 200 fokra előmelegített sütőbe és kb. 20-25 percig sütjük.
    Ezalatt csak összeérnek, összesülnek az ízek és egy fenséges főétel lesz, amit a családtagjaink elé kínálhatunk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!