ALBÁN KRÉMES
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tészta: 7 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 20 dkg cukor
  • 12 ek. víz
  • 1 dl étolaj
  • 20 dkg liszt
  • 2 ek. kakaópor
  • 1 cs. sütőpor
  • Krémhez: 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 10 ek. cukor
  • 7 tojásfehérje
  • 1/2 liter víz
  • Tetejére: 1 cs. tejszínhabpótló por
  • 1,5 dl tej
  • Elkészítés: Az Albán krémes egy könnyen elkészíthető sütemény, szerintem bárki könnyedén meg tudja csinálni. Ehhez a tésztához a 7 tojássárgáját és az 1 egész tojást keverjük ki a cukorral. Adjuk hozzá a 12 ek. vizet, majd az olajat, a lisztet, a kakaót  és a sütőport. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük bele és előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt süssük meg.
    Készítsük el a sütés vége felé a krémet. A pudingport keverjük el a cukorral és a vízzel, s főzzük sűrűre. A 7 tojásfehérjét verjük fel habbá és keverjük hozzá a még meleg pudinghoz. A megsült tésztát vegyük ki a sütőből, s a  tetejére még meleg állapotában simítsuk rá a krémet, s tegyük vissza a sütőbe kb. 3-5 percre, s azután ismét kivéve a sütőből most már  hagyjuk kihűlni. 
    A tejszínhab pótlóport verjük fel a tejjel kemény tejszínhabbá és a kész habot kenjük rá a krémre. Legalább fél napot hagyjuk állni, de ha egy éjszakát áll, az sem baj. Tetejét akár megszórhatjuk kakaóporral is vagy csokireszelékkel, de a habot önmagában hagyva, villával is megcifrázhatjuk. Azután felszeletelve szervírozzuk.

    Egyébként ennek a süti receptnek eredetiben a krémje nem tartalmaz cukrot, de a családomnak úgy nem ízlett. Ezért változtattam rajta és legközelebb cukorral készítettem. Ezzel a variációval már ízletesebb lett a sütemény.
    A tejszínhab pótlópor helyett használhatunk folyékony habtejszínt is, legyen az Meggle vagy hulala. 
    Akitől kaptam a receptet, annál tejszínhab pótlópor volt megadva, s aszerint készítettem én is. De más alkalommal már folyékony habtejszínt használtam.
    Mindkettővel készítve egyaránt finom sütemény.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!