HERCEGNŐ BURGONYA
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1-1,5 kg burgonya
  • ételízesítő
  • ráma
  • tej
  • kevés ráma a tepsi kikenéséhez
  • csillagcsöves habzsák
  • Elkészítés:
    A hercegnő burgonya elkészítése egyszerűen történik, s amikor tálalásra kerül a sor, nemcsak ízletes, hanem mutatós köretet is tudunk felszolgálni. 
    Ehhez egy egyszerű krumplipürét kell készítenünk.
    A burgonyát hámozzuk meg a héjától, mossuk meg és sós vízben főzzük puhára. 
    Miután megfőtt a krumpli, szűrjük le róla a vizet és törjük össze a burgonyát. Készítsünk belőle egy pürét, de ne legyen túl habos, csak annyira legyen krémes állagú, hogy egy habzsákból könnyedén ki tudjuk majd nyomni a tepsire.
    Adjunk hozzá kb. 1 ek. rámát és annyi tejet, amivel elérjük a kellő lágyságot.
    Azt majd látni lehet, hogy kell-e még ráma és tej, s ez függ majd a burgonya mennyiségétől is. Közben sózzuk és ételízesítőzzük meg a burgonyát ízlés szerint.
    ( Én legtöbbször nem mérem a krupmli súlyát, szemrevételezve főzök meg egy adagot. Az 1,5 kg mennyiség 6-8 fő számára elegendő, s ebből a mennyiségből még későbbre is marad. Az 1 kg-nyi burgonyából készült köret is bőven elég egy ebédre 4-6 fő számára. )
    Amikor kikevertük a pürét, egy gáztepsit kenjünk ki vékonyan rámával és a püréből csillagcsöves habzsákba vagy csillagcsöves fecskendős tortadíszítő kinyomóba rakva, nyomjunk ki kis halmokat egymás mellé.  
    Kis távolságokat hagyjunk mellettük, de nem kell nagy távolság, csak annyi, hogy könnyedén kivehetők legyenek a kis halmocskák.
    Előmelegített sütőbe süssük annyi ideig, amíg megszilárdul a burgonya csókocska, s ez az idő kb. 10-15 perc. Ezt követően már melegen is kiszedhető egy konyhai szedőlapát segítségével a szép kis burgonyacsók.
    Bármilyen húsétel mellé, egy finom mártással együtt  nagyon mutatós és ízletes köretet tudunk szervírozni.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!