PARADICSOMOS KÁPOSZTA
EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • 1 fej édes káposzta Kb. 1 kg-os
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1-2 ek. zsír
  • 2-3 ek. liszt
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom
  • 1/2-1 liter paradicsomlé
  • kevés cukor
  • Elkészítés: A paradicsomos káposzta nálam egy olyan étel, amit nagyon szívesen készítek. Szerintem nem nehéz az elkészítése és sokféle feltéttel kínálható. A paradicsomos káposztához először a hagymát pucolás után vágjuk kockákra. A káposztát vágjuk szálasra és mossuk meg, ( én legalábbis meg szoktam ) majd annyi vízben főzzük meg a hagymával együtt, amennyi jól ellepi. Valamennyi víz a főzés során el is párolog és a besűrítésnél használt paradicsomlé nem olyan sok folyadék, így a végén még pótolhatjuk a vizet, ha kell, mert majd látni fogjuk, hogy mennyi főzeléket szeretnénk készíteni. A főzővízbe tegyünk ízlés szerinti mennyiségű sót. Ha puha a káposzta, ami kb. 1 óra főzési idő után lesz az, készítsünk egy rántást. Ehhez a zsírban pirítsuk meg a lisztet, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és folyamatos keverés mellet a paradicsomlét. Legjobb kézi habverővel kikeverni, így biztos nem lesz csomós a rántás. Ezzel a rántással sűrítsük be a káposztát és ki mennyire szereti édesen a paradicsomos káposztát, aszerint tegyen bele cukrot, 2-4 ek.-al. Forraljuk ki és azt követően takarék lángon ( ha van platnink, az még jobb, akkor azon és úgy kis lángon ) főzzük még tovább legalább 20 percig. A további, lassú tűzön való főzés során sokkal jobban összefől a paradicsommal a káposzta és sokkal ízesebb lesz. A takarék lángra és ha van ez a lángelosztónk, akkor arra is azért van szükség, mert miután besűrítettük a káposztát, sokkal hamarabb leégne, oda kozmálna, de így ez elkerülhető. Természetesen közben 2-3-szor keverjük át a további főzés során a káposztát. Ha szépen selymesre főtt a paradicsomos káposzta, már tálalható is.

    Mi ezt a főzeléket gyakran "sült füllel" szoktuk fogyasztani, ami nem más mint párizsi szeletek forró zsiradékban kisütve mindkét oldalán. Mindössze pár percnyi sütést igényel és fül alakja lesz a párizsinak, ahogy összesül a zsiradékban, ezért kapta itthon ezt a megnevezést. Tulajdonképpen a gyerekeim amikor kicsik voltak, akkor ragasztották rá erre a feltétre ezt a megnevezést, ami a mai napig meg is maradt.
    De az utóbbi időben több alkalommal szoktam a káposzta mellé főtt karajt tálalni. 
    Ilyenkor készítek egy húslevest, amiben egész darabban hagyom a karaj húst. Kb. 1 kg-os darabot és a levesben főzöm puhára. S amikor már kihűlt, akkor szépen felszeletelem.
    De ha éppen nem készülne leves, akkor egy húsleves alapban, azaz vegetás vízben is megfőzhetjük a sertés húst. De nagyon ízletes a bacon szalonnába tekert sült virslivel is vagy vastagabbra vágott tarja ( felvágott ) szelettel szintén sütve. 
    A virslis feltéthez a virslit betekerjük egy csík bacon szalonnába és egy pici étolajjal megkent tepsibe fektetjük. Addig sorakoztatjuk a virsliket, amennyit készíteni szeretnénk. Előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük. A tarja szeleteket ( amit felvágottként lehet venni, nem húsként és ezt nyers állapotban vásároljuk meg, s vastagabb darabokra szeleteljük fel ) szintén olajozott vagy zsírozott tepsibe fektetjük és azt kicsit tovább, kb. 30 perc alatt megsütjük.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!