ZSERBÓ
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 45 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só
  • 1 tojássárgája
  • kb. 1 dl tejföl
  • Töltelék: 30 dkg lekvár
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • Teteje: 2 ek. olaj
  • 20 dkg étcsokoládé
  • Elkészítés: A zserbó süteménynek szintén többféle változata megtalálható. Ez az egyik süteményes könyvemből való, gyakran szoktam e recept alapján sütni a zserbót. De a zserbónak más hozzávalókból sütött változata is megtalálható a receptjeim között. Mindegyik szerintem nagyon finom, s most ennek a zsírral készült változatát mutatom be nektek. 
    A tésztához először a lisztben morzsoljuk el a sertés zsírt, majd a tejfölbe keverjük el az élesztőt és a hozzávalóval együtt gyúrjuk össze az egészet. Majd osszuk 3 részre a begyúrt tésztát. A töltelékhez a darált diót keverjük össze a cukorral és tegyük félre. Egy tepsit sütőpapírral béleljünk ki vagy aki nem sütőpapírral szeretné készíteni, akkor zsiradékkal kenje ki a tepsit és hintse meg zsemlemorzsával. S az első lapot nyújtsuk ki és fektessük a tepsibe. Kenjük meg lekvárral, szórjuk meg a darált dió és a cukor  keveréknek a felével, majd tegyük rá a második kinyújtott lapot. Azt szintén kenjük meg lekvárral és szórjuk meg a másik rész cukros dióval. Tegyük rá a harmadik kinyújtott lapot. Szurkáljuk meg villával a tésztát és szoba hőmérsékleten hagyjuk kelni 1-1,5 órát. Ezt követően előmelegített sütőben 25-30 percig süssük.

    Ha készen van, hűtsük ki és a sütőpapír segítségével emeljük ki, vagy ha nem használtunk sütőpapírt, hagyjuk a tepsiben. ( De szerintem praktikusabb a sütőpapír. ) Ezután készítsük el a csokimázat. Gőz fölött olvasszuk fel a csokit az olajjal és simítsuk a megsült tészta tetejére. Hagyjuk állni 1-2 órát és azután már fel is szeletelhetjük.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!