SPORT SZELET
EGYSZERŰ | GYORS | SZÜLETÉSNAP
HOZZÁVALÓK
  • 50 dkg darált keksz
  • 25 dkg ráma
  • 20 dkg cukor
  • 3 ek. kakaó
  • 2 dl tej
  • rumaroma
  • Tetejére: 1 tábla tortabevonó csokoládé
  • 5 dkg ráma
  • Elkészítés: Ezt az édességet akkor ajánlom, amikor nincs időnk sütni vagy egy szülinapi zsúr sokadik sütijének készítjük.

    A rámát, a cukrot és a tejet melegítsük fel tűzön egy lábasban, de csak addig, amíg a ráma és a cukor elolvad. Ezután vegyük le a tűzről. Keverjük hozzá a darált kekszet, a kakaót és az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát. Én megszoktam kóstolni, hogy kell-e még bele, de egy kis üveg jamaikai ruaroma 1/4 üvegje mehet bele. Az kb. 3 kávés kanálnyi mennyiség.
    Ezután jól dolgozzuk el a masszát. Egy tálcára vagy akár tepsibe is simítsuk rá a kekszes keveréket, az oldalait szépen egyengessük el, hogy egy szép, egyenletes téglalapot kapjunk. Ha tepsibe tesszük, akkor is szépen ki lehet venni egy tortalapát segítségével, de szerintem egy tálcán elegyengetni is egyszerű.

    Ha viszont van olyan tortaformánk, ami kocka alakú és az oldala lecsatolható, az még inkább megkönnyíti a dolgunkat.
    Én általában szoktam kb. 10 darab kekszet egészben hagyni. Majd azt egy nejlon zacskóba teszem és egy húsklopfolóval összetöröm, oly módon, hogy maradjanak benne kisebb- közepesebb darabok. S ezt hozzákeverem a kekszes alaphoz. Ezáltal majd mutatósabb lesz a kész csoki sport szeletünk.
    A tetejére ezután a rámát a csokival együtt olvasszuk fel vízgőz felett és miután felolvadt, simítsuk rá a kekszes alapra. Hagyjuk a csokit megszilárdulni, ezalatt teljesen ki is hűl, majd 1-2-3 órára tegyük hűtőbe.
    Ez idő elteltével már szeletelhető is. 
    De akár kicsit mutatósabbá is tehetjük a csoki tetejét, úgy, hogy egy pár kis kocka csokoládét - kb. 3 db-t - ugyanúgy megolvasztunk gőz fölött egy picike rámával, mint az egész tábla csokit.
    Majd egy nejlon zacskóba töltjük, megtekerjük a zacskó száját és egy ici-pici lyukat vágunk a sarkán. S így ide-oda húzogatva a kis tasakot, becsíkozzuk a csokival a sima csoki tetejét.

     A  sport szelet csoki teteje gyönyörűen felvágható hajszál repedés nélkül, ha előtte a kést nyílt láng fölött kissé felmelegítjük. S a szeletelés mentén megolvasztjuk vele a csokit, de ekkor ezzel a késsel még nem vágjuk fel.
    Minden melegítés előtt  ( és a szeletés előtt is ) a kést mossuk meg és töröljük szárazra, hogy ne égjen rá a csoki, ami előzőleg rajta maradt. Miután beolvasztottuk a szeletek vonalát, már szeletelhető a süti. 
    Egy kellemes délutánon, egy csésze kávé mellé kitűnő nassolni való.
    Vagy egy finom ebéd után, ízletes, csokoládés édesség.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!