SAJTOS SÜLT VIRSLI LEVELES TÉSZTÁBAN
EGYSZERŰ | GYORS
HOZZÁVALÓK
1 cs. friss leveles tészta 8 db virsli vagy füstli 8 szelet trapista sajt ráma a sütőtál kikenéséhez 1 tojás a tészta tetejére Mellé párolt zöldséghez: sárgarépa, brokkoli, kelbimbó só ételízesítő 5-6 gerezd fokhagyma olaj
Elkészítés: Valami gyors vacsorát szerettem volna készíteni és benézve a hűtőbe, ott hevert 1 cs. friss leveles tészta ( azaz nem fagyasztottról van szó ) és 2 cs. négy darabos sima, classzikus füstli. Volt itthon szeletelt sajt is, így adott volt, hogy mit készítsek vacsorára.Természetesen ehhez a fogáshoz bármilyen más virslit is lehet használni, mindegyikkel finom lesz.
A sütőt kapcsoljuk be 200 fokra, alsó-felső sütésre.
Más sütőnél arra a fokozatra kapcsoljuk, amire szoktuk.
A lényeg, hogy az előkészületek előtt be legyen kapcsolva, hogy legyen idő bemelegednie, ugyanis gyorsan összeállítható a sütni való.
Készítsük elő a leveles tésztát és a virslit vagy a füstlit.
A sütőtál vagy egy kisebb tepsi alját kenjünk ki rámával vagy vajjal és azt tegyük félre.
A tésztát tekerjük ki a papírjával együtt és hagyjuk is rajta a papíron.
Hosszában a tésztát vágjuk ketté és a két tészta csíkot vágjuk 4-4 lapba, azaz így kapunk 8 kockát.
Minden kockára fektessünk 1-1 szelet sajtot.
Ha a virslijeink vagy a füstlink, ami most nekem is van, kisebbek, vagy éppen akkora hosszúak, mint egy kocka tészta, akkor vágjunk le egy kis darabot a tészta széléből.
Amikor ráfektettük a sajtot, ami lehet bármilyen szeletelt sajt, trapista, edami, gouda, stb., helyezzük rá a sajtra a virslit.
Ezután nincs más tennivaló, csak tekerjük fel a tésztát a benne lévő virslivel együtt.
Úgy mutat jól a kis rudacska, ha a tészta két végén kikandikál a virsliből egy kis darab rész.
Ha szükséges volt levágni a tésztából egy kis darabot, mint nálam is, azt a tésztát se dobjuk el.
Gyúrjuk össze és nyújtsuk ki kis kockára.
Ha van még otthon sajt és virsli, akkor azt ugyanígy tegyük a tésztára és tekerjük fel.
Nekem nem volt plussz füstli itthon, de sajt szeletem igen, így csak az került bele és azzal együtt tekertem fel.
A kikent tepsit vagy más sütőtálat vegyük most már magunk elé és fektessük bele szép sorba a kis virsli roládokat.
Az 1 tojást, ami lehet a legkisebb méretű is, hisz még annyi sem kell hozzá, egy kis tálkában verjünk villával kicsit fel és egy ecsettel kenjük meg a leveles tészta rudak tetejét és oldalát.
( Talán kicsit látszik a fotón, hogy le lett kenve tojással a tészta. )
Azt követően az előmelegített sütőbe tegyük be a tepsit és süssük meg kb. 20-25 perc alatt.
Amikor már szép piros a teteje a tésztának, akkor jó lesz, hisz a virsli is ezalatt megsül a tésztában.
Amíg sül a virslis tészta, tegyük fel a zöldségeket párolódni.
A sárgarépát megpucolva és felkarikázva mossuk meg. A brokkolit szedjük rózsáira és a kelbimbóval együtt szintén mossuk meg, majd mindent csepegtessünk le.
Ezt már a virsli elkészítése előtt is előkészíthetjük.
De nálam most még gyorsabb volt ezeknek a zöldségeknek az előkészítése.
Ugyanis a répa pucoltan, felkarikázva, a brokkoli rózsáira szedve és a kelbimbó szép fejekbe téve, bent voltak a fagyasztómban.
Így csak ki kellett venni és ráengedni vizet, hogy a jégtől szétessenek és a felesleges víztől lecsepegtetni kellett.
A lábasba tegyünk kb. 3-4 ek. olajat, hevítsük fel és dobjuk rá a zöldségeket.
Sózzuk ízlés szerint és 1 kk. ételízesítőt is hintsünk rá.
A fokhagyma gerezdeket pucoljuk le a héjától és aprítsuk fel.
Adjuk a zöldséghez és öntsünk hozzá annyi vizet, hogy a zöldség feléig érjen a lábasban.
Kb. 2-3-4 dl.
A víz mennyisége függ attól, hogy mennyi a zöldség a lábasunkban.
Jól keverjük össze az ízesítőkkel és pároljuk addig, míg puha nem lesz minden zöldség.
Közben egy-két alkalommal keverjük át.
Azt fogjuk tapasztalni, hogy a keverés során a brokkoli rózsákról kicsit lejön a virágzata a párolás során, de én pont így szeretem.
Nekem az a jó, ha minden zöldség vajpuha.
Ha valaki ressebbre szereti, akkor korábban zárja el a lángot alatta, de persze akkor is ellenőrizze a zöldség puhaságát.
Ha elkészült a zöldség is, akkor szedjünk ki egy kínáló tálra belőle és a tetejére fektessük fel a a tésztában sült virsliket.
Mire a zöldség megpárolódik, addigra már a sült virsli is elkészült és még pihentetni is tudjuk a könnyebb kiszedés eléréséhez.
Amikor ki akarjuk emelni a virslis tészta rudakat, érdemes előtte egy késsel meglazítani az oldalát, mert sütéskor egymásba érhetnek a tészta roládok, s így elkerülhető, hogy elszakad a tészta a kiemeléskor.
Ha szükséges, az alját is lazítsuk fel. Egy konyhai lapáttal vegyük ki a virslis rolókat és fektessük rá a párolt zöldségekre.
Ha szélesebb kínáló tálba rakjuk le a zöldségeket és arra sorakoztatjuk a tésztában sült virsliket, akkor sokkal jobban kilátszanak a zöldségek és még szebbet mutatnak.
Mellé lehet kínálni valamilyen mártást is, pl. cukkini mártást vagy esetleg salátát, vagy éppen savanyúságot.
De ha szeretnénk, a párolt zöldség köreteként még plussz köretet is adni, azt is lehet.
Burgonya pürét vagy párolt rizst ajánlok hozzá.
De önmagában a párolt zöldség körettel is laktató.
Jó étvágyat kívánok hozzá!