TOJÁSFASÍRT
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 6-8 tojás
  • 2-3 zsemle vagy 2 nagy szelet kenyér
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
  • 1-2 mk. só
  • 1 mk. ételízesítő
  • ízlés szerint őrölt bors
  • kb. 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5-6 dl olaj a sütéshez
  • Elkészítés: A tojásfasírt az egyik kedvenc feltétem. Ha nincs ide haza darált hús vagy ha van is, de még a fagyasztóban csücsül és már nincs idő kivárni a kiolvadását, na ez a fasírt erre is tökéletes. Helyettesíti a húst és emellett nagyon finom is. Bármilyen főzelék mellé kitűnő választás, legyen az tökfőzelék, babfőzelék vagy krumpli főzelék. De más főzelékekhez is remekül párosítható.

    Először főzzük keményre az egész tojásokat.
    Én úgy szoktam megfőzni, hogy teszek a gázra egy lábaskában vizet, annyit, amennyi majd a tojásokat ellepi. Sót is érdemes a vízbe tenni, mert az majd elősegíti a tojáshéj eltávolítását.
    Majd hagyjuk felforrni a vizet és kanállal óvatosan rakosgassuk bele a tojásokat.
    Ekkor persze  lecsillapodik a víz forrása, de az újra forrástól számítva főzöm 10 percig a tojásokat.
    Ez idő alatt keményre is főlnek. 
    Miután megfőltek, hideg vízzel többször öblítsük le, mert úgy lesz jó megpucolni.
    De természetesen aki másképpen főzi meg a tojásokat, az azt a tojás főzést alkalmazhatja.
    Azaz hideg vízbe teszi bele a tojásokat és azutáni forrástól számítja a főzési időt.
    Mindkettő megoldás jó lesz.
    Azután a megtisztított tojásokat botmixerrel törjük át, de ennek hiányában villával vagy krumplitörővel is össze lehet aprítani a tojásokat, annyi különbséggel, hogy botmixer nélkül maradhatnak kicsit  nagyobbacska  darabok is benne, de ez nem baj. 
    Majd sózzuk, borsozzuk, ételízesítőzzük meg a tojásalapot ízlés szerinti mennyiségű fűszerekkel.
    Adjuk hozzá a  petrezselyemzöldet, amit előtte mossunk meg és aprítsunk fel. 
    Ha nincs friss petrezselyemzöldünk, teljesen jó hozzá a fagyasztott is.
    De adható bele szárított formában is.
    Majd az egy egész tojást és 1-2 ek. zsemlemorzsát is tegyünk hozzá. 
    A zsemléket, de ennek hiányában jó lesz hozzá a kenyér is, áztassuk be vízbe és jól kicsavarva, morzsoljuk hozzá a tojáshoz. 
    Alaposan dolgozzuk el, s ha kissé hígnak találnánk, tegyünk még bele egy pici zsemlemorzsát. 
    Formáljunk golyókat vagy akár hosszúkás formára is alakíthatjuk és hempergessük meg zsemlemorzsában. 
    Bő, forró zsiradékban süssük szép pirosra a tojásfasírtokat.
    Én ezeknek a fasírtoknak a sütéséhez nem szoktam túl sok olajat használni, inkább egy kisebb lábast veszek alapul.
    Egyszerre túlontúl sok fasírt golyót ne tegyünk az olajba, mert sülés közben megnövekszenek a fasírtok. 
    De ezt a sütés során kitapasztaljuk, s a második adagnál már jobban látható, hogy mennyi fér bele egyszerre az olajba.
    Szedjük ki a megsült fasírt golyókat egy papírtörlővel leterített tányérra, hogy a felesleges olaj lecsepeghessen.
    Majd rakjuk bele abba tálba, ami lehet jénai, porcelán, üvegtál, amiben majd kínálni fogjuk.
    Mint a recept elején is említettem, főként főzelékekhez feltétként tálalhatjuk, de salátákhoz vagy önálló ételként, egy kis savanyúsággal is nagyon finom.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!