BABOS EGYTÁLÉTEL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
  • 2 konzerv vörösbab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • kevés zsír vagy étolaj
  • 15 dkg füstölt kolbász vagy 2 pár virsli
  • 1 doboz kukorica konzerv
  • 1 paradicsom
  • 1 TV paprika
  • 1 tk. mustár
  • 1 kk. őrölt pirospaprika
  • 1 kk. majoránna
  • 1 babérlevél
  • só, őrölt fekete bors
  • Elkészítés: Ez a babos egytálétel szintén abba a kategóriába tartozik, amit a gyors ételek közé sorolhatunk. Ha munka után, későn haza érve egy gyors vacsorát szeretnénk készíteni, ez az étel éppen tökéletes hozzá. Hiszen konzerv babot teszünk a főételbe, így sem beáztatásra nincs szükség, mint a száraz babnál és a fejtett babnak is több főzési idő szükséges, ha abból készítenénk ezt a fogást.
    Először a szalonnáról vágjuk le a bőrét és vágjuk kisebb kockákra. Majd a hagymát pucoljuk le a héjától és azt is kockázzuk fel.  
    Egy kevés zsíron vagy olajon  kiolvasztjuk a szalonnát, majd hozzátéve a felkockázott hagymát, azt a szalonnával együtt, üvegesre fonnyasztjuk. 
    Azt követően hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, amiket előtte szintén felvágtunk kockákra.
    Végül a levétől lecsurgatott  kukoricát is tegyük bele. 
    A babot öntsük bele egy szűrőbe és hideg vízzel öblítsük át és aztán csepegtessük le a levét.
    Majd ez is bele kerülhet az előbbi alapanyagokhoz.
    Egy pici vizet adhatunk hozzá, de csak ha szükséges.
    Hagyjuk egyet-kettőt összeforrni, de közben kevergessük.
    Ez nem sok időt igényel, csak néhány perc az egész. 
    Miután benne van a szalonnás hagymában a bab, a paprika, a paradicsom és a kukorica és rotyogott egy kicsit, megszórjuk őrölt piros paprikával. Majd  pici vizet öntünk alá, hogy ne égjen le az őrölt  paprika.
    Befűszerezzük a megadott fűszerekkel, hozzáadjuk a fokhagymát.
    Öntünk még hozzá annyi vizet, hogy majdnem ellepje a babos keveréket. 
    S addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik a leve. 
    Ez mindössze kb. 25-30 perc, mivel a konzerv bab már eleve puha,  így csak a többinek kell összefőlnie a puha babbal.
    Közben kevergessük meg egy pár alkalommal, hogy ne kapjon le a lábasban.
    Amikor már majdnem besűrűsödött, adjuk hozzá a karikákra vágott virslit és azzal még pároljuk addig, míg meg fől a virsli is a babos raguban. 
    Én most virslivel készítettem, de többször készítem kolbásszal is.
    Ha virslit használunk hozzá, mint most is, akkor a virslit csak a főzés vége felé adjuk hozzá, hogy ne főljön teljesen szét. 
    Azalatt teljesen be is sűrűsödik majd az egytálételünk.
    Viszont, ha füstölt, száraz kolbászt teszünk az ételbe, akkor már a bab hozzáadása után adjuk azt hozzá, mert annak több főzési idő kell, mint a virslinek. S maga a főétel sem kell, hogy túl sokáig rotyogjon.
    A végén még kóstoljuk meg a babos ételünket és ha sótlannak találjuk, még ízesítsünk utána.
    Ezzel el is készült a finom könnyű vacsoránk vagy ebédünk.
    Párolt rizzsel vagy tésztával vagy csak önmagában kenyérrel fogyasztva kínáljuk.


    Jó étvágyat kívánok hozzá!