HERCEGNŐ BURGONYA
EGYSZERŰ | GYORS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
1-1,5 kg burgonya só ételízesítő ráma tej kevés ráma a tepsi kikenéséhez csillagcsöves habzsák
Elkészítés:
A hercegnő burgonya elkészítése egyszerűen történik, s amikor tálalásra kerül a sor, nemcsak ízletes, hanem mutatós köretet is tudunk felszolgálni.
Ehhez egy egyszerű krumplipürét kell készítenünk.
A burgonyát hámozzuk meg a héjától, mossuk meg és sós vízben főzzük puhára.
Miután megfőtt a krumpli, szűrjük le róla a vizet és törjük össze a burgonyát. Készítsünk belőle egy pürét, de ne legyen túl habos, csak annyira legyen krémes állagú, hogy egy habzsákból könnyedén ki tudjuk majd nyomni a tepsire.
Adjunk hozzá kb. 1 ek. rámát és annyi tejet, amivel elérjük a kellő lágyságot.
Azt majd látni lehet, hogy kell-e még ráma és tej, s ez függ majd a burgonya mennyiségétől is. Közben sózzuk és ételízesítőzzük meg a burgonyát ízlés szerint.
( Én legtöbbször nem mérem a krupmli súlyát, szemrevételezve főzök meg egy adagot. Az 1,5 kg mennyiség 6-8 fő számára elegendő, s ebből a mennyiségből még későbbre is marad. Az 1 kg-nyi burgonyából készült köret is bőven elég egy ebédre 4-6 fő számára. )
Amikor kikevertük a pürét, egy gáztepsit kenjünk ki vékonyan rámával és a püréből csillagcsöves habzsákba vagy csillagcsöves fecskendős tortadíszítő kinyomóba rakva, nyomjunk ki kis halmokat egymás mellé.

Kis távolságokat hagyjunk mellettük, de nem kell nagy távolság, csak annyi, hogy könnyedén kivehetők legyenek a kis halmocskák.
Előmelegített sütőbe süssük annyi ideig, amíg megszilárdul a burgonya csókocska, s ez az idő kb. 10-15 perc. Ezt követően már melegen is kiszedhető egy konyhai szedőlapát segítségével a szép kis burgonyacsók.
Bármilyen húsétel mellé, egy finom mártással együtt nagyon mutatós és ízletes köretet tudunk szervírozni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!