HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA
KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • Palacsintához: 4 tojás
  • ízlés szerint só
  • 6 dl tej
  • 12 ek. finom liszt
  • Pörkölthez: 2 ek. finomliszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kk. pirospaprika
  • víz
  • 60-70 dkg sertéscomb
  • 1 ek. zsír
  • őrölt bors
  • 1 nagy tejföl, 5 dkg reszelt trapista sajt
  • Elkészítés:
    Ez a fogás szintén egy palacsintás étel. Sok helyen a tányéron lévő palacsinták tetejére csak rácsurgatják a mártást. Én viszont a tepsiben lévő palacsinták tetejére simítom rá a leszűrt mártást, s néha sajtot reszelek rá és néha anélkül készítem. Majd az egészet a sütőbe teszem és átsütöm. Így egy nagyon ízletes főfogás kerül az asztalra.

    A sertéshúsból először egy tejfölös pörköltet készítünk.
    Ehhez a  vöröshagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk apró kockákra.
    Majd a zsíron üvegesre pirítjuk a hagymát. 
    Szórjuk meg pirospaprikával és öntsük fel egy kevés vízzel, hogy a paprika ne égjen meg.
    Azután adjuk hozzá a felkockázott sertéshúst és jól forgassuk össze az egészet.
    Hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű sót és a fekete őrölt borsot. Végül annyi vízzel öntsük fel, hogy a húst majdnem ellepje.
    Főzzük készre és ha kell, pótoljuk közben a vizet, mert a besűrítésnél több szaftra lesz szükség.
    Amíg fől a pörkölt, elkészítjük a sós palacsintát. Ebből a mennyiségből 20-22 db palacsinta lesz.
    A 4 tojást üssük fel egy tálba, majd villával kicsit verjük fel, de akár robotgépet is használhatunk hozzá.
    Majd adjuk hozzá a lisztet, pár csipet sót és a 6 dl tejet. 
    Alaposan keverjük ki, de ha sűrűnek találjuk, adjunk még hozzá egy pici tejet. De akár fele tej és fele ásványvíz hozzáadásával is készíthetjük a palacsinta tésztát. Csomómentesre keverjük ki az egészet és süssük ki a palacsintákat.
    Amikor a pörköltünk elkészült, megpuhult a hús, a 2 ek. lisztet keverjük el a tejföllel és egy szűrőn át hozzáadva a húshoz, sűrítsük be vele a husinkat.
    Majd jól forraljuk össze. 
    Ezután egy nagyobb szűrőben szűrjük le a húsról a szaftot, vagyis a mártását, mert így nem kell majd kihalászni a szaftból a husikat.
    Egyenként töltsük meg a palacsintákat a leszűrt hús kockákkal.
    Egy palacsintához egy kisebb evőkanálnyi mennyiséget számoljunk. 
    A palacsintákat a töltés során, után, két oldalán hajtsuk fel a húsra és így tekerjük fel. Ezzel a módszerrel nem fog kiesni a hús és nem is esik szét a tepsibe való behelyezéskor a palacsinta.
    Ezt követően egy vajjal kikent kisebb tepsibe hosszában 2 sorban helyezzük egymás mellé a palacsintákat. 
    Ezen a fotón kicsit lazábban vannak a palacsinták, mert nagyobb  a tepsi, de kisebb tepsinél szorosabban lesznek egymás mellett a palacsinták.
    A tejfölös pörköltről leszűrt mártást ezután öntsük rá a megtöltött palacsintákra.
    Szépen egyengessük, simítsuk el a tetején.
    Ezután, ha van otthon trapista sajtunk, kb. 5-10 dkg, reszeljük rá a tetejére. 
    Ha véletlenül nincs oda haza sajt, nem probléma, ha anélkül sütjük meg a palacsintákat. Úgyis nagyon finom lesz, de sajttal még ízletesebb lesz.
    Így érdemes sajtot tenni a tetejére, a csodás íz miatt.
    Végül helyezzük be a tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe.
    Majd süssük meg 20-30 perc alatt.
     
    Mint a recept elején is írtam, kisebb tepsiben is elkészíthetjük.
    Hercegnő burgonyával, burgonyás rétessel  vagy krumplipürével tálaljuk.
    Mindegyik burgonyás köret megtalálható az oldalon.
    De van olyan családtagom, aki már plusz köretet nem fogyaszt hozzá, mondván a palacsinta már szinte a köret.
    Melegen is jól felvágható, de langymelegen lehet igazán szép kockákra vágni.


    Jó étvágyat kívánok!