CSIRKÉS-ZÖLDSÉGES PITE
EGYSZERŰ | KIADÓS | ÜNNEPI
HOZZÁVALÓK
  • 1 csirkemell filé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 cukkini
  • 2 tojás
  • 1 nagy ek. liszt
  • 1 kisebb ek. sertés zsír vagy olaj
  • kevés víz
  • 2 db leveles tészta
  • őrölt fekete bors
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 kisebb tojás a tetejének lekenéséhez
  • ha szükséges, alufólia
  • Elkészítés: Mostanában nagyon szívesen készítek itthon valamilyen pitét, nemcsak édeset, hanem ami főételként készül, zöldségest vagy húsost, vagy akár krumplisat. Ez a pite szintén egy húsos és egyben zöldséges pite változat. A recept a " receptneked.hu " oldaláról van. Igaz annyi változtatás van rajta, hogy én egyben pároltam össze az összetevőket és nem külön-külön. A póréhagyma helyett pedig vöröshagymát használtam ehhez a remek ételhez. Ezt az ételt el lehet készíteni sima főzőtejszínnel, de aki tej allergiában szenved, akkor alpro rice főzőkrémmel készítsük el. 
    Az a kész étel ízén semmit sem fog változtatni, ugyanolyan finom lesz, mintha sima főzőtejszínnel készülne, viszont így a tejallergiás családtag is elfogyaszthatja.
    Tehát főzőtejszínnel és allergiára való főzőkrémmel is elkészíthetjük.
    Először a hagymát pucoljuk le a héjától és vágjuk apró kockákra. Majd a csirkemellet mossuk meg és azt is vágjuk kicsi kockákra.
    A cukkinit szintén mossuk meg és ha jó zsenge, akkor azt nem kell sem megpucolni és sem  kimagozni, de ha már vannak benne kisebb magocskák, amik ugyan puhábbak is lehetnek, de azokat mégis vágjuk ki.
    Végül a cukkinit is vágjuk fel kisebb darabokra.
    Miután mindezekkel előkészültünk, egy nagyobb falú serpenyőbe olvasszuk fel a sertés zsírt vagy aki olajat használ, az legalább 2-3 ek. olajat. 
    Majd dobjuk rá a hagymát és picit sózzuk meg. A sótól sokkal könnyebben fog puhulni a hagymánk és kissé el is veszíti az erejét, mert némelyik hagyma igen erős tud lenni.
    Amikor megfonnyasztottuk a hagymát üvegesre - nem kell pirítani - adjuk hozzá a felkockázott húst.
    Sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint és kevergetve kezdjük el kérgesíteni a húst. Ha már kapott egy fehér kérget, akkor egy pici vizet öntsünk alá, kb. 1/2-1 dl közötti mennyiséget. Nem kell sok, hiszen a hús is enged levet. 
    Fedjük le és pároljuk készre.
    Időközönként keverjük is át a husinkat.
    Amikor már majdnem készen van, az utolsó 10 percnél adjuk hozzá a cukkinit és ezzel együtt pároljuk készre a cukkinis csirkemellet.
    Ez a főzési idő kb. 25-30 perc.
    Ha elkészült, érdemes kiönteni egy külön edénybe, ami már nem forró ( én egy kis tepsibe terítettem el ), és így hűtsük ki a húsételünket. ( Ha sok levet engedett volna, azt ne tegyük az edénybe, amiben hűteni fogjuk a zöldséges csirkemellet. )
    Ha kihűlt a cukkinis hús, a főzőtejszínt vagy a főzőkrémet keverjük ki egy kézi habverővel a 2 egész tojással és az 1 púpozott evőkanál liszttel. Közben ízesítsük egy kevés sóval és borssal.
    Ezt követően az egyik leveles tésztát vegyük ki a csomagolásból és ha kitekertük, a papírral felfelé, fordítsuk rá a pite formára. 
    Óvatosan illesszük bele a formába, úgy hogy szépen illeszkedjen a forma oldalához is.
    A lelógó részeket ezután vágjuk le körben.
    De a felesleges rész úgy legyen levágva, hogy a pite forma felső peremén maradjon rajta a tészta.
    A piteformát nem kell semmivel sem kikenni, mert a leveles tészta tartalmaz annyi zsiradékot, hogy nem fog beleragadni a sülés végén sem a kész tészta.
    Azután a kikevert  tejszínt öntsük hozzá a kihűlt húsalaphoz és ezt a keveréket kanalazzuk rá a leveles tésztára úgy, hogy mindenhová kerüljön hús is és cukkini is.
    Ha ezzel is megvagyunk, akkor a tetejére szánt 1 kisebb tojást verjük fel egy kis tálkában egy villával és a tészta szélét ( a forma peremén ) kenjünk át egy ecsettel. 
    Majd tekerjük ki a másik leveles tésztát és  helyezzük rá a húsos tészta tetejére. Ezt szintén úgy a legkönnyebb elvégezni, ahogy az elsőnél is tettük, hogy a papírja legyen felül a tésztának és azzal együtt emeljük rá a tésztát.
    Majd húzzuk le a papírt a tésztáról.
    Így nem fog elszakadni a tésztánk, hisz így könnyebb bánni ezzel a tésztával, mintha csak papír nélkül a kezünkkel fognánk meg.
    Természetesen itt is vannak felesleges, leeső tészta darabok. Ezeket szintén vágjuk le, majd a szépen körbe vágott tésztát kissé nyomjuk rá az alatta lévő tésztára.
    Ezután a tészta tetejét kenjük le a felvert tojással, majd itt-ott szurkáljuk meg egy kis villával, hogy a gőz ki tudjon távozni sülés közben.
    Majd az előkészített pitét előmelegített sütőbe helyezzük be és süssük készre kb. 30 perc alatt. Lehetséges, hogy valakinél több idő kell, hogy készre süljön a pite, ez sütőtől függhet. Tehát a sütési idő 30-40 perc között lehet.
    Akinek villanysütője van, az 180 fokra melegítse elő, alul-felül sütésre.
    Ha gázos sütője van, akkor arra a fokozatra állítsa be, amelyiken sütni szokott. ( Nekem villany sütőm van, ezért én ezen a hőfokon sütöttem. )
    Ha nagyon sülne a teteje, akkor tegyünk a tetejére egy darab alufóliát.
    Nálam is itt-ott jobban megsült a teteje, így én is tettem a tetejére alufóliát, hogy nehogy megégjen, de csak úgy egyszerűen rátettem, nem szorítottam le körben.
    A sütési idő szerintem ennyi elég, legalábbis az én sütőmben 30 perc elégnek bizonyult, mivel minden készre van párolva.
    Viszont azt tapasztaltam, hogy a tészta alja kissé sápadt volt, így azt tettem, hogy amikor megsült a pite, egy sütőpapíros tepsire kiborítottam. Ezt úgy érdemes végezni, hogy a tepsit illesszük rá a pitére és együtt fordítsuk át.
    Majd ezt a felét még pár percig sütöttem. 
    Így sokkal gusztább lett, hogy az alja is kissé rózsaszínűbb lett.
    De természetesen nem muszáj átfordítva is sütni, de abban az esetben mindenképpen kisebb hőfokon süssük, 160-170 fokon, 40-45 percig, szerintem, hogy az alja is átsüljön.
    De én már több ízben sütöttem és az átfordításos módszert alkalmaztam.
    Végül a tálaláshoz már előkészítve, rögtön arra a kínáló tányérra fordítsuk rá, illetve vissza a pitét, oly módon, ahogy az előbb fordítottuk, amin fel is fogjuk szervírozni.
    A kész húsos pitét torta szerűen vágjuk fel és így kínáljuk.
    Bármilyen köretet készíthetünk hozzá. Én most hagymás tört burgonyát és uborka salátát  készítettem mellé.
    Érdemes kipróbálni ezt a remek fogást, mert nagyon finom.
    Viszont azt még szeretném megemlíteni, hogy ami leesik leveles tészta a formába illesztés után és a tetejének levágása után, semmiképp se dobjuk el.
    Gyúrjuk össze és azután nyújtsuk ki és készíthetünk belőle lekváros kifliket, sajtos rudat vagy más finomságot, ami leveles tésztából készül.
    Ez a két utolsó fotó már más alkalommal készült, s ott villával kicsit letapogattam a tészta szélét.
    Most felteszek még egy képet, ami nem villany sütőben és nem kerek pite formában készült.
    Az édesanyám sütőjében sütöttem meg ezt a pitét egy másik alkalommal.
    Ott nem volt pite forma, így egy szögletes hőálló tálba helyeztem bele a tésztát és bele a többi hozzávalót, mindent persze úgy készítve, mint a kerek formába helyezésnél.
    Anyukámnál nincs villanysütő, így nagy hőfokon, megfordítás nélkül 40 percig sült a pite.
    Ugyanolyan finom volt, mint a kerek formában.
    Az alja és az oldala is szép piros volt és emellett ropogós is.
    Így ha nincs kerek pite formája valakinek és nem fordítja meg a tésztát, úgyis tökéletes húsos-zöldséges pitét tud készíteni.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!