BABOS EGYTÁLÉTEL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 2 konzerv vörösbab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • kevés zsír vagy étolaj
  • 15 dkg füstölt kolbász vagy 2 pár virsli
  • 1 doboz kukorica konzerv
  • 1 paradicsom
  • 1 TV paprika
  • 1 tk. mustár
  • 1 kk. őrölt pirospaprika
  • 1 kk. majoránna
  • 1 babérlevél
  • só, őrölt fekete bors
  • Elkészítés: Ez a babos egytálétel szintén abba a kategóriába tartozik, amit a gyors ételek közé sorolhatunk. Ha munka után, későn haza érve egy gyors vacsorát szeretnénk készíteni, ez az étel éppen tökéletes hozzá. A szalonnát és a hagymát felkockázzuk.  Egy kevés zsíron vagy olajon  kiolvasztjuk a szalonnát, majd hozzátéve a kockázott hagymát, azt üvegesre fonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott paprikát, paradicsomot, s a  kukoricát. Hagyjuk egyet-kettőt összeforrni. 
    Miután benne van és rotyogott egy kicsit a paprika és a paradicsom és a kukorica, megszórjuk őrölt paprikával, pici vizet öntünk alá, hogy ne égjen le az őrölt  paprika, majd hozzákeverjük a babot. 
    Befűszerezzük a megadott fűszerekkel, hozzáadjuk a fokhagymát, öntünk még hozzá egy kevés vizet és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik a leve. Ez mindössze kb. 20-30 perc, mivel a konzerv bab már puha, s így csak a többinek kell összefőlnie.
    Közben kevergessük meg egy pár alkalommal, hogy ne kapjon le a lábasban.
    Amikor már majdnem besűrűsödött, adjuk hozzá a karikákra vágott virslit és azzal még pároljuk addig, míg meg fől a virsli is a babos raguban. Én most virslivel készítettem, de többször készítem kolbásszal is.
    Ha virslit használunk hozzá, mint most is, akkor a virslit csak a főzés vége felé adjuk hozzá, hogy ne főljön teljesen szét. 
    Azalatt teljesen be is sűrűsödik majd az egytálételünk.
    Viszont, ha füstölt, száraz kolbászt teszünk az ételbe, akkor már a bab hozzáadása után adjuk azt hozzá, mert annak több főzési idő kell, mint a virslinek.
    Ezzel el is készült a finom könnyű vacsoránk vagy ebédünk.
    Párolt rizzsel vagy tésztával vagy csak önmagában kenyérrel fogyasztva kínáljuk.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!