BABOS EGYTÁLÉTEL
EGYSZERŰ | GYORS | KIADÓS
HOZZÁVALÓK
2 konzerv vörösbab 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 15 dkg füstölt szalonna kevés zsír vagy étolaj 15 dkg füstölt kolbász vagy 2 pár virsli 1 doboz kukorica konzerv 1 paradicsom 1 TV paprika 1 tk. mustár 1 kk. őrölt pirospaprika 1 kk. majoránna 1 babérlevél só, őrölt fekete bors
Elkészítés: Ez a babos egytálétel szintén abba a kategóriába tartozik, amit a gyors ételek közé sorolhatunk. Ha munka után, későn haza érve egy gyors vacsorát szeretnénk készíteni, ez az étel éppen tökéletes hozzá. Hiszen konzerv babot teszünk a főételbe, így sem beáztatásra nincs szükség, mint a száraz babnál és a fejtett babnak is több főzési idő szükséges, ha abból készítenénk ezt a fogást.

Először a szalonnáról vágjuk le a bőrét és vágjuk kisebb kockákra. Majd a hagymát pucoljuk le a héjától és azt is kockázzuk fel.
Egy kevés zsíron vagy olajon kiolvasztjuk a szalonnát, majd hozzátéve a felkockázott hagymát, azt a szalonnával együtt, üvegesre fonnyasztjuk.
Azt követően hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, amiket előtte szintén felvágtunk kockákra.
Végül a levétől lecsurgatott kukoricát is tegyük bele.
A babot öntsük bele egy szűrőbe és hideg vízzel öblítsük át és aztán csepegtessük le a levét.
Majd ez is bele kerülhet az előbbi alapanyagokhoz.
Egy pici vizet adhatunk hozzá, de csak ha szükséges.
Hagyjuk egyet-kettőt összeforrni, de közben kevergessük.
Ez nem sok időt igényel, csak néhány perc az egész. 
Miután benne van a szalonnás hagymában a bab, a paprika, a paradicsom és a kukorica és rotyogott egy kicsit, megszórjuk őrölt piros paprikával. Majd pici vizet öntünk alá, hogy ne égjen le az őrölt paprika.
Befűszerezzük a megadott fűszerekkel, hozzáadjuk a fokhagymát.
Öntünk még hozzá annyi vizet, hogy majdnem ellepje a babos keveréket.
S addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik a leve.
Ez mindössze kb. 25-30 perc, mivel a konzerv bab már eleve puha, így csak a többinek kell összefőlnie a puha babbal.
Közben kevergessük meg egy pár alkalommal, hogy ne kapjon le a lábasban.
Amikor már majdnem besűrűsödött, adjuk hozzá a karikákra vágott virslit és azzal még pároljuk addig, míg meg fől a virsli is a babos raguban.
Én most virslivel készítettem, de többször készítem kolbásszal is.
Ha virslit használunk hozzá, mint most is, akkor a virslit csak a főzés vége felé adjuk hozzá, hogy ne főljön teljesen szét.
Azalatt teljesen be is sűrűsödik majd az egytálételünk.
Viszont, ha füstölt, száraz kolbászt teszünk az ételbe, akkor már a bab hozzáadása után adjuk azt hozzá, mert annak több főzési idő kell, mint a virslinek. S maga a főétel sem kell, hogy túl sokáig rotyogjon.
A végén még kóstoljuk meg a babos ételünket és ha sótlannak találjuk, még ízesítsünk utána.
Ezzel el is készült a finom könnyű vacsoránk vagy ebédünk.

Párolt rizzsel vagy tésztával vagy csak önmagában kenyérrel fogyasztva kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Jó étvágyat kívánok hozzá!