ALBÁN KRÉMES
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészta: 7 tojássárgája 1 egész tojás 20 dkg cukor 12 ek. víz 1 dl étolaj 20 dkg liszt 2 ek. kakaópor 1 cs. sütőpor Krémhez: 2 cs. vaníliás pudingpor 10 ek. cukor 7 tojásfehérje 1/2 liter víz Tetejére: 1 cs. tejszínhabpótló por 1,5 dl tej
Elkészítés: Az Albán krémes receptjét az egyik barátnőmtől kaptam. Könnyen elkészíthető sütemény, szerintem bárki könnyedén meg tudja csinálni. Ehhez a tésztához a 7 tojássárgáját és az 1 egész tojást keverjük ki habosra a cukorral. Adjuk hozzá a 12 ek. vizet, majd az olajat, s azzal is habosítsuk tovább.
Azután a lisztet, a kakaót és a sütőport keverjük össze és egy fakanállal forgassuk bele a tojásos alapba.
Egy sütőpapírral bélelt normál méretű tepsibe öntsük bele, simítsuk el és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt süssük meg.
Készítsük el a sütés vége felé a krémet.
Készítsük el a sütés vége felé a krémet.
A pudingport keverjük el csomómentesre a cukorral és a vízzel, s főzzük sűrűre.
A 7 tojásfehérjét verjük fel habbá és keverjük hozzá a még meleg pudinghoz.
A megsült tésztát vegyük ki a sütőből, s a tetejére még meleg állapotában simítsuk rá a krémet.
Ezután tegyük vissza a sütőbe 5 percre, majd ismét kivéve a sütőből, most már hagyjuk kihűlni.
A tejszínhab pótlóport verjük fel a tejjel kemény tejszínhabbá és a kész habot simítsuk rá a krémre.
Legalább fél napot hagyjuk állni, de ha egy éjszakát áll, az sem baj.
Tetejét akár megszórhatjuk kakaóporral is vagy csokireszelékkel, de a habot önmagában hagyva, villával is megcifrázhatjuk. Azután felszeletelve szervírozzuk.
Egyébként ennek a süti receptnek eredetiben a krémje nem tartalmaz cukrot, de a családomnak úgy nem ízlett. Ezért változtattam rajta és legközelebb cukorral készítettem.
Egyébként ennek a süti receptnek eredetiben a krémje nem tartalmaz cukrot, de a családomnak úgy nem ízlett. Ezért változtattam rajta és legközelebb cukorral készítettem.
Ezzel a variációval már ízletesebb lett a sütemény.
A tejszínhab pótlópor helyett használhatunk folyékony habtejszínt is, legyen az Meggle vagy Hulala.
A barátnőmnél, akitől kaptam a receptet, tejszínhab pótlópor volt megadva, s aszerint készítettem el először én is. De más alkalommal már folyékony habtejszínt használtam.
Mindkettővel készítve egyaránt finom sütemény.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!