PUDINGOS, BARACKOS LINZER SZELET
EGYSZERŰ
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 40 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg zsír
  • 3 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 cs. sütőpor
  • kevés tej kb. 2-3 dl
  • pudinghoz: 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 4 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 5 dl tej
  • a puding tetejére: 1 üveg barack befőtt
  • a tészta lekenéséhez: 1 tojás felverve
  • a szóráshoz: porcukor
  • Elkészítés: A linzer tésztákból nagyon változatosan készíthetünk süteményeket. Lehet tészta lapot nyújtani és tepsibe téve valamilyen töltelékkel megtöltve megsütni, de lehet kerek pite formában is sütni vagy akár kisebb formákba téve, esetleg külön álló sütiket is készíthetünk belőle. Ennél az édességnél az első változat szerint készül a finomság.
    A recept egyszerű. 
    Először a tésztát állítsuk össze.
    A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és amíg a pudingot felfőzzük, frissentartó fóliába becsomagolva, betesszük a hűtőbe pihenni.
    Amíg pihentetjük a tésztát, felfőzzük a pudingot.
    A pudingport a kétféle cukorral és a tejjel keverjük csomómentesre és ezután főzzük sűrűre. Tegyük félre, hogy kicsit hűlhessen, de nem kell kihűteni, csak addig, míg a tésztával dolgozunk.
    Ekkor vegyük ki a tésztánkat a hűtőből, csomagoljuk ki és osszuk két cipóra. 
    Az egyik cipót liszttel meghintett gyúrótáblán nyújtsuk ki, s zsiradékkal kikent és lisztezett tepsibe fektessük bele. Bár sütőpapírt is lehet használni hozzá, de a felvágás során annál rosszabb a szeletelés.
    A barackot a levétől csepegtessük le és kis kockákra vágjuk össze, majd félre tesszük egy kevéske pillanatig.
    A kissé hűlt, de még meleg pudingot rásimítjuk a tésztára.
    A puding tetejére ezután rászórjuk a felkockázott barackot. 
    A tészta másik felét szintén  kinyújtjuk és óvatosan ráfektetjük a barackos puding tetejére.
    A felső tészta lapot lehet egyben is rátenni a pudingra, de meg is rácsozhatjuk.
    Én a tésztát rácsozóval berácsoztam, és így került rá a töltelékre.
    De ennek hiányában is tökéletesen jó lesz a sütink. Viszont abban az esetben itt-ott szurkáljuk meg a felső tészta lapot.
    A tészta tetejét kenjük le felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük készre.
    Azt követően hagyjuk legalább langyosra hűlni és szépen, kockákra vágva, porcukorral meghintve kínáljuk.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!