FRANCIASALÁTA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 nagy dobozos tejföl ( 450 gr )
  • 1 kis tubus majonéz
  • 2-4 csipet só
  • 2-4 csipet őrült fehérbors ( ennek hiányában a fekete őrölt bors is jó )
  • 1 mk. porcukor
  • 2-3 savanykás ízű alma
  • 20 dkg zöldborsó
  • 3-4 burgonya
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 2-3 csemege uborka
  • 1-2 ek. mustár
  • Elkészítés: A franciasalátára elmondható, hogy talán minden családban néha-néha az asztalra kerül ez a fogás. Ha máskor nem is, de húsvétkor biztosan. Az elkészítése sem bonyolult. Első lépésként a zöldségeket meg kell főzni. Ehhez a  burgonyákat és a sárgarépákat pucoljuk meg, mossuk meg és kockázzuk fel. 
    A zöldborsóval együtt sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le és hűtsük ki. Ez könnyebben megy, ha többször átöblítjük hideg vízzel és csak azután szűrjük le úgy, hogy teljesen lecsepegtetjük. 
    ( Nem feltétlenül szükséges friss zöldségből készíteni, készen, mirelit állapotban is megvehetjük a francia saláta zöldség keveréket. Abban ugyan nem szokott lenni burgonya, így ha mirelit zöldség keverékből készítem, a burgonyát néha én magam is ki hagyom. Úgyhogy ha valaki nem tesz bele burgonyát, úgy is finom lesz a saláta, de ha azzal együtt készül, akkor még finomabbá tesszük. )
    Az almát azután hámozzuk meg, távolítsuk el a magházát  és azt is kockázzuk fel. 
    Az uborkát szintén vágjuk fel kockákra. A tejfölt, a mustárt és a majonézt keverjük ki és ízesítsük sóval, borssal és a pici mennyiségű porcukorral.
    Majd a megfőlt és kihűlt, leszűrt zöldségeket és a felaprított almát és uborkát adjuk hozzá a kikevert majonézes alaphoz.
    Alaposan keverjük át és tegyük be a hűtőbe. Tálalásig, de minimum 1-2 órán tartsuk is a hidegen, hogy az ízek összeérjenek.
    A mustárra azért írtam, hogy 1-2 ek, mert az adagolás függ a mustár ízének intenzitásától és a darabos hozzávalók mennyisége pedig függ a nagyságtól. ( Krumpli, alma, uborka. )
    A majonézt is lehet házilag kikeverni. Így leírom, ha esetleg más is elszeretné készíteni. Két tojássárgáját kézi habverővel elkezdünk keverni és lassan kis mennyiségben adagolunk hozzá étolajat. Folyamatosan keverjük, egészen addig, míg a tojás gyönyörű sima, bársonyos nem lesz. Az olaj mennyisége kb. 2-4 ek.
    Ha kidolgoztuk, már adható is hozzá a többi hozzávaló.
    Ez a franciasaláta nem nagyon nagy adag, ha többet szeretnénk készíteni, abban az esetben minden hozzávalónak a mennyiségét is többszörösen emeljük.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!