FRANCIASALÁTA
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1 nagy dobozos tejföl ( 450 gr )
  • 1 kis tubus majonéz
  • 2-4 csipet só
  • 2-4 csipet őrült fehér bors ( ennek hiányában a fekete őrölt bors is jó )
  • 1 kk. porcukor
  • 2-3 csemege uborka
  • 1 lapos tk. mustár
  • 2 közepes méretű savanykás ízű alma
  • 30 dkg fagyasztott franciasaláta zöldség keverék
  • vagy 20 dkg zöldborsó, 3-4 burgonya, 2-3 szál sárgarépa
  • Elkészítés: A franciasaláta az a köret, ami talán minden családban néha-néha az asztalra kerül. Lehet sült húsok mellé, lehet előételként is tálalni. De húsvétkor szinte elmaradhatatlan fogása lesz a menünknek. Amikor húsok mellé kínáljuk, önállóan is felszolgálhatjuk, de előételként vagy vendégeknek egy hidegtálként nagyon ízletes mellé a töltött sonka tekercs, főtt tojás és paradicsom, uborka vagy paprika.

    A húsvéti asztalon is nagyon szépen mutat, amikor a kínáló tál aljára elsimítjuk a franciasalátát, s a tetejére rásorakoztatjuk a sonka tekercset, főtt tojásokat, amiket egy paradicsom kalappal gombának is kialakíthatunk. S a többi finomság ráhelyezése már a fantáziánkra van bízva.
    Egy ilyen tálon nálam a franciasaláta alapja dupla mennyiségből készül.
    Ahhoz egy vödrös tejfölt veszek alapul és a majonéz mennyisége is abban az esetben egy nagy tubus. De ha nagyobb, flakonos kiszerelésű a majonéz, kb. annyit teszek hozzá, ami egy nagy tubusnak felel meg.
    A zöldség keverék akkor 45-50 dkg és az alma 2-3 darab. 
    Az uborka pedig 4-5 darabot tesz ki. Az ízesítés ugyanígy van, csak picivel több a só és a bors, de érdemes megkóstolni és a mustárból is lehet kicsivel többet tenni a franciasaláta alapba.
    Jelen esetben a kisebb mennyiség alapján adtam meg a hozzávalókat.
    Első lépésként a zöldségeket kell megfőzni. 
    Ha van oda haza fagyasztott zöldség keverékünk, akkor azzal meg könnyítettük a munkánkat.
    Csak bele kell tenni egy lábaskába és pici só hozzáadásával, annyi vízben, ami ellepi, főzzük meg a zöldséget.
    Szűrjük le azután, öblítsük le hideg vízzel és ismét szűrjük le.
    Majd hagyjuk kihűlni.
    De ha nincs zöldség keverék a fagyasztónkban, akkor mi magunk is összeállíthatjuk ezt.
    Ehhez a  burgonyákat és a sárgarépákat pucoljuk meg, mossuk meg és kockázzuk fel. 
    Majd a zöldborsóval együtt, ugyanúgy, mint a kész zöldséget, sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le és hűtsük ki. Ez könnyebben megy, ha  többször átöblítjük hideg vízzel és csak azután szűrjük le úgy, hogy teljesen lecsepegtetjük. 
    Az almát azután hámozzuk meg, távolítsuk el a magházát  és azt is kockázzuk fel. 
    Az uborkát szintén vágjuk fel kockákra. 
    A tejfölt öntsük bele egy tálba, sózzuk borsozzuk meg és adjuk hozzá a mustárt és a majonézt. Mindet keverjük jól össze és ízesítsük még pici mennyiségű porcukorral.
    Kóstoljuk meg és ha úgy érezzük, hogy még valamire, sóra. borsra vagy mustárra még szükség lehet, ízesítsük utána.
    Majd a megfőlt, leszűrt és kihűlt zöldségeket, a felaprított almát és az uborkát is adjuk hozzá a kikevert majonézes alaphoz.
    Alaposan keverjük át és tegyük be a hűtőszekrénybe.
    Tálalásig, de minimum 1-2 órán át tartsuk a hidegen, hogy az ízek összeérjenek.
    Természetesen, ha megszeretnénk a franciasalátát díszíteni, abban az esetben már a kínáló tálunkba is bele simíthatjuk.
    A tetejére rendezzük rá a töltött sonka tekercseket, a kis gombákat és a zöldségeket.
    A gombácskákat úgy lehet elkészíteni, hogy a majonézbe beleültetünk egy tojást.
    Egy paradicsomot, ami ne legyen túl nagy, vágjunk félbe vagy háromnegyed részénél vágjuk le az alját.
    Azt majd látni lehet, hogy mekkora a paradicsomunk és hol vágjuk el ketté.
    Kicsit vájjuk ki azután a paradicsom húsát.
    Nem kell teljesen, csak annyira, hogy rá lehessen tenni a tojás tetejére.
    Majd ültessük is rá a tojásra, mint egy kalapot.
    Egy picike mennyiségű majonézt tegyünk egy nejlon zacskóba és csavarjuk meg a zacskó száját.
    Így kapunk egy mini zsákocskát.
    A zacskó, vagyis a zsákocska sarkán vágjunk egy pici lyukat és így nyomjunk pici pöttyöket a majonézből a paradicsom tetejére.
    Ezzel el is készítettük a kis gombát.
    A gombák mennyisége annyi lehet, amennyit mi gondolunk készíteni.
    Természetesen nemcsak ilyen díszítést készíthetünk a franciasaláta tetejére.
    Mindenki kedve és fantáziája szerint teheti rá a zöldséget, főtt tojásokat, sonkatekercseket.
    De a lényeg, hogy nagyon mutatóssá tudjuk tenni, ha nem csak önmagában kínáljuk a franciasalátát.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!