RÁNTOTT CUKKINI
EGYSZERŰ | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 1-2 cukkini
  • a panírozáshoz: kb. 5-10 dkg finom liszt, 3-4 tojás, kb. 40 dkg zsemlemorzsa
  • zsiradék a sütéshez
  • Elkészítés: A cukkinit igen sokféleképpen el lehet készíteni és az egyik módja az elkészítésének,hogy kirántjuk a cukkinit. Mi nagyon szeretjük és nemcsak a cukkinit szoktam rántani, hanem a tököt is, de a patiszon is ugyanilyen finom rántva. 
    Először a cukkiniket meghámozzuk, majd 1-1,5 cm-es karikákra vágjuk. Természetesen igen fiatal cukkiniket érdemes választani, azoknak a magjait sem kell eltávolítani. De ha nagyobbra nőttek a cukkinik, ez eső után gyakran megesik a kertben, de ettől még fiatal, zsenge a cukkini, csupán a magjai már kicsit érettebbek. Ekkor szoktam azt tenni, hogy a felkarikázott cukkiniknek a belsejét, azaz a magos részét úgy távolítom el, hogy veszek egy pogácsa szaggatót - akkorát, amelyikkel éppen ki lehet vágni a magos részt - és azzal kiszaggatva kiveszem a belsejét a cukkininek. S utána ugyanúgy bepanírozom és kisütöm.

    A felkarikázott és akár középen kivágott cukkini korongokat besózzuk és  először lisztbe, majd villával felvert tojásba és végül zsemlemorzsába forgatva bepanírozzuk. 
    Érdemes egyszerre mindet bepanírozni, mert ha már előkészültünk velük a sütéshez, már csak arra kell oda figyelnünk.
    Bő, forró zsiradékban ezt követően minden cukkini karikát süssünk ki.
    Amikor azt látjuk, hogy az alsó fele már szép arany barna, akkor fordítsuk meg a cukkini karikát és a másik felét is süssük szép pirosra.
    Egy papírtörlőre vagy szalvétára szedjük ki, hogy a felesleges zsiradék lecsoroghasson.
    S végezzük mindezt, míg tart a cukkinink.
    Bármilyen körettel kínálható.
    Jelen esetben petrezselymes burgonya volt a körete.
    Mivel szeretjük a rántott cukkinit, ezért télen is szeretem ezt a fogást készíteni.
    Ezért szoktam lefagyasztani cukkinit.
    De ha csak simán lefagyasztanám a karikákat, az kiengedés után összetöppedne.
    Így bepanírozom őket és sütőpapírral leterített tálcára rakva, tálcástul beteszem a fagyasztóba.
    Ezen a fotón  több mennyiség látható, vagyis két sorban vannak a cukkinik a tálcán.
    Az első sorra terítettem még egy sütőpapírt és arra megint rásorakoztattam annyi panírozott cukkinit, amennyi ráfért.
    Egy adaghoz legalább  két tálcányi kerül majd a végső elcsomagoláskor.
    Amikor így megfagytak a cukkini karikák - ami legalább egy nap - akkor kiveszem a fagyasztóból és egyesével beleteszem egy nejlon zacskóba. S így már mehet is vissza a fagyasztóba.
    A felcímkézést sem felejtem el természetesen.
    A külön fagyasztásra azért van szükség, mert ha azonnal a panírozás után kerülnének bele a zacskóba vagy más tartóba, úgy fagynának meg a cukkinik, hogy egymáshoz tapadnak.
    S akkor viszont a szétszedésük okozna gondot. Egymástól szétválasztva, lehúznának a másikról a panírt.
    Így viszont ez elkerülhető, hiszen már külön-külön megfagytak a cukkinik.
    Ha más is szívesen lefagyasztana télire panírozott cukkinit, remélem segítségül szolgál ez a konyhai tipp.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!