FINOM DIÓS-LEKVÁROS SÜTEMÉNY
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
Tészta I.: 25 dkg ráma 10 dkg cukor 1 tojás 30 dkg liszt 1 cs. sütőpor 1 ek. tejföl Tészta II.: 2 tojás 2 ek. cukor 2 ek. liszt Töltelék: 3 tojás 15 dkg cukor 15 dkg darált dió Külön : 8-10 ek. barack lekvár sütőpapír Teteje: porcukor 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés: Ez a diós sütemény majdnem megegyezik a finom diós sütemény receptjével, csak a lekvár mennyisége és a sütin való elosztása változik. Szeretem ezt a sütit készíteni, mert egyszerű, bár a tésztája kicsit babrásabb, mert nemcsak gyúrt tésztát készítünk, hanem egy kis mennyiségű piskóta tésztát is. De ezt leszámítva nem sok időt igényel az összeállítása.
Először készítsük a tésztának az első változatát.
Tészta I.: A rámát keverjük ki a cukorral és azután az 1 tojással.
Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport, majd a tejfölt. Gyúrjuk össze és vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy vékonyan kizsírozott tepsibe simítsuk bele.
Előmelegített sütőben süssük elő, azaz kb 10 percig süssük, s ezután vegyük ki a sütőből egy pillanatra.
Amíg elősütjük a tésztát, készítsük el a tölteléket.
A 3 tojássárgáját keverjük ki a cukorral és a darált dióval.
Majd a tojásfehérjét verjük fel kemény habbá és miután kemény lett a tojásfehérje hab, adjuk hozzá a diós tojássárga keverékhez.
Amint kivettük az elősütött tésztát, kenjük meg a tetejét 5-6 ek. barack lekvárral, majd erre a lekváros felületre simítsuk rá a diós habot, azaz a tölteléket.
Ezt követően gyorsan készítsük el a piskóta tésztát.
A 2 tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a 2 ek. cukorral, majd keverjük hozzá a tojássárgákat és a 2 ek. lisztet.
Egy pohárba helyezzünk bele egy nejlon zacskót, hajtsuk ki a szélét és kanalazzuk bele a piskóta tésztát.
Azután vegyük ki a pohárból, csavarjuk meg a tetejét, így kaponk egy kis ( Hab ) zsákot. Annak a végén ollóval vágjunk egy kicsike lyukat és így rácsozzuk be a töltelék tetejét ( Fenti kép. )
Minden kis kockába ezt követően tegyünk egy kis kávés kanál lekvárt.
helyezzük vissza a sütőbe - amit ez idő alatt sem zártunk el - és süssük készre a sütinket. ( Lenti kép. )
Ez az idő kb. még 20 perc.
Miután kivettük a sütőből, hűtsük ki, vagy legalább langyosra.
Vágjuk kockákra és a porcukorba keverjük bele a vaníliás cukrot.
Ezzel a vaníliás porcukorral szórjuk meg a tetejét és már kínálhatjuk is a fincsi diós-lekváros sütit.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
erzsike
2015-07-15
Szia!Úgy látom az előző válaszom hiányos maradt, kevés lett a betűkarakter, amit nem figyeltem.Megnéztem most a választ a tortánál, örülök,hogy sikeres lett a tortád!Üdvözlettel:Erzsike
Lupercalia
2015-07-15
Kedves Erzsike! Válaszoltam a tejszínes diótortánál, ami egyébként az egyik kedvencem az oldalról! :) Nagyon jók a képek, szerintem így is tökéletes! Szép napot kívánok Neked! Andrea
erzsike
2015-07-15
Kedves Andrea! De jó, hogy írtál, köszönöm szépen az észrevételt, már ki is javítottam! A hozzávalóknál eltévesztettem, de a leírás során szerencsére helyesen maradt. Sajnos nem készült fotó a kínáló tányéron lévő kész sütiről, így csak az előkészületek során lévő kép került fel. Régebben írtam neked a tejszínes diótortához is, de biztosan nem néze
Lupercalia
2015-07-14
Kedves Erzsike! A Tészta I-nél a 30 dkg cukor nem liszt véletlenül? Nagyon tetszik a sütemény. A dió most még ugyan drága, de hamarosan (szeptemberben) rengeteg leesik a fákról, úgyhogy biztosan fogok hasonlót, vagy akár pont ilyet sütni. Nagyon mutatós sütemény! Szép nyári napokat kívánok, sok pihenéssel: Andrea