PÖTTYÖSKE SÜTEMÉNY
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Tésztához: 6 tojás
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • 1 sütőpor
  • Krémhez: 2 cs. puncs pudingpor
  • 8 dl tej
  • 1 vaníliás cukor
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg ráma
  • Rudakhoz: 15 dkg darált háztartási keksz / kb. 20 db /
  • 1 ek. barack lekvár
  • rumaroma
  • 1ek. kakaópor
  • 25 dkg gesztenyepüré
  • Elkészítés: Ezt a süteményt még egy régebbi alkalommal készítettem és sajnos én is látom, hogy a fotó nem lett a legjobb. Hamarosan újra elkészítem és másik fotó kerül majd a helyére. De ettől függetlenül a sütemény nagyon finom. 
    A pöttyös sütihez a szokásos módon süssünk egy 6 tojásos piskótát.
    Ahhoz válasszuk ketté a tojásokat és a tojásfehérjét a cukorral verjük fel kemény habbá.
    Majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, s azzal is keverjük ki a habalapot.
    Végül a lisztet, amiben elvegyítettük előbb a sütőport, forgassuk bele a tojáshabba. 
    Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük bele a piskóta masszát és 180 fokra  előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük készre. 
    Ezt követően a piskótát hűtsük ki.
    Készítsük el a krémet. 
    A pudingporokat keverjük ki csomómentesre a tejjel s főzzük sűrűre. Majd a felfőzött pépet hűtsük ki.
    A rámát keverjük ki habosra a kétféle cukorral, s dolgozzuk el simára a kihűlt pudinggal.
    Ezután készítsük el a rudakat, amikből szeleteléskor pöttyök lesznek a sütiben.
    A darált kekszet keverjük ki a kakaóval, az aromával, a lekvárral és a gesztenye masszával. 
    A kidolgozott gesztenyés, kekszes keverékből készítsünk 10 akkora rudat, ami majd a piskótára keresztben, s nem hosszában ráfér.
    Ha ezzel is elkészültünk, állítsuk össze a süteményt. 
    A piskótát először vágjuk ketté. 
    Az alsó lapot tegyük magunk elé egy tálcára és kenjük meg a krém felével. A krém tetejére helyezzük rá sorban a 10 gesztenyerudat, majd kenjük rá rudakra a krém másik felét. 
    A krém tetejére illesszük rá a másik piskóta tésztalapot. 
    Másnapig hagyjuk hideg helyen pihenni, s azután felszeletelve, a tetejét porcukorral megszórva kínáljuk.
    Nagyon finom sütemény.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!