HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Palacsintához: 4 tojás
  • ízlés szerint só
  • 6 dl tej
  • 12 ek. finom liszt
  • Pörkölthez: 2 ek. finomliszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kk. pirospaprika
  • víz
  • 60-70 dkg sertéscomb
  • 1 ek. zsír
  • őrölt bors
  • 1 nagy tejföl, 5 dkg reszelt trapista sajt
  • Elkészítés:
    A sertéshúsból először tejfölös pörköltet készítünk: Ehhez a  vöröshagymát apró kockákra vágjuk és a zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával és felöntjük egy kevés vízzel, hogy a paprika ne égjen meg.
    Majd hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst és annyi vízzel öntjük fel, hogy a húst ellepje.
    Hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű sót és a fekete őrölt borsot. Készre főzzük, ha kell pótoljuk a vizet, mert a besűrítésnél több szaftra van szükség.
    Amíg fő a pörkölt, elkészítjük a sós palacsintát. Ebből a mennyiségből 20-22 db. palacsinta lesz.
     A 4 tojást villával kicsit felverjük, majd hozzáadjuk a  lisztet, 1-2 csipet sót és a 6 dl tejet. Ha sűrűnek találjuk, adjunk még hozzá egy pici tejet. Vagy akár fele tej és fele ásványvíz hozzáadásával is készíthetjük a palacsinta tésztát. Csomómentesre keverjük és kisütjük a palacsintákat.

    Amikor a pörköltünk elkészült, a 2 ek. lisztet keverjük el a tejföllel és sűrítsük be vele a húst, majd jól forraljuk ki. Ezután egy nagyobb szűrővel szűrjük le a húsról a szaftot, mert így nem kell majd halászni a szaftból a husikat.
    Egyenként töltsük meg a palacsintákat a hússal. Egy palacsintához egy kisebb evőkanálnyi mennyiséget számoljunk. A palacsintákat a töltés során két végén hajtsuk be és így tekerjük fel.
    Egy vajjal kikent kisebb tepsibe hosszában 2 sorban helyezzük egymás mellé a palacsintákat. A leszűrt tejfölös mártással öntsük le és reszeljünk a tetejére trapista sajtot.

    Előmelegített sütőben süssük 20-30 percig.
    Hercegnő burgonyával, burgonyás rétessel  vagy krumplipürével tálaljuk.
    Mindegyik burgonyás köret megtalálható az oldalon.


    Jó étvágyat kívánok!