HERCEGNŐ BURGONYA
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1-1,5 kg burgonya
  • ételízesítő
  • ráma
  • tej
  • kevés ráma a tepsi kikenéséhez
  • csillagcsöves habzsák
  • Elkészítés: A hercegnő burgonya az egyik olyan burgonyás köret, ami nemcsak ízletes, hanem mutatós is. Akár egy hétköznapi vagy egy vasárnapi ebédhez, vacsorához is elkészíthetjük. De vendégek várásához egy egy ízletes húsos fogás mellé is összeállíthatjuk.

    Ehhez egy egyszerű krumplipürét kell készítenünk.
    A burgonyát hámozzuk meg a héjától, mossuk meg és sós vízben főzzük puhára. 
    Miután megfőtt a krumpli, szűrjük le róla a vizet és törjük össze a burgonyát. 
    Készítsünk belőle egy pürét, de ne legyen túl habos, csak annyira legyen krémes állagú, hogy egy habzsákból vagy habkinyomóból könnyedén ki tudjuk majd nyomni a tepsire.
    Adjunk hozzá kb. 1 ek. rámát és annyi tejet, amivel elérjük a kellő lágyságot.
    Azt majd látni lehet, hogy kell-e még ráma és tej, s ez függ majd a burgonya mennyiségétől is. Közben sózzuk és ételízesítőzzük meg a burgonyát ízlés szerint.
    Én legtöbbször nem mérem a krumpli súlyát, szemrevételezve főzök meg egy adagot. Az 1,5 kg mennyiség 6-8 fő számára elegendő, s ebből a mennyiségből még későbbre is marad. Az 1 kg-nyi burgonyából készült köret is bőven elég egy ebédre 4-6 fő számára. 
    Amikor kikevertük a pürét, egy gáztepsit kenjünk ki vékonyan rámával és a püréből csillagcsöves habzsákba vagy csillagcsöves fecskendős tortadíszítő kinyomóba rakva, nyomjunk ki kis halmokat egymás mellé.  
    Kis távolságokat hagyjunk mellettük, de nem kell nagy távolság, csak annyi, hogy könnyedén kivehetők legyenek a kis halmocskák.
    200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be a tepsit süssük annyi ideig, amíg megszilárdul a burgonya csókocska, s ez az idő kb. 10-15 perc. 
    A burgonya külső felülete kissé megszilárdul, de a belseje ennyi sütésnél még kellemesen lágy marad.
    Ezt követően már melegen is kiszedhető egy konyhai szedőlapát segítségével a szép kis burgonya halmocskák.
    Van aki szokott beletenni tojássárgáját is a pürébe. 
    Én ezt ki szoktam hagyni, így is remekül egyben marad a burgonya.
    S természetesen lehet nagyobb burgonya halmokat is nyomni a tepsire a püréből, de én így apróbb formájában szeretem.
    Miután elkészültünk a burgonyákkal, kis várakozási idő után szedjük át egy edénybe a tepsiről. 
    Tálaláskor akár kevesebbet is rárakhatunk egy kínáló tányérra.
    Bármilyen húsétel mellé, egy finom mártással együtt  nagyon mutatós és ízletes köretet tudunk szervírozni a hercegnő burgonyával.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!