KRUMPLIPÜRÉ
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
1-1,5 kg. burgonya kb. 2 dl tej 10 dkg vaj, liga vagy ráma csipet őrölt bors só
Elkészítés: A krumplipüré az egyik olyan köret, amit nagyon sokan szeretnek fogyasztani akár egy rántott hús mellé, akár sült húsok mellé. Az elkészítése is könnyű, bárki könnyen össze tudja állítani ezt a köretet. A burgonyát pucoljuk meg, s ha úgy gondoljuk, kisebb darabokra is vághatjuk - így gyorsabban megfől - majd többszöri vízben mossuk meg.
Azután egy lábasba téve felöntjük annyi vízzel, hogy a krumplit ellepje. Beletesszük a sót és puhára főzzük.
Ha megfőlt a burgonya, leszűrjük és egy krumplitörővel összetörjük.
Azt követően adjunk hozzá először egy kevés tejet, a borsot, és a rámát.
Majd keverjük krémesre.
Én ezt robotgéppel szoktam végezni, de kézi habverővel is megoldható.
A többi tejet fokozatosan adagoljuk hozzá és egy fontos dolgot ne feledjünk el, az pedig a sózás.
Ugyan sós vízben főztük a burgonyát, de mégis az a só nem érződik a burgonyán, miután hozzákerült a tej és a ráma.
Így mindenképpen sózzunk utána még a kikeverés során.
Aki szereti a szerecsendió ízét, az nyugodtan tehet bele egy kevés őrölt szerecsendiót.
S ha valaki még krémesebbre szeretné a pürét, tehet bele még akár tejet, akár rámát.
Egyszerű, nagyon közkedvelt köret, amit mindenki szívesen fogyaszt.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Egyszerű, nagyon közkedvelt köret, amit mindenki szívesen fogyaszt.
Jó étvágyat kívánok hozzá!