RÁNTOTT CUKKINI
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
1-2 cukkini só a panírozáshoz: kb. 5-10 dkg finom liszt, 3-4 tojás, kb. 30-40 dkg zsemlemorzsa zsiradék a sütéshez
Elkészítés: A cukkinit igen sokféleképpen el lehet készíteni és az egyik módja az elkészítésének,hogy kirántjuk a cukkinit. Mi nagyon szeretjük és nemcsak a cukkinit szoktam rántani, hanem a tököt is, de a patiszon is ugyanilyen finom rántva. 

Először a cukkiniket meghámozzuk, majd 1-1,5 cm-es karikákra vágjuk. Természetesen igen fiatal cukkiniket érdemes választani, azoknak a magjait sem kell eltávolítani. De ha nagyobbra nőttek a cukkinik, ez eső után gyakran megesik a kertben, de ettől még fiatal, zsenge a cukkini, csupán a magjai már kicsit érettebbek. Ekkor szoktam azt tenni, hogy a felkarikázott cukkiniknek a belsejét, azaz a magos részét úgy távolítom el, hogy veszek egy pogácsa szaggatót - akkorát, amelyikkel éppen ki lehet vágni a magos részt - és azzal kiszaggatva kiveszem a belsejét a cukkininek. S utána ugyanúgy bepanírozom és kisütöm.



A felkarikázott és akár középen kivágott cukkini korongokat besózzuk és először lisztbe, majd villával felvert tojásba és végül zsemlemorzsába forgatva bepanírozzuk.
Érdemes egyszerre mindet bepanírozni, mert ha már előkészültünk velük a sütéshez, már csak arra kell oda figyelnünk.
Bő, forró zsiradékban ezt követően minden cukkini karikát süssünk ki.
Amikor azt látjuk, hogy az alsó fele már szép arany barna, akkor fordítsuk meg a cukkini karikát és a másik felét is süssük szép pirosra.
Egy papírtörlőre vagy szalvétára szedjük ki, hogy a felesleges zsiradék lecsoroghasson.
S végezzük mindezt, míg tart a cukkinink.


Bármilyen körettel kínálható.
Jelen esetben petrezselymes burgonya volt a körete.
Mivel szeretjük a rántott cukkinit, ezért télen is szeretem ezt a fogást készíteni.
Ezért szoktam lefagyasztani cukkinit.
De ha csak simán lefagyasztanám a karikákat, az kiengedés után összetöppedne.
Így bepanírozom őket és sütőpapírral leterített tálcára rakva, tálcástul beteszem a fagyasztóba.

Ezen a fotón több mennyiség látható, vagyis két sorban vannak a cukkinik a tálcán.
Az első sorra terítettem még egy sütőpapírt és arra megint rásorakoztattam annyi panírozott cukkinit, amennyi ráfért.
Egy adaghoz legalább két tálcányi kerül majd a végső elcsomagoláskor.
Amikor így megfagytak a cukkini karikák - ami legalább egy nap - akkor kiveszem a fagyasztóból és egyesével beleteszem egy nejlon zacskóba. S így már mehet is vissza a fagyasztóba.
A felcímkézést sem felejtem el természetesen.
A külön fagyasztásra azért van szükség, mert ha azonnal a panírozás után kerülnének bele a zacskóba vagy más tartóba, úgy fagynának meg a cukkinik, hogy egymáshoz tapadnak.
S akkor viszont a szétszedésük okozna gondot. Egymástól szétválasztva, lehúznának a másikról a panírt.
Így viszont ez elkerülhető, hiszen már külön-külön megfagytak a cukkinik.
Ha más is szívesen lefagyasztana télire panírozott cukkinit, remélem segítségül szolgál ez a konyhai tipp.

Jó étvágyat kívánok hozzá!